Ucraïna
Per ACN
Publicat el 25 de febrer 2022

La conselleria de Recerca i Universitats ha activat el protocol interuniversitari d'emergències per ajudar els estudiants i investigadors que es vegin afectats pel conflicte bèl·lic a Ucraïna.

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha presidit aquest migdia la reunió extraordinària de la Comissió de Relacions Internacionals del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) que ha decidit activar el protocol amb el consens de les 12 universitats catalanes, ha informat la conselleria.

El protocol es va aprovar el mes de desembre passat per fer front a emergències internacionals i contempla la coordinació entre el sistema universitari català i Protecció Civil per donar resposta a tota la comunitat d'estudiants i de personal investigador que puguin veure's afectats per una situació d'emergència internacional, com ocorre amb l'actual conflicte bèl·lic a Ucraïna.

La finalitat del protocol és "atendre i donar resposta a les urgències de la comunitat universitària i de recerca, tant dels catalans a les zones de conflicte com dels ciutadans ucraïnesos que estiguin en el sistema de coneixement de Catalunya", ha assenyalat la conselleria.

Els primers treballs van dirigits a conèixer el nombre exacte d'estudiants i investigadors ucraïnesos que hi ha a Catalunya, així com quants catalans poden estar fent una estada a Ucraïna.

Així mateix, les universitats i els centres de recerca estan recollint les peticions més urgents que els arriben per part tant dels catalans que són a la zona com dels ucraïnesos establerts a Catalunya. En aquest últim cas, la conselleria ha informat que s'ha registrat una demanda d'asil.

Paral·lelament, s'està elaborant una radiografia completa de la comunitat universitària i de recerca afectada per la situació que, al marge Ucraïna, contempla Rússia i Bielorússia, Lituània, Estònia, Letònia i Polònia.

D'altra banda, la conselleria ha informat que està elaborant el programa "Universitats Refugi", l'objectiu del qual és "garantir el dret a l'educació superior i a la docència de les persones refugiades o sol·licitants de protecció internacional a les universitats catalanes, vetllant per un acolliment integral".

Finalment, el CIC, a través de la seva Comissió de Relacions Internacionals i del Comitè Internacional d'Emergències, s'ha posat a la disposició de les universitats catalanes, les quals, en virtut de la seva autonomia, també estan desplegant la seva pròpia política d'emergència i ajuda als estudiants afectats pel conflicte bèl·lic. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —