Gaudí
Per Redacció
Publicat el 06 de març 2022

El cinema català celebra aquest diumenge la 14a edició dels Premis Gaudí, els primers amb la nova junta de l'Acadèmia del Cinema Català encapçalada per Judith Colell i que se celebraran per primera vegada al MNAC amb nou format. Las leyes de la frontera, de Daniel Monzón, amb 13 nominacions; El ventre del mar, d'Agustí Villaronga, amb 12; i Libertad, de Clara Roquet, amb 11, són les favorites als premis, tot i que hi ha una llarga llista de pel·lícules nominades.

Els 1.300 convidats seuran en taules, no hi haurà presentadors i dos monòlegs obriran i conclouran la gala en un escenari 360º. Hi haurà una representació institucional encapçalada pel president, Pere Aragonès, i el ministre de Cultura, Miquel Iceta. L'Acadèmia també mostrarà el suport del cinema català al poble ucraïnès.

La gala és una producció d’El Terrat i se celebrarà per primer cop a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya. "Aquest any no volíem una gala sinó una celebració, una declaració d’amor al nostre cinema convertida en una festa que trenca la barrera entre l’espectacle i el públic, entre el cinema i la resta de la societat", han destacat els directors de la gala, Enric Cambray, David Lillo, Joan Grau i Oriol Bosch. 

Els organitzadors han manifestat que serà "una gala més oberta, informal, propera i diversa, en la línia de l'aposta pionera que l’Acadèmia està desenvolupant, recollint dades de les produccions inscrites als Gaudí relatives a gènere, edat, orientació sexual, origen, diversitat funcional i classe".

Més enllà de les peces d’humor o reflexió i de les actuacions musicals, els directors de la gala expliquen que aquest any posaran èmfasi en "el canvi de model, més obert i informal, més proper, que simbolitza també un relleu dins l’Acadèmia i una voluntat d’obrir-nos a un món divers”.

A la gala hi participaran les actrius Sílvia Abril i Mireia Portas, el director i humorista Carlo Padial, els Òscars, creadors del programa radiofònic La Competència, i les còmiques Ana Polo i Oye Sherman, creadores del podcast Oye Polo de Radio Primavera Sound. També hi actuaran la prestigiosa soprano Dolors Aldea, el duo de folk tronadet i gregorià progressiu Tarta Relena i la multicultural banda Las Karamba.

Entre les persones que entregaran els guardons, hi ha la medallista olímpica Ona Carbonell,  la cantant Amaia Romero, el divulgador musical Ramon Gener, o l’artista i activista Samantha Hudson, a banda de noms del món del cinema com Anna Castillo, Macarena García, Jesús Vidal, Marta Nieto, Pilar Palomero, Carlos Cuevas, Abril Zamora, Pol Monen o Carla Simón, flamant guanyadora de l’Os d’Or al Festival de Berlín per 'Alcarràs'.

L'Acadèmia del Cinema Català mostrarà el ferm suport del cinema català al poble ucraïnès. Ho farà en diferents moments de la cerimònia, amb un contundent clam per la pau que inclourà veus de la comunitat ucraïnesa.

Representació institucional
Els Gaudí comptaran amb una nombrosa representació institucional, encapçalada pel ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta; el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la delegada del Gobierno a Catalunya, Maria Eugènia Gay; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el tinent d'alcalde de Cultura, Jordi Martí, i el president delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares. 

Tomàs Pladevall, Premi Gaudí d’Honor
El director de fotografia Tomàs Pladevall rebrà el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2022 per les seves cinc dècades de trajectòria en cinema, teatre i televisió, i fins i tot com a director d’il·luminació dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. Una carrera que inclou treballs amb cineastes tan diversos com Francesc Bellmunt, José Luis Guerin, Pere Portabella, Bigas Luna, Rosa Vergés o Ventura Pons, en pel·lícules com 'Tatuatge', 'L’orgia', 'Tren d’ombres', 'Pont de Varsòvia', 'Actrius' o 'El silenci abans de Bach'. Pladevall rebrà el guardó de mans de Josep Maria Pou i de Mercè Sampietro, tots dos premiats amb el Gaudí d’Honor dels anys 2017 i 2018, respectivament.


El Diari de Barcelona ha publicat aquesta setmana, de la mà de Pau Torres, Pol Valero i Albert Postils, aquestes vídeo-ressenyes de les pel·lícules més nominades als premis

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —