Patria HBO
Per Redacció
Publicat el 02 de setembre 2020

El proper 27 de setembre s'estrenarà a la plataforma HBO la sèrie basada en la novel·la de Fernando Aramburu, Patria. Avui s'ha fet públic el seu cartell promocional, que mostra l'escena dues víctimes d'ETA al costat d'un terrorista d'aquest grup armat amb tres policies en una comissaria. Les xarxes s'han encès perquè moltes persones han interpretat que HBO posava al mateix nivell el patiment d'uns i altres i s'ha fet viral l'etiqueta #CancelaHBO per rebutjar-la. 

A més, el missatge que ha compartit la plataforma amb el cartell tampoc ha agradat: "Tots som part d'aquesta història". Els usuaris han titllat la plataforma d'equidistant i diversos partits polítics s'hi han posicionat en contra. És el cas de l'extrema dreta de Vox i alguns membres del Partit Popular com Andrea LevyIñaki Oyarzabal.

El mateix Aramburu s'ha volgut desvincular de la imatge i, tal com ha explicat en un comunicat al seu blog, considera que és un "desencert". Al text ha afirmat veure els vuit capítols de la sèrie i creu que "en línies generals" s'aproxima a la seva novel·la "amb una clara línia divisòria entre qui pateix i qui fa patir". 

Fernando Aramburu creu que el cartell "no és suficient per formar-se una impressió completa de la sèrie" i que és "una estratègia de màrqueting" que no comparteix. "Incompleix una norma que jo em vaig posar quan vaig escriure el meu llibre: no perdre de vista el dolor de les víctimes del terrorisme, tractar-les amb empatia i l'afecte que mereixen. La sèrie, en la meva opinió, sí que ho fa."

El Colectiu de Víctimes del Terrorisme (COVITE) ha defensat l'autor dient que "gràcies a Pàtria milers de persones coneixen ara com hem visuct les víctimes del terrorisme al País Vasc". D'alta banda, creuen que "ni el cartell ni el tuit promocional" fan justícia a la novel·la. Robert Manrique, víctima d'ETA, ha demanat a la Cadena Ser que es deixi de fer un ús polític del patiment de les víctimes del terrorisme. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —