Aquelarre 2020
Per Mar Grau
Publicat el 30 d’agost 2020
Temps de lectura 5 minuts

Espectacles aeris, escenografia, música i estructures mòbils. Un espectacle de totes dimensions que converteix tota la ciutat cerverina en una festa. Focs i encara més focs. Bruixes i batucades. Així era l'última nit d'Aquelarre, una nit que acabava passades les quatre de la matinada amb la gran escorreguda del principal protagonista de la festa, el Mascle Cabró. Després de 43 anys Cervera s'aixeca avui, per primera vegada, sense haver-se batejat amb l'escuma del Mascle, sense ressaca, i sense haver de pensar que ja s'ha acabat la millor setmana de l'any. Perquè enguany, Cervera no ha cremat a l'Aquelarre. 

El dilluns passat la Paeria de Cervera va publicar un comunicat on afirmava que decidien "suspendre durant 15 dies les activitats programades que suposessin la presència de més de 10 persones i, també, no autoritzar la celebració d'activitats d'entitats que tinguessin la mateixa característica". Mireia Brandon, Regidora de Festes, afirma al Diari de Barcelona que havien "permès que les entitats cerverines organitzessin actes en clau local sempre que s'adaptessin a les mesures sanitàries de cada moment, però arran de la roda de premsa del president de la Generalitat, Quim Torra, on prohibia les reunions de més de 10 persones, eren impossibles". 

Quedava suspès el Dilluns d'Aquelarre, el Dimecres de Cendra, el Dijous Gras i la festa de divendres on el grup de batucada BandTokades havia de protagonitzar una taula rodona de debat "seguint amb la seva línia reivindicativa per les causes socials i el feminisme; no era factible amb un màxim de 10 persones i va ser una gran decepció", assegura al DdB una membre de BandTokades i cerverina, la Paula Vila.

L'Aquelarre general, però, ja s'havia anul·lat el 22 de juny. "Donades les característiques de la festa, el format que ja té, no ens podíem imaginar un Aquelarre que no fos com la tenim entesa, com estem acostumats a viure-la. Comporta moltes aglomeracions de gent, no es podien fer els correfocs, era impossible plantejar-lo amb mesures restrictives i evitar que vingués gent de fora", conclou la regidora. La festa s'havia de celebrar entre el 28 i 30 d'agost.

"Va ser una decisió que emocionalment va costar molt de prendre, és la primera vegada en 43 anys que els cerverins i cerverines no tenim Aquelarre", afirma Brandon. "Per nosaltres aquesta última setmana d'agost perd sentit, tot i que la situació és la que és i el primer és el primer, s'ha d'actuar amb responsabilitat". Durant els tres dies d'Aquelarre passen per Cervera unes 40.000 persones, que comporten cada any un impacte econòmic superior al milió d'euros.

Un dijous Gras diferent 

El dijous passat, que era Dijous Gras, segons Paula Vila, des d'algunes entitats de Cervera es va organitzar "una processó per poder fer quelcom simbòlic indicant que no volíem que per molt que no es fes l'Aquelarre aquest any, es morís la festa i es perdés l'esperit aquelarrenc". La processó es va fer respectant totes les mesures de seguretat i va sortir la figura emblemàtica del Mascle Cabró.

Què és l'Aquelarre?

L'aquelarre és una explosió de cultura popular que se celebra a Cervera l'últim cap de setmana d'agost. Més de 450 quilos de pólvora cremen unes 24.000 'carretilles' pels carrers centenaris del nucli antic de la ciutat, a càrrec dels Diables de Cervera Carranquers.

El dissabte a la nit comença el gran espectacle, on la màgia i l'originalitat de la festa es centra en el Mascle Cabró. Té lloc l'encesa de la Universitat, actual Institut Antoni Torroja, el ball de la Polla, la invocació del Boc, l'escorreguda del Mascle Cabró i finalment el Foqueral. No hi falta lloc per la música, que disposa de sis espais gratuïts on s'hi acomoden diferents estils musicals per a un públic variat.

Un muntatge de 360 graus que, en cada edició, gira entorn d'una temàtica diferent i on participen més de 500 persones del teixit associatiu de la ciutat. L'any passat, per exemple, el tema principal era el tarot i la relació de les seves cartes amb el món de la màgia i l'esoterisme, i va ser dirigida per quart any consecutiu per Albert Parra, de la companyia cerverina Alea Teatre. En unes declaracions al DdB informa que aquest any "no n'era director i no hi va haver-hi ni projecte ni disseny de l'espectacle perquè tot va quedar aturat abans, ja que no hi va ni haver el concurs de la direcció artística".

El foc i el coronavirus

L'element més important de la festa és el foc i l'any passat va ser el 25è any que va a càrrec dels Diables de Cervera Carranquers. Per a Jordi Calafell, el seu cap de colla, "no és un simple bolo, és LA SETMANA", ja que, segons informa al Diari, comencen "el dimarts amb la infantil, els correfocs de dones, la cercavila, el dissabte que és el dia gran...". 

"Aquest any no podem fer res, està totalment perdut, no podem ajuntar-nos amb gent i un correfoc sense gent a sota no és el mateix", confessa el Jordi. Un dels bolos que tenien programats per aquesta temporada era anar a les festes de Gràcia:"No ens podem adaptar a la nova normalitat". 

Hi ha una cançó de Kayo Malayo que diu 'Quan arriba el mes d'agost engeguem la millor funció, l'Aquelarre és una festa de Cervera amb tradició, a la nit les bruixes es pentinen per invocar el Mascle Cabró'. Aquest mes no s'ha engegat la millor funció, no hi ha hagut ni música ni bruixes, ni foc. Perquè enguany, Cervera no ha cremat. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —