La directora Carla Simón organitza el rodatge d'Alcarràs.
Per ACN
Publicat el 19 de gener 2022

A la secció oficial del 72è Festival de Cinema de Berlín hi competiran dues produccions catalanes per primera vegada a la història. Es tracta del segon llargmetratge de Carla Simón, Alcarràs, i la nova cinta d'Isaki Lacuesta, Un año, una noche. Simón arriba al certamen esperonada per l'èxit d'Estiu 1993, que va iniciar el seu periple al festival l'any 2017 en guanyar el premi a la millor òpera prima i el guardó de la secció Generation K-Plus.

La Berlinale planteja un nou concepte per a l'edició del 2022, amb un format en línia per a la indústria però mantenint la presencialitat del certamen cinematogràfic, de manera que els equips dels films seleccionats podran presentar-hi les cintes del 10 al 16 de febrer. El curtmetratge català Agrilogistics i la coproducció Afterwater participaran a les seccions de curt i Forum, respectivament.

Alcarràs arribarà als cinemes a la primavera

L'estrena d'Alcarràs als cinemes està prevista per a la primavera. A més de Carla Simón, firma el guió Arnau Vilaró, i part de l'equip d'Estiu 1993 també ha repetit. El repartiment de la pel·lícula és coral i està format per actors no professionals de Lleida i treballadors del camp que han passat un procés de selecció que es va allargar més d'un any per la irrupció de la pandèmia.

Entre els personatges principals hi ha Jordi Pujol Dolcet, Anna Otín, Xenia Roset, Albert Bosch, Ainet Jounou, Josep Abad, Montse Oró, Carles Cabós i Berta Pipó. 

Lacuesta proposa una pel·lícula sobre els atemptats a Bataclan

El nou film d'Isaki Lacuesta és una coproducció francesa que compta amb el suport de l'ICEC. Està inspirat en el llibre escrit per un supervivent dels atemptats de la sala Bataclan l'any 2015. Amb guió d'Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo, el film el protagonitza un repartiment internacional encapçalat per Nahuel Pérez, Noémi Merlant, Quim Gutiérrez i Alba Guilera.

A més, la coproducció Afterwater, de Dane Komljen (Andergraun Films, Flaneur Films, DART FILM, Jeonju Cinema Project) participarà a la secció Forum dedicada a un cinema poc convencional i que obre noves perspectives cinematogràfiques. El film és una coproducció d'Andergraun Films, premiat amb una menció especial com a projecte per Jeonju Cinema Project, i seleccionat i premiat al laboratori Fidlab l'any 2018.

El curtmetratge en català també serà present a la Berlinale: Agrilogistics, de Gerard Ortin, competirà a la secció Berlinale Shorts. El film aborda les transformacions tecnològiques dins l'agricultura industrial contemporània. El seu anterior projecte, Future Foods, va formar part del Shortcat 2021 de Catalan Films i l'han seleccionat a festivals com Visions du Réel, Open City Documentary o Cinespaña.

Per la seva banda, el Departament de Cultura de la Generalitat ha celebrat per Twitter la coincidència dels dos films catalans a la Berlinale.  

Avui estem de celebració \uD83D\uDE4C\uD83C\uDFFD Carla Simón i Isaki Lacuesta participaran a la secció oficial de la @berlinale.

\u2757Una notícia molt important per al cinema català \uD83D\uDC49\uD83C\uDFFC És la primera vegada que dues produccions catalanes competiran a la secció oficial.

\u2139\uFE0F https://t.co/a8sZwKuVAW pic.twitter.com/yyqVRp6598

— Cultura (@cultura_cat) January 19, 2022

Isabel Coixet, entre els projectes presents a les activitats d'indústria

Les activitats d'indústria del festival també comptaran amb el talent català. El projecte 20.000 espècies d'abelles, d'Estibaliz Urressola, produït per l'empresa catalana Inicia Films amb Gariza Films, ha estat un dels 34 projectes de llargmetratge de 32 països seleccionats al Berlinale Co-production Market. Els productors tindran l'oportunitat de presentar els seu projecte a coproductors internacionals, agents de venda, cadenes de televisió, plataformes, distribuïdores, i representants de fons públic de finançament de tot el món.

En el marc del Berlinale Co-production Market se celebra el Co-Pro Series (15-16 de febrer), que selecciona 10 projectes de sèries d'Europa, Canadà i Amèrica Llatina que cerquen partners internacionals. La sèrie Picadero, d'Isabel Coixet (Amor y lujo, Zeta Cinema, Fidelio Films) és un dels projectes seleccionats que es presentarà en col·laboració amb el Series Mania Forum on el passat agost es va presentar el projecte per primera vegada. Picadero està protagonitzada per la detectiu privada Llanos Salinas, una dona acostumada a bregar amb els petits draps bruts de la burgesia comtal. La sèrie està ambientada a Barcelona.

Paral·lelament, el programa de desenvolupament de talent i plataforma de networking Berlinale Talents ha seleccionat 4 professionals catalans en la seva vintena edició: Meritxell Colell (directora), Manel Raga (director), Marta Cruañas (productora), Bruna Cusí (Actriu) i Mariona Borrull (criítica de cinema i periodista). El programa selecciona a 200 professionals emergents de 116 països d'entre més de 2.200 candidatures.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —