Manifestants a Minsk perseguits per la policia
Per Redacció i EFE
Publicat el 10 d’agost 2020

La candidata a la presidència bielorussa i banderera de l'oposició unificada, Svetlana Tijanóvskaya,ha anunciat que no reconeix els resultats dels comicis d'ahir, que donen la victòria a l'actual mandatari, Alexandr Lukashenko. "No reconeixem els resultats. Hem vist els protocols de votació", ha dit Tijanóvskaya en roda de premsa.

La candidata presidencial, dona del bloguer opositor detingut, Serguei Tijanóvski, fa una crida a "els que creuen que el seu vot ha estat robat, a no quedar-se callats", segons recullen els mitjans russos. D'acord amb el portal MBJ Mitjana, l'equip de Tijanóvskata pretén provar "totes les infraccions" amb ajuda dels resultats d'una votació paral·lela de l'oposició durant les eleccions.

La candidata presidencial està disposada a reunir-se amb Lukashenko per a abordar la situació i afirma que no té plans d'abandonar el país per temor a ser detinguda. "No veig ni un motiu pel qual pugui ser arrestada o hagi de sortir del país", assegura, citada per l'agència Interfax. Mentrestant, una de les seves col·laboradores més pròximes, María Kolésnikova va indicar que tant la candidata presidencial com el seu equip estan preparats per a "unes protestes llargues".

Segons les dades oficials encara no definitius, *Lukashenko, en el poder des de 1994, hauria aconseguit en els comicis d'ahir el 80,23% dels vots, enfront del 9,9% que va obtenir Tijanóvskaya. Després del tancament dels col·legis electorals a Bielorússia, l'oposició del país va sortir als carrers de Minsk i d'altres ciutats del país per a protestar contra el que van denunciar com a frau electoral.

El carrer esclata a Minsk 

Diverses persones han estat ferides en els enfrontaments violents a Minsk entre la policia antidisturbis i els manifestants opositors indignats amb la victòria del president Lukashenko. Els serveis sanitaris han informat de l'ingrés a diferents hospitals de la capital de diversos ferits, tot i que la policia local no ho ha acabat de confirmar.

Un oficial de la policia antidisturbis colpeja un manifestant durant les protestes als carrers de Minsk, Bielorússia. TATYANA ZENKOVICH

La policia ha utilitzat bales de goma, mànegues i granades ensordidores per dispersar als milers de manifestants, que havien aixecat, en una de les avingudes, una barricada amb bidons i altres objectes del mobiliari públic.

 

La premsa parla de protestes a altres indrets del país: Grest, Gomel, Grodno i Vitebsk, entre d'altres. Tot i que la líder opositora, Svetlana Tijanóvskaya, havia instat als bielorussos, "civils i d'uniforme" a no recórrer a la violència després de les eleccions presidencials.

Manifestants opositors protesten després del tancament dels col·legis electorals a Minsk, Bielorússia. TATYANA ZENKOVICH

Per això, un cop van començar els enfrontaments, l'opositora es va dirigir als manifestants i les forces de seguretat: "Vull demanar a la policia i a les tropes que recordin que són part del poble. I als meus votant que abandonin les provocacions i no donin motius per l'ús de la violència en contra seva. Si us plau, que cessi la violència".

La policia antidisturbis bloqueja un carrer de Minsk durant una protesta. TATYANA ZENKOVICH

Lukashenko, que sustenta el seu poder en el Comitè de Seguretat de l'Estat (KGB), havia advertit que no permetria una revolució a "l'ucraïnesa" i va descartar que el país es pogués veure avocat a una "guerra civil".


L'Alt representant de la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, havia demanat a les autoritats que garantissin unes eleccions "pacífiques, lliure i justes". Les eleccions s'han desenvolupat en enmig de les tensions amb Rússia i la normalització de les relacions amb EE.UU, que va acordar amb Minsk l'enviament d'un ambaixador després de 12 anys d'absència. 

Manifestants  amb la bandera que simbolitza l'oposició al règim d'Aleksandr Lukashenko. TATYANA ZENKOVICH

Manifestants  amb la bandera que simbolitza l'oposició al règim d'Aleksandr Lukashenko. MARINA SEREBRYAKOVA

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —