El camí cap a la Casa Blanca, a l'espera dels ajustats resultats de sis estats
Per Redacció
Publicat el 04 de novembre 2020

El camí de Donald Trump o Joe Biden cap a la Casa Blanca depèn dels resultats de sis estats: Nevada, Wisconsin, Michigan, Pennsilvània, Geòrgia i Carolina del Nord. Segons el recompte de l'agència Associated Press, que inclou Arizona com a demòcrata, actualment Joe Biden compta amb 238 vots electorals i Trump en té 213. El gruix de la incògnita —que podria trigar dies a resoldre's— se centra en el cinturó d'òxid, els estats industrials del nord-est, que tradicionalment eren demòcrates, però en els quals Trump va arrabassar a Hillary Clinton el 2016. Els recomptes indiquen pugnes per un grapat de vots a Wisconsin —per ara liderat per Biden— i a Michigan, on el demòcrata també s'ha avançat recentment a Trump en el recompte.

En canvi, l'avantatge de Trump a Pennsilvània sembla més sòlid, amb un 54% dels vots, però va baixant poc a poc a mida que es comptabilitzen els vots anticipats, molts d'ells a favor de Biden. De fet, en aquest estat dividit encara queden prop d'un 30% dels vots per comptar.

A Carolina del Nord, Trump lidera amb un 50,1% i uns 76.700 vots de diferència. A Nevada, la disputa també està molt ajustada, amb Biden al capdavant amb només uns 8.000 vots de diferència. A Geòrgia, qui encapçala la cursa és Trump amb el 50,5% dels sufragis i amb uns 103.000 vots de marge.

Michigan aporta 16 vots electorals, igual que Geòrgia, Carolina del Nord en té 15, Wisconsin 10, Nevada 6, i Pennsilvània és el peix gros del què queda per adjudicar, amb 20 vots electorals. Aquest últim estat és, de fet, la millor opció que té Trump per imposar-se a les eleccions. Si el guanya, com apunten per ara els pronòstics, li caldrien tres estats més. Sense Pennsilvània, li caldrien cinc dels sis estats pendents.

A Biden, que va lleugerament per davant, li cal una victòria a Nevada i Wisconsin, on encapçala el recompte per poc marge, i un tercer estat com Michigan —on també va al capdavant—, Geòrgia o Pennsilvània.

Florida i Texas en mans de Trump

Els mitjans nord-americans ja han declarat Ohio i Iowa per Trump, i mantenen Minnesota als demòcrates. Fora d'aquesta zona, Trump s'imposa a Florida i Texas, amb fort pes.

Minnesota, per ara, és l'únic estat d'aquesta zona confirmat per Biden, amb 10 vots electorals. L'actual president va prendre als demòcrates el 2016 Iowa, Pennsilvània, Wisconsin, Michigan i Ohio. Precisament, Minnesota va ser l'única que es va mantenir en blau.

El mapa electoral dels resultats apunta a un país pràcticament dividit entre el blau i el vermell de demòcrates i republicans. Biden s'endú còmodament bona part dels estats de la costa oest —Califòrnia, Oregon o Washington—, així com Nou Mèxic i Colorado. En aquesta zona, el resultat més rellevant pendent és el de Nevada, amb 6 vots electorals.

Trump es consolida a l'Oest Mitjà —excepte a la demòcrata Illinois— i s'endú estats com Kansas, Nebraska o les dues Dakota. També guanya a Florida, que compta amb 29 vots electorals, i a Texas, amb 38. Arkansas, Louisiana, Mississippi i Alabama són clarament republicanes. Alaska encara no s'ha declarat, però tot apunta a una clara victòria de Trump, que s'enduria els seus tres vots.

La participació més alta en un segle

La participació a les eleccions pot ser la més alta de les registrades en els últims 100 anys, segons informen mitjans locals. El portal Edison Research estima que s’han emès més de 157 milions de vots, una xifra que representa una participació del 65,7%, segons informa The Washington Post. Aquesta xifra supera per més de cinc punts a la registrada als passats comicis del 2016, xifrada en un 60,1%.

Segons les fonts, la participació d’enguany seria la més alta des del 1908, quan el 65,7% dels votants van emetre els seus vots. Les eleccions d’aquest any, però, es van produir abans que els Estats Units canviessin la seva constitució i permetessin el dret a vot de les dones.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —