Cervesa d'oliva o criar conills sense antibiòtics, projectes agroalimentaris premiats
Per ACN
Publicat el 16 de desembre 2020

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha publicat aquest dimarts al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) les candidatures guanyadores de la 19a edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària PITA en les diferents modalitats corresponents a l'any 2020. Una cervesa amb tots els atributs de l'oliva, la implantació d’un sistema de traçabilitat Blockchain per garantir l’origen ecològic dels ous i el maneig en la producció de conills sense l'ús d'antibiòtics han estat les iniciatives guanyadores dels PITA 2020 en les modalitats d'agroindústria, empresa agrària i de jove emprenedor innovador, respectivament. Enguany, s'han presentat un total de 20 iniciatives que han estat valorades pel jurat.

L'empresa Erm del Pallars Productions, SLU, ha estat la guanyadora en la modalitat d'Agroindústria amb l'Oliba Green Beer. Es tracta de la primera cervesa d'oliva del món feta amb set varietats autòctones d'olives del Pallars Jussà. Erm de Pallars elabora una cervesa que incorpora atributs de l'oliva com ara l'aroma, el sabor, i el color, i aconsegueix barrejar dos elements indissolubles com són l'oli i l'aigua. La innovació prové de l'obtenció d'un extracte d'oliva amb què s'aconsegueix aportar aroma, sabor, i color, i que el producte quedi totalment homogeni. Això ha estat possible mitjançant un procés de maceració i seguint la tècnica biodinàmica per exaltar els atributs positius de les olives.

L'Oliba Green Beer s'ha elaborat seguint l'estil Bohemian Pilsner originari de la República Txeca, utilitzant malts pils d'alta qualitat i llúpols txecs com el saaz per oferir un producte amb un 5% d'alcohol, refrescant i suau. Tot i el seu estil txec, es tracta d'una beguda d'inspiració mediterrània, creada al cor de la Vall de Barcedana, als Pirineus. D'aquí neix el concepte de "La beguda mediterrània dels Pirineus", que sorgeix d'observar la distribució del cultiu d'oliveres de Catalunya, que va des del peu de la muntanya fins a la costa mediterrània, i que constitueix una tradició gastronòmica, paisatgística i cultural centenària.

Garantir l'origen ecològic dels ous

En la modalitat empresa agrària, la guanyadora ha estat Origen Rural-Ous Ecològics Montsoliu, per la implementació d'un sistema de traçabilitat Blockchain per garantir l'origen ecològic dels ous.

Ous Ecològics Montsoliu va néixer el 2013 amb 300 gallines i actualment compta amb més de 30.000. De les 15 granges situades a Girona, recullen diàriament més de 25.000 ous que reparteixen als supermercats de proximitat. El seu objectiu és fer arribar la producció ecològica, totalment sostenible i respectuosa amb el medi ambient, sense intermediaris, directament de les seves granges. Per tal d'oferir la màxima transparència als consumidors, han incorporat a l'envàs un codi QR que gràcies a la tecnologia Blockchain permet de veure les gallines en temps real, comprovar la granja d'origen i la data de posta dels seus lineals.

Com a empresa pionera en la producció d'ous ecològics certificats demostra, mitjançant la tecnologia Blockchain, que els seus ous són efectivament ecològics, per la qual cosa ofereix total transparència i confiança sobre l'origen i tractament del seus ous. El procés de traçabilitat comença per registrar dades com la qualitat del pinso o les condicions de cada granja. Cada dia, a les sis del matí, es recullen els ous que surten en lots, i, posteriorment, cada lot és pujat al Blockchain per plasmar en un apunt digital impossible de manipular l'hora de recollida.

Aquesta i moltes altres dades rellevants es comparteixen entre els participants de la Supply Chain, i el resultat és una història digital que garanteix l'autenticitat dels productes per al consumidor final. Gràcies al codi QR incrustat en el paquet, el consumidor podrà conèixer una gran quantitat d'informació sobre els ous ecològics.

Finalment, el PITA en la modalitat Jove Emprenedor Innovador se l'ha endut Arnau Vilaseca, de Cal Palà, pel maneig en la producció de conills sense l'ús d'antibiòtics. Vilaseca ha incorporat un maneig innovador a la seva granja de conills de 400 mares. El seu maneig permet no utilitzar antibiòtics i treballa amb un ritme extensiu, sense solapar lactació i gestació. La granja té llum solar, ambient controlat (calefacció en hivern i refrigeració en estiu), automatització del menjar, sistema de pales per evacuar els fems i allotjaments alçats amb reposapeus a tots ells.

El maneig de la granja de conills és el que li ha permès prescindir de l'ús d'antibiòtics en el creixement dels conills des d'octubre del 2016, i són ja prop de tres anys sense utilitzar-ne. La producció de conills de Cal Palà és singular, no només per l'absència d'ús d'antibiòtics, sinó també per la centralitat del benestar de la mare i per la permanència de gran part dels llodrigons amb la mare fins el dia del sacrifici, cosa que contribueix a tenir uns conills més sans i forts.

'Snacks' saludables

A la vegada, la SAT Ort Bell-Roscó Fruits ha quedat finalista en la modalitat d'Agroindústria per la creació d'un snack saludable a partir de la deshidratació de la poma i la seva cobertura amb xocolata. Racó calent CB-Pommyhouse ha estat finalista en Empresa Agrària per la recuperació del cultiu de la magrana i el seu model de producció amb pràctiques de conreu eficients i sostenibles. En la modalitat de Jove Emprenedor Innovador, ha estat també finalista Paul Domènech per l'emprenedoria i la incorporació de nous cultius de producció d'edamame.

En aquesta 19a edició dels PITA s'han presentat un total de 20 iniciatives que han estat valorades per un jurat presidit pel director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Lleida (UdL), de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i del Departament d'Agricultura.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —