Gent fugint del camp de refugiats de Mória, després de l'incendi.
Per Redacció i ACN
Publicat el 13 de setembre 2020
Temps de lectura 2 minuts

La Generalitat s'ha ofert per acollir els refugiats provinents del camp de Mória, Grècia, i es compromet a acollir un mínim de 120 persones refugiades (20 de les quals menors emigrats sols). Aquest anunci ve després que un gran incendi arrasés el camp de refugiats més gran de tot Grècia (i de tot Europa), que va obligar a fugir a desenes de milers de persones. Segons Metges sense Fronteres, unes 13.000 van ser evacuades del camp.

"El Govern de la Generalitat es posa en disposició per rebre persones que cerquen una oportunitat fugint de la guerra, la fam i la por", ha escrit a Twitter Quim Torra, remarcant que ofereix Catalunya "com a terra d'acollida". 

A través dels departaments d'Acció Exterior i Treball Afers Socials i Famílies, el Govern reclama a la UE una resposta "urgent, solidària, humanitària, conjunta i compartida" per a les persones refugiades. "Catalunya vol ser part activa d'aquesta resposta humanitària", ha assenyala el conseller d'Acció, Bernat Solé.

En paral·lel, l'executiu de Torra exigeix al govern espanyol que "compleixi les sentències" de diferents tribunals que donen a la Generalitat les competències d'acollida, amb els recursos i efectius necessaris.

L'Ajuntament de Barcelona ofereix un equipament amb 55 places

 L'Ajuntament de Barcelona ha posat a disposició del govern espanyol un equipament municipal amb capacitat per a 55 persones per fer una primera acollida immediata de refugiats del camp de Mória. 

Per les característiques d'aquest equipament, l'oferta del consistori es dirigeix a acollir especialment famílies amb menors per fer una primera atenció per cobrir necessitats bàsiques, avaluar el seu estat de salut, i fer una avaluació i diagnosi de cada situació. Segons l'Ajuntament, aquestes persones podrien accedir als serveis d'atenció a les persones sol·licitants d'asil del Servei d'Atenció a les Persones Immigrades, Emigrades i Refugiades (SAIR) abans de l'entrada al programa estatal d'asil. 

Davant de la crisi humanitària que ha provocat l'incendi del camp de Mória, juntament amb Barcelona, Amsterdam i València han enviat una carta oberta als líders de les institucions europees per demanar una millor coordinació per a la reubicació. Les tres ciutats han demanat a la UE i els estats membres reaccionar per assumir de manera col·lectiva a tota la Unió la crisi que es viu a Grècia.

Programa Nausica

L'Ajuntament de Barcelona té en marxa des de l'any 2016 el programa Nausica, un servei d'acollida, atenció i orientació de refugiats. En quatre anys, el servei ha atès 223 persones. El consistori ha incrementat en l'últim any un 50% la inversió en el programa.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —