Pere Aragonès i Maria Jesús Guinea Castellví en l'acte de lliurament de la Medalla d'Or de la Generalitat
Per ACN
Publicat el 11 de setembre 2021

L'economista Arcadi Oliveres, a títol pòstum, i l'oceanògrafa Josefina Castellví  van rebre dijous a la nit la Medalla d'Or de la Generalitat, la màxima distinció que una persona pot rebre a Catalunya. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va ser l'encarregat de lliurar els reconeixements a familiars dels homenatjats, en un acte celebrat al Vendrell. "Són referents per al conjunt de la societat. Deixen un llegat ètic, moral i sobretot humà. Ells han de ser els referents del país", va manifestar. La cerimònia es va emmarcar en els actes de la Diada i es va celebrar al barri de Sant Salvador on va viure Pau Casals, en commemoració del cinquantè aniversari de l'himne de les Nacions Unides compost pel violoncelista vendrellenc.

Aragonès va remarcar que "la voluntat de transformació, la perseverança en les conviccions i el compromís amb la humanitat són alguns dels valors que comparteixen" Castellví i Oliveres. "Han dedicat la vida a la voluntat de millora, de suma, de fer prosperar la societat i a la recerca del bé comú; amb perfils diferents però complementaris que els converteixen en una font d'inspiració per a totes i tots", va afirmar.

El llegat dels guardonats, per Aragonès ha de permetre "avançar cap a un món més just, amb menys bel·ligerància i cap a un món més humà", sempre "amb consensos i posant al centre a qui s'ha deixat als marges". En aquest sentit va posar de relleu que "sense la plena emancipació de les dones no ens podem reconèixer com una societat justa i avançada". Alhora, va demanar aprendre dels guardonats "per impulsar les revolucions verda, social i feminista".

Respecte la vessant d'activista d'Oliveres i agafant d'exemple el discurs de Pau Casals a l'ONU de fa 50 anys, Aragonès va afirmar que "Catalunya ha de poder superar la repressió i decidir lliurement quin ha de ser el seu futur com a poble". Finalment, respecte les dues figures protagonistes de l'acte, va demanar que la societat sigui digna hereva del seu llegat perquè aquest "és el millor homenatge que els podem oferir".

En nom de Josefina Castellví, la Medalla d'Or de la Generalitat la va recollir la seva neboda, Maria Jesús Guinea Castellví. En una intervenció molt breu va apuntar que el reconeixement "és un gest que demostra que ningú l'ha oblidat".

En representació d'Arcadi Oliveres, mort fa uns mesos, el seu fill Bernat Oliveres es va mostrar agraït pel reconeixement a la trajectòria de l'economista i activista. A més, va llegir unes paraules que el seu pare va escriure poc abans de morir, en les quals donava les gràcies per la vida que havia tingut. "Donar les gràcies per tota la gent que m'ha donat gràcies. Gràcies per la consciència lúcida amb la qual em puc acomiadar. Per les mirades d'agraïment, pel regal d'un dia més, per tots els homenatges", havia deixat escrit Arcadi Oliveres.

L'acte va començar amb el president de la Generalitat passant revista a la formació de guàrdia d'honor del cos de Mossos d'Esquadra, que van hissar la Senyera amb la música del Cant de la Senyera interpretat pel Cor Zòngora del Vendrell. L'homenatge ha estat conduït per la periodista Núria Jar i s'ha tancat amb la interpretació dels Segadors a càrrec de Marina Rossell acompanyada al piano per Xavier Lloses.

Text per Eloi Tost

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —