Els sindicats d'educació demanen la contractació de personal sanitari als centres - Diari de Barcelona

El nou "Procediment d'actuació enfront de casos d'infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2 en fase de mitigació", publicat pel Departament de Salut el passat divendres 30 d'octubre, ha provocat malestar entre la docència. En el document, es "recomanava" que, en el cas de l'educació secundària i postobligatòria, els alumnes es fessin ells mateixos el frotis nasal, sempre sota la supervisió d'un docent.
Concretament, el document diu: "En l’àmbit educatiu de la secundària: ESO, batxillerat i centres de formació professional, es recomana actualment realitzar estudi de contactes amb PCR en frotis nasal i mitjançant el sistema d’automostra supervisada per professionals docents". Un procediment que no se seguirà ni a educació infantil ni a primària.
Les CCOO d'Educació exigeix seure a la Mesa del Diàleg Social
Manel Pulido, secretari general de la Federació d'Educació de les CCOO de Catalunya, afirma a Diari de Barcelona que és una mesura que "ha inquietat moltíssim als centres educatius". El cert és que els docents no es veuen preparats per supervisar aquesta activitat i el sindicat demana a l'administració que "busqui personal sanitari que ho pugui realitzar".
Manel Pulido (esquerra), secretari general de CCOO Educacio de Catalunya en roda de premsa al setembre de 2019. (ACN)
Des de les CCOO, s'exposa que s'està produint una sobrecàrrega en els equips educatius, que actualment ja estan realitzant el seguiment dels contactes d'un positiu. Amb el nou procediment, Pulido ha declarat que no saben si comportarà un augment de feina en aquest sentit i ha assegurat que "si va més enllà cal reforç de personal administratiu".
Una altra demanda és la solicitud de la reducció de les ràtios d'alumnes als centres educatius. Tot i que Pulido ha assegurat que els centres no estan actuant com a grans expansors de la pandèmia, els últims estudis dels mètodes de contagi a través dels aerosols "donen més forca" a la seva demanda. D'aquesta manera, el secretari ha exposat que no tenen garantida la ventilació perquè obrir finestres als mesos d'hivern "no és una bona opció".
A més, denuncia que "s'estan estalviant PCRs" al sector educatiu i explica que no s'estan fent proves a tots els contactes directes amb un positiu. També, Pulido explica que s'ha produït una reunió amb l'escola pública únicament, "com si no afectés la concertada" i assegura que la solució passa perquè el Department parli amb els sindicats a la Mesa del Diàleg Social.
USTEC: "El departament és un naufragi total"
Des de la Unió de Sindicats de Treballadors de l'Ensenyament de Catalunya (USTEC) es demana també un reforç del personal sanitari als centres educatius. Xavier Diez, portaveu d'USTEC, ha assegurat que van ser els "últims en adonar-se" del nou procediment. Assegura també que l'administració no dona abast i que "el Departament és un naufragi total".
Xavier Diez, portaveu de la USTEC, en roda de premsa al maig del 2019 (ACN)
Diez declara que les noves mesures "comprometen la responsabilitat civil dels docents" i destaca que el Departament de Salut "no s'ha atrevit a publicar el procediment com una ordre". D'aquesta manera, no és possible la impugnació. Tal com ha fet Pulido, ha assegurat que no s'estan fent proves PCR a tots els contactes directes d'un positiu i els docents no poden saber si estan contagiats o no.
El portaveu explica també que no s'hagués arribat a aquesta situació si hi hagués personal d'infermeria a cada institut per controlar tots els casos del centre. A més, ha expressat que només caldria un auxiliar o algú que tingui formació mèdica d'aquestes característiques.

