Roda de Premsa
Per Redacció i ACN
Publicat el 22 de desembre 2020

La situació epidemiològica a la Cerdanya i el Ripollès ha provocat que el Procicat hagi decidit tancar perimetralment les dues comarques a partir d'aquesta mitjanit passada. Per tant, durant els propers 15 dies, fins al 6 de gener, només es permetrà l'accés a les dues comarques per motius laborals, sanitaris i educatius. A més a més, també han enunciat el tancament en aquestes dues comarques de la restauració, la cultura (excepte museus i biblioteques) i instal·lacions esportives que no siguin a l'aire lliure.

Màxim 6 persones 

A la Cerdanya i al Ripollès, les reunions d'aquests dies queden limitades a sis persones, en qualsevol dia d'aquestes festes. 

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que les mesures són "contundents", però ha argumentat que la situació és "molt complicada" des del punt de vista epidemiològic, però també en el nivell assistencial, als hospitals de referència de Campdevànol i de la Cerdanya. En el primer cas, hi ha un brot que afecta professionals del centre.

Vergés ha remarcat que la incidència acumulada en els últims 14 dies és superior als 1.000 casos per 100.000 habitants en aquestes dues comarques, amb velocitats de contagi molt altes i amb un percentatge de positivitat alt (a la Cerdanya voreja el 20%). A això li ha sumat un "gran impacte assistencial" en els dos hospitals de referència. Ha remarcat que a Campdevànol hi ha 21 treballadors infectats, i al de la Cerdanya també hi ha una situació "complicada". "Són hospitals petits i no tenen llits de crítics", ha recordat.

La consellera també ha explicat que es convocaran els consells comarcals respectius per treballar ajudes econòmiques per fer front a les pèrdues que experimentaran els diferents sectors afectats per aquest tancament.

Entrada en vigor a mitjanit

De la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que es tracta d'una restricció total d'entrades i sortides (també de la interacció entre les dues comarques) amb les excepcions habituals de desplaçaments per motius laborals, sanitaris o de cura de menors o de persones dependents, entre d'altres.

Sí està permès travessar les dues comarques, sempre i quan el viatge comenci i acabi fora d'ambdues. Es podria anar del Barcelonès al Berguedà, per exemple, a través de la Collada de Toses, si fos el cas. Sàmper també ha explicat que les pistes d'esquí romandran obertes, per bé que es tancaran els serveis que s'ofereixen a les estacions.

Pel que fa als comerços, es mantenen oberts els de primera necessitat, tal com és habitual, i la resta hauran de limitar l'aforament al 30% de la capacitat. Els establiments de més de 800 metres quadrats també podran obrir amb aquest límit i, a més, reduint la superfície hàbil.

Per controlar que es compleix el confinament, els Mossos d'Esquadra i les policies locals dels diversos municipis d'ambdues comarques establiran dispositius tant a carreteres principals com secundàries, que implicaran la participació d'un centenar d'agents diaris durant els quinze dies que dura la mesura, segons ha explicat el comissari dels Mossos Juan Carlos Molinero.
 

A la resta de Catalunya no es preveuen mesures abans del 28

La titular de Salut també ha remarcat que el comportament en aquestes dues comarques és "molt diferenciat" respecte al de la resta de Catalunya, i per això no es preveuen noves mesures al conjunt del país abans del 28 de desembre. "Per sort no tenim un creixement exponencial com a principis d'octubre", ha dit.

En aquestes dues comarques, ha continuat, s'han fet diferents actuacions i cribratges per comprovar in situ quina és la situació epidemiològica. El coordinador de la unitat covid-19, Jacobo Mendioroz, ha subratllat que hi ha la percepció epidemiològica d'un augment de la població en aquestes dues zones, i això podria haver infectat els propis residents.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —