Cinc locals d'oci nocturn de sitges obriran el 20 de maig en un assaig clínic
Per ACN
Publicat el 11 de maig 2021

L'oci nocturn tornarà a funcionar efímerament a Sitges la nit del 20 de maig en el marc d'un assaig clínic. Cinc locals del conegut com a 'Carrer del Pecat' reobriran de 23 h a 3 h i hi podran assistir 400 persones que prèviament hauran d'haver superat un test d'antígens, segons ha detallat el Departament de Salut aquest dilluns. Tots els participants s'hauran d'haver inscrit prèviament a través de la pàgina web de l'Ajuntament de Sitges. Durant la nit, quedarà delimitat l'accés al carrer on se situen els cinc pubs per garantir-hi un control d'accés. La iniciativa, gestada pels empresaris i finançada pel consistori, vol ser una prova per determinar com pot reprendre l'activitat tot l'oci nocturn d'arreu de Catalunya.

La Generalitat ha donat llum verda a la prova proposada per Sitges per reobrir l'oci nocturn, tal com va avançar l'ACN fa poques setmanes. El Gremi d'Hostaleria i l'Associació de Bars Musicals del Carrer del Pecat aspiraven a fer aquest assaig just després de Setmana Santa. Amb tot, la logística sanitària ho ha endarrerit fins la nit del 20 de maig, segons s'ha anunciat aquest dilluns. Tot i que la intenció era assimilar el màxim la prova a una nit real de festa en cap de setmana, per motius d'ordre públic s'ha optat per fer-ho un dijous.

S'hi preveu la participació de 400 persones, les quals prèviament s'hauran hagut d'inscriure a un web habilitat des de la Regidoria de Salut de Sitges. L'únic requisit és que siguin majors de 18 anys i residents al Garraf, l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat o Barcelona. En el cas que se superin els 400 inscrits, el comitè científic de l'IDIAP Jordi Gol —supervisors científics de l'estudi— seleccionaran els participants en base a criteris tècnics per desenvolupar l'experiment.

La xifra total d'assistents a l'assaig clínic s'eleva fins els 450 si s'hi sumen els treballadors dels locals i el personal de seguretat. El mateix dia 20 de maig tothom haurà de superar un test d'antígens per certificar que no són portadors de la Covid-19. Aquestes proves es faran tres hores abans de l'assaig clínic, al voltant de les 20 h, en uns espais habilitats expressament a Sitges.

Un cop superat el TA, a partir de les 23 h els participants podran accedir al tram delimitat al carrer Del 1r de Maig, més conegut com a 'Carrer del Pecat'. És l'espai on s'ubiquen els pubs Everlasting, Pachito, Rich Monkey, Las Vegas i Blitz, els cinc locals participants a l'assaig clínic. Els 400 clients de l'assaig duran una mascareta quirúrgica facilitada per l'organització i podran entrar i sortir dels bars musicals quan vulguin, alhora que hi haurà llibertat per romandre dins els locals o bé seure a les terrasses.

El president de l'associació que aplega aquests negocis, Damià Orts, ha apuntat que les 400 persones representen el 75% de l'aforament del carrer. Tant a les terrasses com a dins els locals, però, no està previst fixar cap limitació d'assistents més enllà de les pròpies normatives de cada bar. "Plantegem la prova de la forma més propera a la normalitat", ha recalcat Orts.

En aquest sentit, el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha explicat que tots els participants podran consumir begudes amb total llibertat i l'únic requisit serà mantenir un cert distanciament interpersonal, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries des de l'inici de la pandèmia. També es fomentarà l'ús constant de gel hidroalcohòlic.

Quan hagi passat la nit del 20 de maig, Ramentol ha recalcat que cinc dies després tots els assistents —participants i treballadors— seran citats per practicar un nou test d'antígens. L'equip investigador preveu comparar els resultats obtinguts en aquest segon cribratge amb els d'un grup de població similar. La intenció és comparar la incidència en la transmissió de la Covid que haurà pogut tenir l'activitat de l'oci nocturn.

La prova "clau" per a la viabilitat del sector

L'Associació de Bars Musicals del Carrer del Pecat ha assegurat aquest dilluns que l'assaig clínic del 20 de maig és "clau" per garantir la viabilitat del sector. La majoria dels cinc locals participants han pogut funcionar els darrers mesos com a bars convencionals en horari diürn, però l'afluència de clients ha estat molt minsa. Tots lamenten que les restriccions dels últims mesos els han impedit treballar com a bars musicals de nit i matinada, que és l'activitat essencial amb què es guanyen la vida els cinc establiments.

Des de l'entitat, el president, Damià Orts, ha defensat la necessitat de fer l'estudi i veure com poden reobrir a les nits. "Fins ara s'han fet proves vinculades a l'oci nocturn a la Sala Apolo i al Palau Sant Jordi, i ara calia un estudi com el de Sitges", ha remarcat. Orts ha assegurat que els bars musicals aglutinen el 80% de la facturació de l'oci nocturn de Catalunya, motiu pel qual ha reclamat fermament la reobertura del sector.

Un prec al qual s'ha sumat l'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, que ha destacat la recuperació de la feina i la "necessitat de gaudir" com a elements bàsics per tirar endavant la reobertura. A parer de Carbonell, Sitges és el lloc "idoni" per fer aquesta prova, tant per la dimensió del municipi —30.000 habitants— com per la concentració de locals en un sol carrer, el qual ja va controlar l'aforament amb mesures especials durant l'estiu passat. En aquest sentit, l'alcaldessa ha destacat el suport municipal a l'assaig clínic, que finança íntegrament l'Ajuntament amb un pressupost d'entre 15.000 i 18.000 euros. A aquest import caldrà afegir-hi les despeses derivades del personal vinculat a l'estudi.

La "guia" per a la reobertura del sector

Des del Departament de Salut, Marc Ramentol ha subratllat la "importància" de l'assaig clínic per testar els protocols que més endavant poden "guiar" la reobertura del sector. Amb aquests resultats, el Govern preveu perfilar el pla de represa de l'oci nocturn que aprovarà aquesta setmana el Procicat, i que quedarà a expenses de que l'Estat espanyol aixequi el tancament general decretat a l'estiu.

Preguntat per la inclusió de tests d'antígens de forma estable per a tots els clients que accedeixin als bars musicals i discoteques quan aquestes reobrin, Ramentol ha evitat concretar-ho i ha assegurat que totes les mesures seran avaluades de cara a la represa de l'activitat. El secretari general de Salut ha dit que confien que aquesta arribi coincidint amb l'arrencada de l'estiu.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —