Les carreres de tres anys a la corda fluixa? - Diari de Barcelona
Universitats
Les carreres de tres anys a la corda fluixa?
El Ministeri d'Universitats ha presentat un esborrany de decret per eliminar aquest tipus de grau

El Ministeri d'Universitats posarà punt final per la via del decret a les carreres universitàries de tres anys que havia implantat el ministre Wert. Així consta a l'esborrany del nou reial decret d'organització de l'ensenyament universitari que estableix que els graus duraran quatre anys, tret de les carreres d'estudis sanitaris o tècnics que encara siguin més llargs. La decisió impacta directament sobre el model de tres anys de carrera i dos de màster que havia funcionat fins ara. L'objectiu, segons el Ministeri, és "assegurar la qualitat de l'oferta formativa universitària".
\uD83D\uDCF0 @UniversidadGob consolida los planes de estudios de grado de 240 créditos.
— Ministerio de Universidades (@UniversidadGob) March 2, 2021
\uD83D\uDCF2 En esta nota de prensa explicamos el borrador definitivo del nuevo real decreto de organización de las enseñanzas universitarias.https://t.co/DIbIgqg85l pic.twitter.com/Iz6MYazeTM
La decisió obligarà a modificar el disseny actual dels graus i doctorats de les universitats catalanes, que havien apostat majoritàriament per aquesta fórmula, però va en la línia del que defensa la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE) i també dels representants de l'alumnat, que es queixen del preu dels màsters.
Segons el Ministeri, el decret reforçarà el principi d'autonomia universitària en la planificació i definició de les característiques de la seva oferta acadèmia, i possibilitarà l'ordenació de l'oferta de títols oficials per part de les comunitats autònomes.
L'esborrany, que encara ha de passar pels òrgans consultius abans d'anar al Consell de Ministres, estableix que els graus són de 240 crèdits, és a dir, de quatre anys. Només surten d'aquest esquema els graus que les directrius europees estableixen expressament que han de ser més llargs, de 300 a 360 crèdits. Els màsters seran de 60, 90 o 120 crèdits i els doctorats precisaran haver superat els 300 crèdits en les dues etapes formatives anteriors.
El decret estableix també que les universitats podran oferir programes d'ensenyament de grau amb itinerari acadèmic obert que permeten que l'alumnat cursi assignatures de dos o més títols universitaris del mateix àmbit de coneixement. A més, els graus i màsters podran incloure una menció dual, fruit d'un projecte de col·laboració entre la universitat i l'empresa.
Oposició del govern
La Secretaria d'Universitats s'ha mostrat contrària a l'eliminació dels graus de tres anys proposada pel Ministeri d'Universitats. Segons la Secretaria d'Universitats, aquesta proposta "va en la direcció contrària en la qual s'hauria d'anar", ja que considera que s'hauria d'anar cap a una administració que asseguri la qualitat dels ensenyaments i no que intervingui en com s'organitzen. Afegeix que aquesta qüestió hauria de quedar en mans de l'autonomia universitària. A més, apunta que si hi ha preocupació per la qüestió econòmica, el que s'ha de fer és avançar en l'equiparació del preu dels màsters als de grau. "Tal i com planteja Catalunya i ja ha fet passos en aquest sentit", afirmen fonts de la Secretaria.
Fonts d'universitats han recordat en aquest sentit que el decret de preus preveu que en el cas dels màsters universitaris, per als primers 60 crèdits matriculats per primera vegada, els estudiants que provinguin de graus de 180 crèdits, abonaran l'import equivalent al preu establert pel grau en què s'han titulat.
A Catalunya hi ha 17 graus de 180 crèdits, que s'imparteixen per tant en tres anys. Alguns d'aquests són Creació Artística per a Videojocs i Jocs Aplicats i Cinematografia a la Universitat de Barcelona; Estudis Socioculturals de Gènere a l'Autònoma de Barcelona; Disseny, Animació i Art Digital a la Politècnica; Bioinformàtica a la Pompeu Fabra; Disseny Digital i Tecnologies Creatives a la Universitat de Lleida; Tècniques de Bioprocessos Alimentaris a la Rovira i Virgili; Arts Digital a la Ramon Llull, i Disseny i Creació Digitals a l'Oberta de Catalunya.

