Com funciona la vacuna d'Oxford contra la Covid-19? - Diari de Barcelona

Aquesta setmana la revista mèdica The Lancet ha publicat els primers resultats dels assajos clínics duts a terme per la Universitat d'Oxford per trobar una vacuna contra la covid-19. Els resultats preliminars, basats en assajos a 1.077 voluntaris, indiquen que la vacuna és segura i genera una resposta d'immunitat. La injecció de la vacuna els fa produir anticossos i cèl·lules blanques -cèl·lules T- que podrien combatre el virus.
Però per què són tan importants aquestes cèl·lules? És el que ha explicat de forma distesa a Twitter l'expert en biotecnologia Marc Clos (@peixitu_m). En primer lloc, explica que la immunitat es pot generar per dues vies: la immunitat humoral, basada en anticossos, i la cel·lular. Aquesta darrera és el cas del vaccí d'Oxford.
Com bé diu el seu nom, la immunitat cel·lular es basa en cèl·lules, concretament lo que de jòvens us presentaven com a glòbuls blancs, representats rollo Mossos impedint una mani indepe contra el Rei a Poblet. pic.twitter.com/8zgJaIJkfX
— Dr. Peixins ?? ?? (@peixitu_m) July 21, 2020
La immunitat cel·lular es basa en l'eliminació de qualsevol patògen -agent que causa una malaltia- o element estrany que malmeti la salut, incloses les cèl·lules tumorals. Clos esmenta que les més conegudes són les cèl·lules B, les Natural Killer i les T, claus en aquesta vacuna.
Les cèl·lules B són les encarregades de produir anticossos i les NK s'encarreguen de destruir cèl·lules tumorals i/o infectades per virus o bacteris. Les cèl·lules T, explica el científic, es dediquen una mica a tot: "a matar cèl·lules i a regular que la resta no es passin de llestes".
Us heu d'imaginar a les cèl·lules T passejant per les vostres venes, preparades per detectar un patògen o una cèl·lula infectada i eliminar-la de l'organisme. D'entre les cèl·lules T, però, la que més ens interessa és la cèl·lula T de memòria.
— Dr. Peixins ?? ?? (@peixitu_m) July 21, 2020
Recordar el virus per combatre'l
De les cèl·lules T, destaquen les que són de memòria. Precisament, l'objectiu de la vacuna és generar aquest tipus de cèl·lules "Un cop el sistema immune cel·lular s'ha trobat (i resolt) amb un patògen per primera vegada, si tot va bé, haurà generat cèl·lules T de memòria contra el susodicho patogen". A partir d'aleshores, vigilen si el patogen que les activa és present a l'organisme. Si és així, el combaten.
I en el moment que trobin el seu estimat patogen... liada parda! Activen una resposta immune brutal i, bàsicament, us eliminen el patogen de l'organisme sense que moriu pel camí. pic.twitter.com/gEAmFs1XGF
— Dr. Peixins ?? ?? (@peixitu_m) July 21, 2020
Clos destaca el fet que les cèl·lules T no necessiten que tot el virus sigui a l'organisme. "En tenen prou amb una part, un antígen". Precisament, el que fa la vacuna és posar aquest antigen al cos, de manera que el nostre organisme genera les mencionades cèl·lules blanques de memòria sense haver hagut de patir la malaltia.
I fins aquí! I per posar una imatge de ciència, us deixo amb un limfòcit menjant-se un patogen en vivo y en directo. pic.twitter.com/8PWNZkWuuA
— Dr. Peixins ?? ?? (@peixitu_m) July 21, 2020

