Colau demana que la pandèmia serveixi per canviar el que abans no funcionava
Per ACN
Publicat el 15 d’agost 2020

Un pregó virtual protagonitzat per tres professionals sanitàries ha donat el tret de sortida a la Festa Major de Gràcia 2020, que enguany 'ha traslladat a l'entorn digital a causa del coronavirus. 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat en l'acte inaugural el paper del personal sanitari i ha apuntat a la necessitat de sortir de la pandèmia de la Covid-19 amb "una sanitat pública més enfortida" i que compti amb els recursos suficients. També ha volgut posar en valor el personal de neteja, seguretat i aquelles persones que s'encarreguen que hi hagi menjar a la taula, "especialment els que treballen al camp, alguns en condicions d'explotació i maltractament".  A propòsit d'aquestes persones ha reclamat un canvi "en una llei d'estrangeria injusta". 

Ha citat també l'àmbit de les cures, protagonitzat especialment per dones en situació precària: "Cuidar-nos és recordar i posar la vida al centre, que puguem aprofitar la crisi per aprendre", per exemple, que no s'ha de tornar a la normalitat, segons ella, de la precarietat, els desnonaments i la contaminació, sinó a una vida en la que canviï allò que abans no funcionava, ha dit.

Crida a la responsabilitat

Colau ha remarcat que la crisi ha obligat a adaptar-se a situacions inimaginables, però ha assegurat que "ens hem d'adaptar, hem de portar mascaretes, mantenir les distàncies i evitar les aglomeracions".L'alcaldessa ha subratllat que cal que no s'aturi la vida i la cultura, sobre la qual ha remarcat: "La cultura és segura si entre tots ens coresponsabilitzem".

L'alcaldessa de Barcelona ha destacat que el virus no és culpa de ningú, però sí que cadascú hi té una responsabilitat pel que fa a l'actitud amb què enfronta un moment tan difícil: "Si una cosa hem d'aprendre, és que ens hem de cuidar. Cuidem-nos en diversos sentits", com per exemple ajudant-se entre veïns, ha precisat.

Una edició dedicada a les víctimes

La presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, ha assegurat que es fa estrany no poder veure la cara dels veïns i ha desitjat que tothom gaudeixin d'una festa, organitzada de manera "minimalista" i amb una programació que recull el que hauria de ser una programació de festa major. A més, ha dedicat l'edició d'enguany a les persones que han mort a causa de la pandèmia, i al col·lectiu sanitari per la feina feta i per la que seguirà fent per a que la societat se'n surti.

Per la seva banda, el president del Consell Municipal del Districte de Gràcia, Ferran Mascarell, ha destacat que la festa és vida, i ha demanat especialment que aquest any se celebri amb alegria i més responsabilitat que mai, i ha dit: "Preparem el terreny perquè l'any que ve la pandèmia hagi estat batuda i la puguem fer".

El regidor del Districte de Gràcia, Eloi Badia, ha pronosticat que aquesta festa major "acompanyarà i omplirà els buits de molta gent", amb un programa en línia per a tots els gustos. "La festa ha volgut apostar per la cultura, i no donar-li l'esquena", ha reivindicat Badia, que ha ressaltat que la celebració busca recordar les persones estimades.

"Tot allò que fa salut i que cura és la comunitat"

La infermera del Centre d’Atenció Primària (CAP) Vila de Gràcia – Cibeles Maria Teresa Fabregat ha recordat els pitjors moments de la pandèmia: "Hem patit amb vosaltres a peu de carrer i a cop de telèfon els estralls de la malaltia". La infermera ha remarcat que durant aquestes jornades són molts els que han conegut veïns de l'escala que no tractaven: "Mantingueu aquestes relacions i cuideu-les", ha recomanat. "Els equips d'atenció primària us volem dir que tot allò que fa salut i que cura és a la comunitat", i que només l'esforç comú pot aconseguir vèncer la malaltia, ha dit.

Maria Teresa Fabregat, infermera del Centre d’Atenció Primària (CAP) Vila de Gràcia

La infermera Xènia Sist, adjunta a la Direcció d’Infermeria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ha suggerit: "Si ens haguéssim preguntat si donaríem pas a les festes de Gràcia haguéssim dit que no, però aquí estem". Tanmateix, ha cridat a la responsabilitat per evitar nous contagis.

Ha destacat la soledat que afecta la gent gran: "Hi ha gent vulnerable i el confinament ho ha agreujat", i ha considerat que la societat ha de fer una reflexió en aquest sentit, ja que els grans són la memòria: "Faig una crida a la responsabilitat. Que amb el nostre comportament siguem exemplars".

Una cursa d'anys

La metgessa anestesista de l’Hospital de l’Esperança i vicepresidenta del Col·legi de Metges de Barcelona, Elvira Bisbe, ha recordat com el sistema sanitari es va bolcar en l'atenció als pacients. "Vam aprendre a vestir-nos i desvestir-nos d'astronautes", ha apuntat, i ha celebrat que aleshores va néixer una complicitat entre tot el personal sanitari.

Ha avisat que la lluita contra la Covid-19 és una cursa d'anys, i que s'haurà de seguir practicant el distanciament "que tant costa els mediterranis", i recuperar, en canvi, el plaer de gaudir de les petites coses. "Per a mi qui millor representa aquesta essència són els Stay Homas", per la seva frescor i positivitat, ha subratllat, i ha cantat el fragment interpretat per la Judit Neddermann de la cançó 'Gotta Be Patient'.

Elvira Bisbe, vicepresidenta del Col·legi de Metges de Barcelona

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —