Caus i esplais: el repte dels campaments amb mesures molt complexes i pocs recursos - Diari de Barcelona

Esplais i caus d’arreu de Catalunya s’han unit per denunciar la “complexitat” dels criteris d’organització d’activitats de lleure, anunciats pel govern el 10 de maig. Encara que valoren positivament que finalment hagin inclòs les seves activitats en les mesures, creuen que és un marc “molt complex” i que el sector necessita més acompanyament i més recursos per adaptar-se als requisits marcats.
També demanen més representació en els processos de decisió de les mesures durant el lleure infantil. Alhora, creuen que haurien de tenir la mateixa prioritat que projectes de lleure remunerats, com casals d’estiu, escoles i campus esportius. “L’estiu també és dels esplais i caus”, reivindiquen en un manifest conjunt, que podeu consultar en aquest enllaç. El text el signen associacions diverses, des d’Esplais Catalans fins al Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans, Escoltes Catalans o la Coordinació Rural de Catalunya, entre d’altres.
— MCECC (@esplaisMCECC) May 12, 2020Enmig de la incertesa sobre les activitats d’aquest estiu, esplais i caus manifesten la tasca educativa i pedagògica que fan, ja que són l’“escola de ciutadania que pretén educar en diferents valors i maneres de viure la vida”. Tanmateix, recorden el seu model d’associacionisme voluntari i el seu compromís amb la societat i la cultura catalanes. “Som una xarxa de milers de voluntàries compromeses que han dedicat el seu temps a proposar activitats, de manera telemàtica, als infants i joves de Catalunya durant el confinament”, recorden. De fet, les últimes setmanes els grups s’han adaptat i reinventat, “hem aconseguit dinamitzar les xarxes socials com a eina per seguir vinculades i proporcionar una normalitat dins d’aquesta excepcionalitat”.
Les mesures, gens fàcils ni per als monitors ni per als infants
Els criteris i les recomanacions de la Generalitat per organitzar les activitats de lleure infantil per aquest estiu estan pensades perquè comencin a partir de la tercera fase de desconfinament, quan es permetrà la circulació entre regions sanitàries. Les principals, i que més preocupen als monitors, són les següents:
- 1 monitor per cada 10 infants o adolescents. Funcionaran per "grups de convivència" de 10 persones, que faran vida sempre junts, sense encreuar-se amb altres grups
- Cada grup i activitat haurà de tenir un responsable de seguretat i higiene
- Infants i adolescents no podran compartir material ni menjar i hauran de fer entrades i sortides dels llocs esglaonades, per evitar aglomeracions
- 2 metres de distància interpersonal, també en les activitats, als dormitoris i a les tendes de campanya
- Control de temperatura a l'arribada i durant l'estada
- Rentada de mans abans i després de cada activitat
- Mascaretes quan hi hagi risc de distàncies menors de 2 metres
- Control diari de l'estat de salut
- Netejar i ventilar tres cops al dia els espais interiors
Podran tirar endavant els campaments?
Aquesta és la gran pregunta. De moment, les entitats, que estan analitzant la situació, mostren la seva voluntat per intentar adaptar-se al protocol, però alhora viuen amb preocupació, dubtes i incertesa fins a quin punt serà viable fer els campaments d’estiu. Per exemple, l’espai limitat dins dels casals o les cases de colònies, els costos del material sanitari requerit, la dificultat per mantenir la distància de seguretat entre infants, la responsabilitat afegida i l'estrès que patiran els monitors, el gaudi de les activitats en aquestes condicions… Alguns caus i esplais ja han anunciat que no oferiran lleure aquest estiu, mentre que d'altres encara ho estan decidint, i d'altres ja han dit que s'adaptaran de totes maneres.
Cancel·lacions: no culpabilitat, sí responsabilitat
Davant aquesta situació, alguns centres de lleure ja s’han vist obligats a cancel·lar els campaments. La Coordinadora de Monitores i Infants del Clot-Camp de l’Arpa (COMICC), de Barcelona, anunciava que moltes entitats de la zona s’han vist obligades a suspendre les colònies. La COMICC ho explica així: “Són mesures que necessiten inversió econòmica i coneixement tècnic i sanitari que no ens correspon. Tampoc permeten dur a terme una tasca pedagògica i acompanyament emocional als infants i joves [...]. Això provoca una situació emocional complexa i difícil per a les monitores i afectacions econòmiques per a les entitats”.
Guida Martínez, membre de l'equip de coordinació de l’Esplai Sant Josep de Calassanç, centre que forma part de la COMICC i el MCECC, explica que tot l’equip de monitores va debatre si tirar endavant o no les colònies. Després de llargues reunions, van arribar a la conclusió que, donades les circumstàncies, el millor era suspendre-les.
Lluc Morgades, comissari de la demarcació Nord-Occidental de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, explica que, dels gairebé 20 agrupaments de la zona, alguns ja van decidir cancel·lar les activitats d'estiu a l'abril, quan van saber que la crisi sanitària s'allargaria mesos. Morgades també assegura que els centres estan queixosos perquè "la decisió de suspendre ha sigut pels caus, no van ser prou valents de fer-ho ells". Després de la recent aparició de marcs normatius del govern, hi ha hagut encara més cancel·lacions, però també alguns caus tenen la intenció de reinventar-se i fer els campaments seguint el protocol: no anar als Pirineus, sinó quedar-se el municipi i pernoctar en pavellons, per exemple.

