Jean Castex
Per ACN i Redacció
Publicat el 03 de juliol 2020

El president de França, Emmanuel Macron, ha nomenat primer ministre Jean Castex, el responsable de gestionar l'aixecament progressiu de les restriccions per frenar la covid-19, segons ha informat l'Elisi. Castex, amb una llarga carrera com a alt funcionari, substitueix Édouard Philippe, que ha presentat la seva dimissió aquest mateix divendres per facilitar la remodelació del govern després del revés al partit de Macron en les eleccions municipals.

Castex va ser secretari general adjunt de la presidència de Nicolas Sarkozy des del 2010 fins a la fi del seu mandat. Segons ha comunicat l'Elisi, els ministres de Philippe continuaran en funcions fins que es completi la renovació del govern. Del partit conservador Els Republicans, ha estat l'encarregat de dissenyar el pla per a la desescalada del govern francès. Des del 2008 era l'alcalde de Prada i havia estat reelegit amb el 75% vots al març.

Durant la presidència de Sarkozy, Castex va ser secretari adjunt de l'Elisi. Abans, havia desenvolupat diversos càrrecs de segona fila en diversos ministeris. Ara, Castex ha de constituir el seu govern i presentar-lo a Macron.

Canvi de govern

Després del fort revés que van suposar les eleccions municipals per a Macron, el president francès ja va anunciar la seva voluntat de remodelar el govern amb vista a les presidencials del 2022. Ja s'havia especulat amb la sortida de Philippe, que va guanyar els comicis a Le Havre, d'on ja va ser alcalde del 2010 al 2017, just abans d'esdevenir primer ministre.

El partit de Macron, La República en Marxa (LaREM), va ser el gran perdedor de les eleccions municipals franceses. El partit no va aconseguir cap cuitat important i han hagut d’unir forces a molts municipis amb altres formacions. A París, la socialista Anne Hidalgo va sortir reelegida amb un 49 % dels vots, molt per sobre de LaREM. El partit Europa Ecologia Els Verds (EELV) per primera vegada va sortir exitós de les municipals, triomfant a Estrasburg, Bordeus i Lió. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —