El vicepresident responsable d'Estabilitat Financera, Serveis Financers i Unió dels Mercats de Capitals, Valdis Dombrovskis, a la roda de premsa el 7 de març del 2018
Per ACN
Publicat el 02 de juliol 2020

La Comissió Europea proposa als estats destinar almenys 22.000 milions d'euros de fons europeus a l'ocupació per als joves per evitar una nova crisi d'ocupació juvenil a conseqüència de l'impacte de la pandèmia de la Covid-19. A la seva recomanació per afavorir l'ocupació entre els joves, l'executiu europeu planteja ampliar el programa Garantia Juvenil, el qual té l'objectiu de facilitar la formació i l'ocupació entre els joves, fins als 29 anys.

La majoria d'estats ja havien ampliat la franja d'edat de les persones que es podien acollir al programa, però l'edat oficial aprovada el 2013 per la Unió Europea seguia sent els 25 anys. A Catalunya, per exemple, la Garantia Juvenil ja era fins a menors de 30 anys.

El document proposat per la Comissió també alerta de la desprotecció social dels joves que encara no han trobat una primera feina o que "sovint treballen en economia informal o no estàndard". També avisa que els sectors en què generalment treballen més joves, per exemple, el turisme, són els més afectats per la pandèmia.

Amb un atur juvenil del 15,4 % a l'abril, set punts superior al general, la proposta de la Comissió vol evitar que la xifra s'enfili a nivells com els registrats durant els anys posteriors a la crisi financera. El pic va ser el 2013, any en què l'atur juvenil va arribar al 24,4 %. Estats com Grècia i Espanya segueixen registrant xifres semblants en atur juvenil en l'actualitat.

Pel que fa al "reforç" del programa Garantia Juvenil, l'executiu europeu també proposa fer-lo "més inclusiu", especialment pel que fa a col·lectius vulnerables, i "reforçar la dimensió de gènere". També proposa vincular les formacions a les necessitats de les empreses i potenciar les que fan referència a la transició verda i digital.

Dels almenys 22.000 milions d'euros de fons europeus que la Comissió demana als estats que destinin a l'ocupació juvenil, l'executiu europeu planteja que els fons vagin a parar a ajudes i préstecs a joves per impulsar els seus negocis, a pimes perquè contractin aprenents, a formar joves en habilitats que demana el mercat laboral o a incrementar la capacitat dels serveis públics d'ocupació.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —