El candidat Biden: a l'ombra dels Obama
Publicat el 04 de juny 2020

“Si som complaents, si romanem en silenci, som còmplices perpetuant aquests cicles de violència”. El candidat dels demòcrates a la Casa Blanca, Joe Biden va assistir a una de les vigílies per George Floyd en una església de la comunitat afroamericana del seu estat, Delawere. Biden va criticar des d'allí la gestió d'aquesta crisi nacional per part del president Trump i es va dirigir a la comunitat afroamericana: “Us escolto”.

No obstant això, el que fos vicepresident amb Barack Obama, ha mantingut un perfil baix a les xarxes al tomb de les protestes socials sorgides la setmana passada arran de l'assassinat de Floyd el dia 25 de maig. Encara que dos dies més tard ja va expressar el seu rebuig, Biden no ha estat la cara visible dels demòcrates en aquests moments de crisis. En el seu lloc, personalitats com l'expresident Obama, la seva dona Michelle, o la congressista Alexandria Ocasio Cortez han estat els que activament han dirigit consignes a la població encoratjant la mobilització.

"No cal triar entre protesta i política, cal fer les dues coses"
L'expresident Barack Obama publicava dilluns un fil a Twitter en el qual animava la població a mobilitzar-se d'una manera efectiva per a aconseguir un canvi real. Obama crida la ciutadania a aprendre d'altres mobilitzacions del passat, a frenar els petits focus de violència que puguin produir-se però també a entendre que el canvi real no vindrà sols de les manifestacions, sinó a través de la política: “Si volem aconseguir un canvi real, l'elecció no és entre protestes i política, hem de fer totes dues coses”.

Obama recalca el paper de les institucions locals i regionals en la reconceptualizació del sistema judicial i penal, així com de tota la societat. Finalment, l'ex-president ha establert una pàgina web vinculada a la fundació que comparteix amb la seva dona, Michelle, per informar tots aquells que vulguin formar part de la mobilització.

"Depèn de tots erradicar el racisme"
"Com molts de vostès, em dolen aquestes recents tragèdies. I estic esgotada per una angoixa que mai sembla detenir-se". Així comença la publicació que la ex primera dama Michelle Obama publicava fa cinc dies a Instagram.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Like so many of you, I’m pained by these recent tragedies. And I’m exhausted by a heartbreak that never seems to stop. Right now it’s George, Breonna, and Ahmaud. Before that it was Eric, Sandra, and Michael. It just goes on, and on, and on. Race and racism is a reality that so many of us grow up learning to just deal with. But if we ever hope to move past it, it can’t just be on people of color to deal with it. It’s up to all of us—Black, white, everyone—no matter how well-meaning we think we might be, to do the honest, uncomfortable work of rooting it out. It starts with self-examination and listening to those whose lives are different from our own. It ends with justice, compassion, and empathy that manifests in our lives and on our streets. I pray we all have the strength for that journey, just as I pray for the souls and the families of those who were taken from us. Artwork: @nikkolas_smith

Una publicación compartida de Michelle Obama (@michelleobama) el


Michelle insta la població a fer una anàlisi dels nostres comportaments diaris, per detectar tots aquells comportaments racistes i eliminar-los: “Comença per una autoavaluació i per escoltar a aquells amb vides diferents a la teva. I acaba amb la justícia, compassió i empatia que avui es manifesta en les nostres vides i els nostres carrers”.

L'ex-primera dama va publicar fa poques setmanes un documental a Netflix sobre la gira que va realitzar l'any passat per presentar el seu llibre. En el llargmetratge, Michelle relata com ha hagut de reconstruir la seva vida des que deixés d'exercir el seu paper a la Casa Blanca. I com ha decidit utilitzar la seva influència per a provocar un canvi cap a la igualtat racial i de gènere.

 

L'ala esquerra dels demòcrates
Després dels Obama, l'estrella dels demòcrates a les xarxes socials és sens dubte la congressista Alexandria Ocasio Cortez. Molt activa a Instagram i Twitter, Alexandria ha anat donant informació aquests dies sobre convocatòries de manifestacions per tot el país i també ha compartit una guia per a protestar de manera segura.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

BE SAFE. Here’s our guide on being prepared for safe protests. PLEASE READ ⬇️ . 1. LOOK OUT FOR THINGS THAT DON’T SEEM RIGHT. There are increasing reports and investigations that white supremacists may be infiltrating these protests, breaking windows and destroying property. If anything seems off to you, DOCUMENT IT. Always check who is organizing. . 2. FOLLOW THE DIRECTIONS OF GRASSROOTS BLACK ORGANIZERS. They have been at this a long time and are disciplined in the ropes of community organizing and demonstration. It IS a discipline. Follow trusted leaders whose goal has been the focused pursuit of justice. If they just showed up, that’s a red flag. . 3. HAVE A BUDDY. Make sure someone is keeping an eye on you and check in on them. . 4. STAY SAFE and take care of each other. ?

Una publicación compartida de Alexandria Ocasio-Cortez (@aoc) el


Cortéz va donar suport a Bernie Sanders en les primàries demòcrates i en qüestió d'any i mig s'ha convertit en un dels pesos pesants de l'ala esquerra del partit demòcrata. Ocasio, que ha centrat la seva lluita en les polítiques mediambientals, va presentar el dilluns una campanya educativa virtual sobre la seva plataforma política de cara a les primàries del pròxim 23 de juny, on pretén ser reelegida per a les eleccions generals de novembre.

Un polític xapat a l'antiga 
Sens dubte la revolució racial viscuda aquests dies serà decisiva a l'hora de modelar la campanya per a les generals que se celebraran el pròxim 3 de novembre. No obstant això aquestes eleccions ja es plantejaven molt diferents a cap mai viscudes. Els Estats Units continua sent el país amb més contagiats i morts per coronavirus i la situació econòmica del país és crítica.

El cap de redacció de The Guardian a Washington, David Smith explicava en un episodi del podcast Today in Focus fa unes setmanes que Biden ha sofert més que Trump els efectes del confinament en aquesta pandèmia.

Segons Smith, Trump ha aprofitat l'oportunitat que li brindaven les compareixences diàries des de la casa blanca en les quals s'informava de la situació de la pandèmia per a fer campanya . No obstant això l'ex-vicepresident Biden, un polític xapat a l'antiga molt eficaç en campanyes tradicionals en les quals els candidats parlen cara a cara amb els votants, ha hagut d'adaptar la seva estratègia de comunicació a videoconferències amb Zoom.

Amb les mesures de confinament començant a relaxar-se, els meetings tornen a una normalitat convulsa per les protestes d'aquests moments. I Biden encara les últimes setmanes abans de les convencions del partit demòcrata en les quals se certificarà la seva candidatura. Mentrestant, Trump està en crisi amb Twitter després que la plataforma li eliminés un tuit per contenir informació falsa, i s'enfronta a dures acusacions per la seva gestió de les protestes aquests dies.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —