El món "se la juga" el 2021
Per EFE
Publicat el 16 de desembre 2020

El Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB) estima que el món "se la juga" el 2021, després d'un any marcat per la pandèmia de la covid-19 en què ens hem vist "sobrepassats" per un virus que ha tingut un "impacte desigual" segons països i que generarà encara més desigualtat en la recuperació econòmica.

Aquest think tank amb seu a Barcelona ha presentat aquest dimarts un estudi de prospecció sobre els temes que marcaran l'agenda mundial el 2021, un any que serà "un moment definitori" a causa de la "conjuntura crítica" que afrontem quan ja hi ha un horitzó d'esperança de superació de la pandèmia.

El treball ha estat coordinat i editat per Eduard Soler, que ha atès virtualment els periodistes al costat del director del CIDOB, Pol Morillas, i d'altres investigadors que han participat en l'elaboració d'aquest informe.

La paraula que defineix què pot passar el 2021 és "incertesa", si bé el CIDOB preveu que hi hagi 10 temes que marquin l'agenda internacional durant aquests dotze mesos.

"De la diplomàcia de la mascareta a la geopolítica de la vacuna"

El primer: saber si el sistema internacional s'encamina cap a una major cooperació o un major conflicte, després d'uns mesos en què "la pandèmia ha deixat al descobert les disfuncions de la governança global", en un moment en què s'acosta el procés de vacunació. "De la diplomàcia de la mascareta a la geopolítica de la vacuna", segons ha resumit Soler.

Sobre com seran les relacions internacionals té molt a dir el president electe dels Estats Units, Joe Biden, que ha d'optar per "restauració o reorientació", és a dir, per tornar a l'època anterior a la presidència de Donald Trump o per governar assumint els canvis produïts durant aquests últims 4 anys. Soler ha apuntat que, de fet, simbòlicament i a nivell polític, el 2021 començarà el 20 de gener, dia en què Biden prendrà possessió com a president.

Un altre dels temes sobre la taula és el de la crisi climàtica, ara que la pandèmia ha donat un respir al planeta i quan el proper mes de novembre s'ha de celebrar la COP26 de Glasgow.


També caldrà veure com es recupera el món de la crisi de la covid-19: Soler ha posat l'exemple d'un túnel en el qual tots estàvem atrapats i en què ara el carril de l'esquerra ja comença a circular, mentre que el de la dreta segueix col·lapsat. El mateix Banc Mundial indica que 150 milions de persones podrien veure's empeses cap a la pobresa extrema el 2021.

Tornar a la "normalitat"?

També cal preguntar-se "si és possible o fins i tot desitjable tornar a la normalitat" prèvia a la crisi del virus: en termes climàtics, millor que no, la mobilitat global segurament no tornarà al nivells de fa uns mesos, mentre que el teletreball probablement "ha vingut per quedar-se".

Això entronca amb els nous "gegants digitals", per a qui el CIDOB preveu tres mals de cap: un major escrutini de la seva fiscalitat, impuls polític per evitar monopolis o oligopolis i un major debat sobre la "sobirania digital". Les ciutats seran probablement un focus de malestar social i de reivindicacions, ja que "els moviments socials exigeixen ara ciutats més habitables, més saludables i amb una mobilitat individual i col·lectiva més sostenible".

La vacuna com a oportunitat d'inclusió

Amb relació a les migracions, caldrà veure si "se seguirà fent tan malament com fins ara", segons paraules de Soler. En aquest punt, el CIDOB mostra cert optimisme cap a les condicions de vida de les persones migrants ja instal·lades en un país estranger: "La pandèmia i la previsió de processos de vacunació massius durant el 2021 intensificarà la discussió sobre els riscos per a la salut pública de tenir part de la societat desatesa, de defensar un sistema de salut nacional parcial i excloent davant la salut pública universal i inclusiva".

Efemèrides de canvis socials

El 2021 també serà un any d'efemèrides i possibles repercussions de fets passats: es complirà una dècada del 15-M, de les primaveres àrabs i africanes, del moviment "Occupy Wall Street"; i 20 anys dels atemptats de l'11 de setembre als Estats Units.

Finalment, el 2021 també serà clau per a la Unió Europea, que "es pot veure bloquejada per l'actitud obstruccionista d'alguns dels seus membres, per la falta de confiança en si mateixa o per l'acumulació de crisi" o, per contra, el que ve "pot ser un any de recuperació, d'impuls i transformació".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —