Celaá anuncia que el curs escolar que començarà al setembre serà presencial
Per ACN i Redacció
Publicat el 10 de juny 2020

La ministra d’Educació, Isabel Celaá, ha anunciat durant una entrevista a La Sexta que el curs escolar que començarà al setembre serà presencial. La darrera evidència científica no situa els infants com a vectors importants de la transmissió del coronavirus, per això preveu que els centres s’obrin per a tothom i no en grups reduïts, tal com es va anunciar inicialment.

Segons les dades de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica, només un 1,37 % del total de casos confirmats de Covid-19 corresponen a població d’entre 0 i 19 anys. Per això, es podria concebre que fins als 10 anys es configuressin "grups familiars o convivents" i no haver de guardar la distància mínima d'un metre i mig de seguretat entre els alumnes.

D’altra banda, Celaá ha demanat a les comunitats autònomes que optimitzin espais dels centres educatius per poder utilitzar, per exemple, menjadors o biblioteques per fer classes. La ministra també ha dit que caldrà tenir en compte un seguit de mesures necessàries que s’integraran en un protocol que Educació farà arribar avui dimecres a les autonomies i que debatrà demà amb elles.

Protocol d'actuació

Els ministeris de Sanitat, Educació i FP han elaborat un document que servirà de base per als centres educatius de cara al curs escolar 2020-2021. El document, que es presentarà demà a la Conferència Sectorial d’Educació, busca oferir un marc comú que es pugui adaptar a cada comunitat autònoma i ser implementat segons la realitat de cada centre.

En aquest sentit, el document contempla a l'educació infantil i fins a quart de primària es puguin establir grups idealment d'entre 15 i 20 alumnes que podran socialitzar sense mantenir la distància interpersonal, perquè es considerarà un grup de convivència estable. Això, a més a més, permetrà el rastreig de contactes de manera més ràpida i senzilla si hi hagués un cas positiu de Covid-19.

Distància de seguretat d’un metre i mig

En el cas de 5è i 6è de primària, ESO i batxillerat, els espais s’organitzaran de manera que comptin amb una separació d’un metre i mig en comptes de dos, seguint les mesures del decret de "nova normalitat" que va aprovar aquest dimarts el Consell de Ministres.

Així mateix, es prioritzarà, en la mesura que sigui possible, la utilització d’espais a l’aire lliure per fer activitats educatives i d’oci, en lloc d’aules i recintes tancats. En matèria de prevenció personal, es recomana la higiene de mans freqüent i meticulosa, evitar tocar-se el nas, els ulls i la boca, i utilitzar mocadors d’un sol ús.

L'ús de la mascareta

Pel que fa a la mascareta, a l'educació infantil no serà obligatòria, i a primària, de 1r a 4t curs tampoc serà necessària si s’està en un grup estable de convivència. En cas que no sigui així i no es pugui mantenir la distància de metre i mig, aleshores sí que s’haurà de portar.

L’alumnat a partir de 5è de primària l’haurà de dur obligatòriament sempre que no es pugui mantenir la distància interpersonal, però no serà necessari quan estiguin asseguts als pupitres.

Neteja i ventilació

Tots els centres hauran de disposar d’un protocol de neteja i desinfecció que s’haurà de realitzar almenys un cop al dia i que s’haurà de reforçar als espais que ho precisin per la intensitat de l'ús. Per exemple, als banys s’hauran de fer almenys tres desinfeccions diàries.

Pel que fa a la ventilació de les instal·lacions, s’haurà de fer durant almenys cinc minuts abans de començar la jornada, així com en acabar-la i entre classes, sempre que sigui possible. A més a més, Celaá aconsella que, quan les condicions meteorològiques ho permetin, es mantinguin obertes les finestres el màxim de temps possible per mantenir una ventilació constant.

El document també indica que davant d’un possible cas d’una persona que comenci a desenvolupar símptomes de Covid-19, el centre el portarà a un espai d’ús individual, li col·locarà la mascareta quirúrgica (tant al possible cas positiu com a la persona que en sigui responsable) i s’avisarà la família.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —