Marihuana, primero las personas
Per EFE
Publicat el 19 de maig 2020

Els consumidors de marihuana terapèutica se senten oblidats en la crisi de la Covid-19: per causa del confinament es troben amb enormes dificultats per a aconseguir un producte que consideren de "primera necessitat", com denuncien en el documental "Marihuana: primer les persones".

 

"Em sento desprotegit, abandonat i preocupat pels tractaments que ara no tinc. Per a mi és important prendre aquest producte no només per pal·liar el dolor sinó per reduir altres medicaments que en el passat m'arribaven a provocar hemorràgies"; "Si jo no fumo marihuana a la nit, no dormo"; "Penso que ens han deixat de banda. Perquè qui pensa en nosaltres?", es pregunten alguns pacients davant la càmera al llarg del documental.

Javier Miravete, Lorena Roqueñi i Raquel González, usuaris de cànnabis medicinal, són alguns dels pacients que intervenen en el documental, realitzat pel xilè Ricardo Carvajal amb suport de l'Observatori Europeu del Consum i Cultiu de Cànnabis (OECCC). 

El confinament i l'estat d'alarma han posat en evidència la falta de drets essencials dels consumidors de marihuana amb finalitats medicinals, com apunta el documental. Es mostra com el tancament dels carrers i dels clubs de consum, així com de les associacions terapèutiques de les quals es proveeixen aquests consumidors, han fet que molts hagin de recórrer al mercat negre.

Qui són els socis terapèutics?

Buda, una d'aquestes associacions per a l'autoconsum de cànnabis a Barcelona, va intentar mantenir obert el local en un horari restringit per poder dispensar el cànnabis als socis terapèutics al principi de la pandèmia, però de seguida es van veure obligats a tancar.

La junta de l'associació explica que entre els socis terapèutics es troben persones en tractament per al càncer que han de fer quimioteràpia o radioteràpia, així com fibromiàlgies, disfuncions del comportament, etc. Tanmateix, segons explica l'associació, també s'hi han de sumar socis que, malgrat que no estan definits com a consumidors terapèutics, fan servir el cànnabis com una teràpia de son. "A molts d'ells els han receptat pastilles per dormir, però aquestes tenen efectes secundaris que els impedeixen recuperar les seves facultats de forma normal". 

Així mateix, expliquen que els socis terapèutics els han trucat per demanar una ajuda que no els poden oferir. "Han hagut de tornar al mercat negre del famós camell de barri on compren cànnabis de molt baixa qualitat a un preu més que inflat i, a més, cultivat sense cap garantia sanitària i amb productes químics que no potencien els efectes terapèutics", asseguren des de l'associació Buda. 

Retorn al debat de la regularització

Aquesta situació ha indignat tant als usuaris de cànnabis com als defensors d'aquest, que demanen en torn al debat de la seva regularització un cop arribi la nova normalitat. Asseguren que la regularització millorarà tant la salut pública com la seguretat ciutadana. En aquesta línia, el director del documental, Carvajal, recalca que per poder regularitzar aquest producte cal donar informació i educació a una societat que no la té i únicament es fixa en les conseqüències negatives. "És veritat que existeix el narcotràfic, no el negarem, però el cànnabis no és això", assenyala.

En defensa de la classificació de les substàncies de la marihuana com a bé de primera necessitat, des de l'OECCC apunten que "mentre a Espanya estan oberts els estancs, en altres països els dispensaris de marihuana es consideren serveis essencials". Esmenten els estats d'Oregon, Michigan, Califòrnia, entre altres dels EUA on la marihuana està despenalitzada. Així com l'Uruguai o Xile, on el cànnabis es ven en farmàcies.

Campanya #CannabisLícito

La Confederació d’Associacions Cannàbiques s'ha llançat la campanya #CannabisLícito per exigir al govern que adopti mesures que garanteixin els drets socials i els instruments que incideixen en la protecció de la salut i en l'exercici dels drets fonamentals de les persones consumidores de cànnabis.

Demanen que es reconegui a les associacions com activitat essencial i s’elimini la inseguretat jurídica que pateixen “per aconseguir un model veritablement inclusiu, que posi primer a les persones”. L’objectiu d’aquesta regulació és, d'una banda, garantir el dret individual de les persones adultes al consum i, de l'altra, protegir les persones menors d'edat i als subjectes vulnerables dels potencials riscos d'aquest consum.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —