Castellers al barri de Sants
Per ACN
Publicat el 18 d’octubre 2021

Els Castellers de Barcelona van presentar diumenge el primer Protocol de Prevenció, Detecció i Actuació contra l'Abús Sexual Infantil. El protocol arriba després que el novembre del 2020 els Mossos d'Esquadra detinguessin un membre de la colla per vuit delictes d'abús sexual a menors.

El document posa les bases per sensibilitzar, formar i capacitar tant adults com infants en la detecció de situacions de risc. Estableix circuits per notificar sospites o informacions relacionades amb la possibilitat d'aquestes situacions. De fet, fa obligatori notificar aquestes situacions si se'n té coneixement o sospita. L'incompliment d'aquest principi pot ser motiu de sanció, des de la prohibició per exercir càrrecs a l'expulsió definitiva.

L'objectiu final és convertir l'entitat en un espai "segur i lliure d'agressions". El president de l'entitat, Ramon Gil, destacava que el protocol és un pas "molt important" perquè la Colla ha de ser un "espai segur per a tothom".

De la seva banda, l'educador social i responsable d'Equitat de la Junta de la Colla, Gregori Samper, reconeixia que la intergeneracionalitat de les colles castelleres les converteix en espais pedagògicament rics, però al mateix temps "comporta uns riscos", juntament al contacte físic, que va més enllà de l'habitual. Samper afegia que cal identificar aquests riscos per tal de minimitzar-los.

L'objectiu: no vulnerar els drets dels infants

El protocol ha estat fruit de la tasca de la Comissió d'Equitat de la Cossa, que va començar a treballar en el document al gener. S'han anat fent sessions obertes quinzenalment. Un cop aprovat per la Junta i presentat als membres de l'entitat, queda pendent la seva ratificació en assemblea en la propera sessió ordinària.

Entre els seus objectius hi ha vetllar per la no vulneració dels Drets dels Infants i Adolescents, prevenir les situacions d'abús sexual o maltractament contra infants i adolescents, detectar les situacions de vulneració, assegurar les funcions de protecció i atenció cap a les víctimes, activar els recursos d'atenció necessaris i derivar els afectats cap als recursos necessaris.

Un dels objectius principals però és prevenir aquestes situacions, per això busca capacitar infants i adolescents per aprendre a identificar aquestes situacions de risc, per tal que siguin capaços de desenvolupar mecanismes i estratègies d'autoprotecció o demanar ajuda en cas de patir qualsevol mena d'assetjament.

Interioritzar el protocol

La psicòloga i membre dels Castellers de Barcelona, Beth Luque, explicava que el protocol no deixa de ser un document però l'important és "tenir-lo interioritzat" i dur-lo a terme. Josep Maria Casanellas, també membre de la colla, manifestava que el text convida a fer un canvi de cultura dins de la colla, entenent que hi ha situacions de risc que s'han de poder identificar i evitar qualsevol tipus d'agressió, ja sigui per gènere, raça o qualsevol altre motiu.

Els Castellers de Barcelona han posat el document a disposició de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, per tal que totes les colles que ho desitgin puguin adaptar-los a les seves pròpies particularitats.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —