Epidèmia informativa
Per EFE
Publicat el 26 de desembre 2020

Per a arribar a contenir l'expansió del coronavirus, les màscares, els gels desinfectants i les vacunes són tan importants com combatre l'"epidèmia informativa" o "infodèmia", un fenomen que fins i tot ha posat en risc a científics de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Les teories conspirativas, els mites i les faules són part del dia a dia de la pandèmia en tots els països del món, s'expandeixen tan ràpid com el virus i fins i tot moltes vegades són difosos per persones molt influents. "La infodemia es devessall sobre nosaltres i no sabem que informacions treure d'aquest tsunami", ha afirmat un dels líders de l'equip principal de lluita contra la pandèmia en l'OMS, el metge irlandès Mike Ryan.

Una espasa de doble fil

"Viure en l'època de la informació és una espasa de doble fil, podem accedir a informació sobre emergències sanitàries les 24 hores del dia, però aquesta mateixa tecnologia ens fa ser més vulnerables a les mentides i a la propaganda maliciosa", ha comentat el director general de l'Organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Alguns països d'Àfrica han aconseguit contenir la pandèmia precisament per la importància que li han donat a la comunicació efectiva i a involucrar a les comunitats


Alguns països d'Àfrica han aconseguit contenir la pandèmia precisament per la importància que li han donat a la comunicació efectiva i a involucrar a les comunitats, una manera de fer que han après enfrontant epidèmies tan greus com la de l'ébola.

"He après molt de sobre això dels meus col·legues a Àfrica i Orient Mitjà", reconeix Ryan, qui ha estat en el terreny lluitant amb els governs dels països afectats contra diversos brots d'ebola a l'Africa des del 2014.

La desinformació convertida en odi

En aquest any de pandèmia, comunicar sobre el poc que se sabia i el molt que no se sabia sobre el nou virus SARS-CoV-2 ha estat un dels majors desafiaments per a la comunitat científica en el seu conjunt i per a l'OMS en particular.

Davant del nou virus tot estava per aprendre i la incapacitat de donar respostes definitives sobre múltiples aspectes de la pandèmia -com a origen o manera de transmissió del virus- ha deixat espais perquè les informacions falses ocupessin aquests buits.


En l'any que s'acaba "hi ha hagut nombrosos atacs i abusos contra gent relacionada amb la ciència. Tots hem rebut la nostra part de missatges d'odi i amenaces al llarg d'aquest procés"


L'"epidèmia informativa" ha tingut com a blancs preferits als propis científics que lluitaven per entendre el funcionament del nou coronavirus. En l'any que s'acaba "hi ha hagut nombrosos atacs i abusos contra gent relacionada amb la ciència. Tots hem rebut la nostra part de missatges d'odi i amenaces al llarg d'aquest procés", ha confessat últimament Ryan, qui també és cap del Departament d'Emergències Sanitàries de l'OMS.

"És estrany haver de dir que en el món d'avui cal ser valent per a fer ciència. Abans pensava que n'hi havia prou amb ser intel·ligent, però ara cal ser valent per a fer front als moviments anticiencia i a la política ideologitzada que s'entremet en aquest procés", ha explicat Ryan.

Tots som part de la solució

L'OMS ha establert quatre pautes perquè les organitzacions i els polítics siguin capaços de combatre de manera efectiva la "infodèmia". Els experts coincideixen que el primer pas és escoltar les preocupacions d'altres sectors i de les diferents comunitats, i el segon produir una informació de qualitat, creant un diàleg amb la societat en comptes d'un discurs unilateral.


"Aquesta 'infodèmia' corromp la cohesió social que sosté les nostres comunitats i les institucions públiques que treballen per la nostra salut i el nostre benestar"


El tercer pas que recomana l'OMS és lluitar contra els mites i les faules comprovant les dades per a identificar la desinformació, i finalment, interactuar amb les comunitats perquè trobin les seves pròpies solucions.

"Aquesta 'infodèmia' corromp la cohesió social que sosté les nostres comunitats i les institucions públiques que treballen per la nostra salut i el nostre benestar", ha conclòs Tedros en una conferència de premsa recent.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —