Mare de sucre
Per ACN
Publicat el 12 de maig 2021

La directora i dramaturga Clàudia Cedó reflexiona sobre la maternitat de les dones amb diversitat psíquica a l'obra Mare de sucre, que es podrà veure del 13 al 30 de maig a la Sala Tallers del TNC. La Cloe té 27 anys, discapacitat intel·lectual i un desig molt gran des que era petita: tenir un fill. La incomprensió de la seva família, la fundació on viu i la seva comunitat la portarà a una lluita pels seus drets. La Cloe s'enfrontarà a la llei per aconseguir el seu somni. El muntatge, una coproducció del TNC i Escenaris Especials, forma part de la cinquena edició del Festival Simbiòtic i compta amb funcions accessibles els dies 14, 21 i 28 de maig i una funció relaxada el 23 de maig.

Cedó ha apuntat que a Escenaris Especials va començar a fer teatre fa 15 anys. Els actors i les actrius d'Escenaris Especials són persones amb una discapacitat, amb malaltia mental, amb un trastorn de l'espectre autista, adults que estan superant una drogoaddicció i nens amb deficiències neuromotores. A les classes d'Escenaris Especials, treballen la memòria, l’expressió de les emocions, les habilitats socials o l’autoestima a través d’exercicis d’art dramàtic. Els seus espectacles, creats per les actrius i els actors del projecte, busquen sensibilitzar l'espectador envers el valor de la diferència, emocionar-lo i trencar estereotips.

A les classes, Cedó veia que a les improvisacions de teatre apareixia sempre el tema de la maternitat. "Sortien embarassos, parts, famílies i alumnes de la classe que volien ser mares i he volgut parlar amb companyes d'Escenaris Especials del seu desig de ser-ho". A partir d'aquí, van documentar-se i van entrevistar dones amb diversitat psíquica que han estat mares o han lluitat per ser-ho i van veure que és un tema molt tabú. "A les fundacions no es parla de la maternitat amb diversitat psíquica. Es posen implants subcutanis anticonceptius a les dones i ni se'ls planteja la situació". "Per què podem prendre decisions sobre la maternitat d'una part de la societat?", ha preguntat.


Cedó ha dit que hi ha protocols per a persones amb diversitat funcional quan viuen en una fundació i en aquest cas, per exemple, no poden ser mares. "Si tens diversitat psíquica i vius a casa teva, pots fer el que vulguis, però t'has de confrontar a l'estigma i la mirada de l'entorn".

L'espectacle, ha afegit, també tracta sobre els dubtes que una dona té quan afronta la maternitat. "Aquests dubtes, les dones amb diversitat també els tenen", ha afegit. Cedó ha apuntat, però, que la gran diferència és que la seva mare a ella li deia que podria ser capaç de criar un fill i en el cas d'una persona amb discapacitat els diuen que no.

L'autora d'Una gossa en un descampat ha apuntat que tothom té clara l'accessibilitat a nivell de diversitat física, però pel que fa la diversitat psíquica, no és així. El tema, ha afegit, és que tothom té els mateixos drets però amb necessitats diferents.

A l'obra actuen Andrea Álvarez, Ivan Benet, Marc Buxaderas, Mercè Méndez, Judit Pardàs, Maria Rodríguez i Teresa Urroz. Buxaderas ha explicat que van començar a escriure l'obra abans de la pandèmia. "Nosaltres fèiem dinàmiques d'improvisacions i a través d'això vam anar fixant el text. Ho tenim molt integrat", ha afegit. Ha remarcat la seva il·lusió de poder fer l'espectacle.

Andrea Álvarez, una de les protagonistes, ha explicat que està molt orgullosa de poder fer les escenes i de fer aquest muntatge. "M'agrada fer les obres perquè ja fa molts anys que faig teatre i m'agrada molt. Jo vull que això continuï endavant sempre".

Buxaderas ha apuntat que fa molts anys que el TNC és obert i que és la primera vegada que hi ha una producció com aquesta amb actors amb diversitat funcional. "Espero de tot cor que no en sigui l'última, us tindrem vigilats", ha fet broma l'actor.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —