Plaça sant jaume
Per ACN
Publicat el 08 de juny 2020

La plaça Sant Jaume s'ha omplert de persones en el marc de les concentracions del #BlackLivesMatter per la mort de George Floyd a Minneapolis a mans de la policia. A Espanya ha estat la CNAAE (Comunitat Negra Africana i Afrodescendent a Espanya) l'entitat organitzadora, que en tot moment ha remarcat la importància de tenir clar que el racisme és global. 

La CNAAE ha demanat que es respectin les mesures de seguretat contra la Covid-19 en totes les concentracions, com l'ús obligatori de mascareta, mantenir una distància mínima de dos metres, evitar el contacte amb la resta de persones i, en cas que sigui possible, portar gel desinfectant. 

 

A Barcelona

A la capital catalana la concentració s'ha dut a terme a la Plaça de Sant Jaume, i s'ha desafiat el mal temps. S'ha llegit un manifest contra el racisme i s'ha remarcat que mirar els Estats Units no pot ser cap excusa per no fixar-se en el racisme que hi ha a Catalunya i a Europa.

Han repassat, en grup, totes les víctimes del racisme al nostre país, moltes de les quals han mort a mans de la policia.

 

 

 

 

 

 

Un grup de joves s'ha estirat al terra amb les mans a l'esquena mentre simulaven que eren detinguts. 

Una part de la concentració ha marxat pel carrer Ferran i ha continuat per Via Laietana amb una pancarta on s'hi llegia: "Veritat, justícia i reparació". 

 

 

Però les concentracions no s'han quedat només a la capital catalana. A la primera foto, unes 600 persones s'han manifestat davant la paeria a Lleida. A Tarragona, la segona imatge, mig miler. A Girona, la tercera foto, la concentració ha esdevingut marxa quan les 300 persones que es trobaven manifestant-se a Salt han caminat fins als Jutjats de Girona. 

Concentracions a tot l'estat espanyol

Durant aquest diumenge les concentracions han omplert moltes places d'Espanya. A Madrid, per exemple, milers de persones s'han aplegat davant l'ambaixada dels Estats Units al carrer Serrano, per on després han arrencat una marxa.  

 

Les concentracions, a tot el món
D'altra banda, dissabte centenars de milers de persones es van manifestar a ciutats europees com Londres, Berlín, París o Manchester i també a ciutats de tot el món, com Sidney, Seül, Ciutat del Cap, Rio de Janeiro o Mèxic DF, com es pot veure en el recull de fotografies següents.

Les protestes s'han estès arreu d'Austràlia, majoritàriament de manera pacífica, en suport a les manifestacions dels Estats Units arran de la mort de George Floyd. En el cas de Sydney, aquestes protestes s'han alineat amb les morts d'indígenes australians sota custòdia. Foto: Rick Rycroft.

Un home aborigen realitzant una cerimònia de fum durant la protesta de Sydney aquest dissabte, 6 de juny. Foto: Rick Rycroft.

Detall de la cerimònia del fum. Foto: Rick Rycroft.


Una líder de la marxa de Black Lives Matter, que anava des de King George Square fins a la South Brisbane a Sydney, aquest dissabte. Foto: John Pye.


Manifestants durant la protesta en solidaritat a Floyd realitzada aquest dissabte a Seül, capital de Corea del Sud. Foto: Ahn Young-joon.


Els manifestants coreans s'han agenollat durant la marxa. Foto: Ahn Young-joon.

Dimecres 3 de juny manifestants van portar flors mentre passaven pel voltants del parlament de Ciutat del Cap, a Sud Àfrica, contra la mort de George Floyd. Foto: Nardus Engelbrecht.


Una noia manifestant-se amb l'eslògan Black Lives Matter (BLM) fora del parlament de Cape Town, Sud Àfrica, dimecres 3 de juny, arran la mort de George Floyd. Foto: Nardus Engelbrecht.

Concentració massiva a Berlín: segons la policia, unes 15.000 persones s'han manifestat pacíficament a la plaça Alexander, cantant lemes protesta amb el nom de George Floyd i amb pancartes amb eslògans com "I can't breath". Foto: ACN.

Una dona agenollada durant la manifestació de Black Lives Matter a Londres, dia 6 de juny de 2020. El govern anglès ha advertit que les manifestacions no podien superar el nombre permès de persones concentrades, que en són sis. Foto: Alberto Pezzali.

Manifestants amb pancartes de protesta contra la mort de Floyd i de suport a la comunitat negra, prop de la Plaça del Parlament a Londres, aquest dissabte. Foto: Alberto Pezzali.

Gendarmes francesos creuant l'avinguda dels Camps Elisis de París, França, aquest dissabte. S'han prohibit les protestes contra l'assassinat de George Floyd. Foto: Michel Euler.

Els protestants a París s'han reunit davant de l'ambaixada dels EUA, ignorant les restriccions imposades per les autoritats per la pandèmia. Els antiavalots els han allunyat, i les forces de seguretat han creat un cercle i l'han barrat.


Un home amb els emblemes de Black Panther Party durant les manifestacions de París aquest dissabte. Foto: François Mori.


Una dona amb la cara protegida contra el coronavirus es manifesta contra els crims comesos per la policia a la gent negra de les faveles. La manifestació davant del govern estatal de Rio de Janeiro, amb el lema Black Lives Matter, va ser interrompuda per la policia. Foto: Silvia Izquierdo.

La manifestació va ser dissolta per la policia amb gas lacrimogen, a la qual cosa algunes de les manifestants van respondre "I can't breathe" en al·lusió a George Floyd. Foto: Silvia Izquierdo.


Un dels moments àlgids de la manifestació a Rio de Janeiro. Foto: Silvia Izquierdo.


Els cants de protesta fora l'ambaixada dels Estats Units, en una manifestació pacífica el passat 4 de juny a Ciutat de Mèxic. Denunciaven el racisme i demanaven justícia per leds víctimes de la violència policial. Foto: Rebecca Blackwell.

Un home llançant una pedra als policies antiavalots a ciutat de Mèxic, durant els enfrontaments entre els anarquistes i la policia al barri de Polanco, el 5 de juny. Foto: Rebecca Blackwell.

A la mort de George Floyd s'hi suma, en el cas de Mèxic, la de Giovanni Lopez a mans de la policia mexicana. Els manifestants anarquistes van crear una barricada fora l'ambaixada dels Estats Units, i van trencar i saquejar les botigues de la zona abans dels enfrontaments amb la policia.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —