10 cançons per anar de barbacoa amb els amics
Publicat el 19 de juliol 2021

Donde me pongan un chuletón al punto, eso es imbatible”. Amb aquesta confessió, Pedro Sánchez va protagonitzar una nova polèmica entre els dos socis de govern espanyols. Aquest cop, en resposta a unes declaracions de l’actual ministre de Consum, Alberto Garzón, que dies abans havia compartit a les xarxes un vídeo explicant a la ciutadania els beneficis tant en termes de salut com mediambientals de reduir el consum de carn. 

Aprofitant aquest episodi (i que ja som a ple estiu), us proposem un decàleg de cançons en cas que decidiu -en grups de menys de 10 persones, amb distància de seguretat i fins a les 00.30- de  fer una barbacoa. Per evitar discussions, això sí, us recomanem que el menú compti amb opcions vegetarianes i veganes.

1. LA BARBACOA - GEORGIE DANN

Què us esperàveu? És impossible fer una llista de cançons sobre barbacoes sense la cançó que guarda el seu nom i que s'ha estès arreu del món. A més a més, Dann s'encarrega d'explicar pas a pas com es fa una barbacoa com Déu mana. Gairebé sembla un videotutorial musicat amb coreografia. Segur que Pedro Sánchez i Georgie Dann serien grans companys de barbacoa.

 

2. Meat Free Monday - Paul McCartney

El fill pròdig de Liverpool destaca no únicament per ser un dels integrants de The Beatles, sinó també pel seu activisme en defensa dels drets dels animals. McCartney no menja carn des de 1975 -no som capaços de calcular la quantitat de tofu i de seitan que haurà consumit des de llavors-, en part gràcies a la seva dona, la fotògrafa Linda McCartney, que va ser qui el va introduir en aquest món. De fet, Linda va protagonitzar una de les frases més icòniques del vegetarianisme: "Si els escorxadors tinguessin parets de vidre, tothom seria vegetarià". En aquest sentit, Meet Free Monday és un cant a la consciència col·lectiva quant al consum de carn, que pot suposar "avantatges per al planeta, per a la salut i fins i tot per a les nostres butxaques", assegurava el cantant.

 

3. Guacamole - Kevin Johansen

La paraula guacamole mai no havia sonat tan sexy fins que va ser cantada pel geni nord-americà d'arrels argentines. Kevin Johansen ens ofereix un repertori que segurament trenca el concepte normatiu d'una barbacoa, però escolteu: els temps canvien i ens hem d'acostumar a propostes alternatives, en aquest cas vegetarianes. Comentari no apte per als amants de la filosofia: "Lo verde, pa' las vacas", però una torrada amb guacamole i tomàquets Cherry pot ser un gran substitut d'un tros de xistorra. Tot és posar-s'hi...

 

4. Sarandonga - Lolita

I, posats a visibilitzar barbacoes no normatives, què passa amb els peixetarians? Tranquil·litat, que en aquesta llista també hi teniu lloc.

Lolita Flores cantava:

Sarandonga nos vamos a comer
Sarandonga y un arroz con bacalao
Sarandonga y en lo alto del puerto
Sarandonga que mañana es domingo

Digues que sí, Lolita! Els diumenges són dies de barbacoa, també -per què no- amb un bon arròs amb bacallà. Segurament -tenint en compte el tradicionalisme d'una barbacoa- quedaràs com el cosí estrany que de petit trepitjava formigues amb un somriure maliciós i que, ja de més gran, es queda arraconat jugant a la Nintendo mentre la família dina tota plegada, però que te quiten lo bailao.

 

5. Fillet-O-Rapper - MF Doom

El mite britànic-americà del hip hop underground dels 2000, sempre acompanyat d'una màscara de metall, va decidir publicar un àlbum l'any 2004 sota el nom Mm..Food. D'entre les 15 cançons que el componen, Fillet-O-Rapper ens fa segurament la proposta culinària més integradora del decàleg d'avui. 

You see how strong I am? (heh)
It's from eating all this stuff
Good healthy meal like the, fillet
Now that's what they call, soul food
Now you got black-eyed peas
Carrot greens
Collard greens
Cornbread
Watermelon
And for dessert
Pork butts

 

6. Comer es un placer - Miliki

Emilio Alberto Aragón Bermúdez, conegut artísticament com a Miliki, va ser un de Los Payasos de la Tele, l'icònic grup de pallassos que va revolucionar la programació infantil de TVE a la dècada dels 70. Més enllà de fer riure els més petits, Miliki també els va voler inculcar la importància de menjar de forma saludable. Tot i que ara pensant-ho bé, una barbacoa, saludable...

 

7. Hambre - Javiera Mena

Aquesta cançó de l'artista xilena encarna -i mai millor dit- el pitjor malson d'Alberto Garzón: "La comida es lo primero, la moral viene después". Evidentment, aquest no és el significat real de la frase. De fet, Javiera Mena feia una crítica política defensant que primer cal atendre les necessitats bàsiques de la ciutadania -el menjar- i després la resta de qüestions -la moral-. Perdoneu-nos el groguisme de l'inici, no és gens fàcil fer un repertori inclusiu per tothom si parlem de barbacoes...

  

8. Vegetables - Beach Boys

Existeix certa controvèrsia envers el rerefons de la cançó. Segons David Leaf, un dels integrants de la banda, el cantant, Brian Wilson, es va obsessionar amb la salut i el físic a finals dels anys 60. En una entrevista, Wilson va afirmar que volia que la gent apostés "pels vegetals, el menjar saludable i orgànic". Altres veus asseguren que, en realitat, el grup va decidir apostar per aquest nom perquè quan fumaven marihuana quedaven en una mena d'estat vegetal. Sigui quin sigui el significat, la veritat és que tots dos encaixen força per a un dia de barbacoa.

 

9. Salsa Tequila - Anders Nielsen

D'acord, aquest hit de l'estiu de 2014 no se centra explícitament en el tema de la playlist, però què seria una barbacoa sense "Salsa, Tequila, Corazón, Cerveza, Muy Bueno"? Vull dir, que llenci la primera pedra qui només beu aigua mineral en una barbacoa. L'alcohol -sempre amb seny- és un aliat indispensable d'aquest tipus de reunions amb els amics, i, per tant, aquest temarracu no hi pot faltar.

 

10. Nyam, nyam! - Companyia Daquidallà

Aquesta última cançó va dedicada a tots i totes vosaltres, que segurament haureu anat a atracar la nevera després de tant parlar de menjar. Us podria dir que calia afegir una proposta infantil per als més petits, però la veritat és que he desistit: definitivament m'he quedat sense idees.
 
Bon profit a tothom!
 

 

 
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —