Catalunya inicia la "fase de represa"
Per Redacció i ACN
Publicat el 19 de juny 2020

Catalunya entra avui a la "nova normalitat". Més de tres mesos després d'estar sota l'estat d'alarma establert pel govern espanyol, la Generalitat ha recuperat totes les competències i avui posa en marxa l'anomenada "fase de represa" amb una regulació pròpia.

Un cop superada la fase 3 de la desescalada, la qual va durar només un dia a Barcelona i Lleida, el govern ha signat un decret per establir totes les mesures que regiran aquesta nova etapa a Catalunya. Aquesta regulació es basarà en tres eixos principals: la distància social, l'ús de mascareta i la higiene de mans.

Distància física entre persones

A partir d'avui, tant en els espais tancats com oberts, la distància física entre persones haurà de ser, com a mínim, d'1,5 metres, l'equivalent a un espai de 2,5 metres quadrats per persona. Aquestes mesures no s'aplicaran en cas de les persones de la mateixa unitat familiar. A més a més, la Generalitat demana que la distància es respecti especialment en l'àmbit laboral o amb aquelles persones amb les quals no es mantingui un contacte proper de forma habitual.

Ús de mascareta

El nou decret de la Generalitat estableix que serà obligatori l'ús de la mascareta per als majors de sis anys a qualsevol espai públic, obert o tancat, sempre que no es pugui mantenir la distància mínima d'1,5 metres. També serà obligatori, en qualsevol circumstància, quan s'utilitzi un mitjà de transport públic. En cas de ser un vehicle privat, els ocupats hauran de dur mascareta si no conviuen. En el cas contrari, no serà necessari.

El decret també estableix que les persones amb alguna dificultat respiratòria que pugui veure's agreujada per l'ús de la mascareta quedaran exemptes de les mesures establertes.

Sense regulacions d'aforament a partir del 25 de juny

Una altra mesura important és que el Govern no regularà límits d'aforaments als espais a l'aire lliure i tancats a partir del 25 de juny. Fins aquesta data, però, els aforaments estaran limitats al 50 % als espais tancats i al 75 % en el cas dels espais a l'aire lliure. Segons s'explica des del govern, l'objectiu és que hi hagi claredat i simplificació a la normativa.

A partir del 25 de juny serà molt important, remarca el govern, garantir la distància física de seguretat equivalent a una superfície de seguretat de 2,5 metres quadrats per persona.

Reunions socials

Les reunions socials estaran permeses, inclosa la pràctica esportiva no professional, sempre que no es generin aglomeracions ni se superin les limitacions d'aforament.

Congressos i fires, autoritzats

Un altre dels punts que estableix el decret és la possibilitat d'organitzar fires i actes comercials i empresarials sempre que es respecti la distància de 2,5 metres quadrats per persona. Segons es determina, l'organització, en aquests casos, ha de garantir un registre d'assistents i posar a disposició gel hidroalcohòlic per mantenir la higiene de mans.

Responsabilitat dels ciutadans

Més enllà del decret, el govern també va fer ahir una crida a tots els ciutadans per tal que siguin responsables i es protegeixi els més vulnerables, tal com va dir la consellera de Salut, Alba Vergés.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —