Fossa de l'Ebre
Per ACN
Publicat el 23 de juliol 2021

El centre d'interpretació 115 Dies de Corbera d'Ebre, del Consorci Memorial de la Batalla de l'Ebre (COMEBE), estrena demà nova exposició. Ossos com a tiges que encara no han florit vol reivindicar l'ofici d'arqueòleg i ret homenatge als desapareguts en la Batalla de l'Ebre, de la qual es compleixen 83 anys diumenge. És una mostra sobre els treballs d'excavació de la fossa del Mas de Santa Magdalena de Móra d'Ebre, la més gran oberta fins ara a Catalunya i on s'han recuperat les restes de 177 soldats i 9 amputacions. L'exposició reproduirà els sons que es produeixen des que es localitza la fossa fins que s'exhuma un cos i permetrà observar a vista de dron les 64 rases o llocs d'enterrament que s'han obert a Santa Magdalena.

L'exposició es basa en el treball de l'equip d'Iltirta Arqueologia, responsables dels treballs arqueològics de la finca agrícola, als afores de Móra d'Ebre, que va ser utilitzada per l'exèrcit republicà com a hospital de guerra durant la Batalla de l'Ebre. Arqueòlegs i antropòlogues físiques i forenses hi han treballat vuit mesos, des del desembre passat fins aquest mes de juliol. S'han excavat 64 rases o llocs d'enterrament, i s'han recuperat 177 individus i 9 amputacions. Aquesta ha estat la 34a actuació del Pla de fosses del Departament de Justícia.

'Ossos com a tiges que encara no han florit' planteja d'inici quin és el so de la Batalla de l'Ebre actualment. En la mostra es reprodueixen els sons que genera localitzar una fossa i exhumar un cos i es descriuen els diferents instruments que s'utilitzen. Sons de pics, pales, paletes, pinzells o pinces, de cavar fins a arribar als ossos, d'extreure amb molta cura la terra. Sons secs, melodies suaus, notes gairebé imperceptibles que descriuen com s'exhuma, es recull, es registra i es dipositen els ossos que es troben.

L'exposició, que es podrà veure fins al 30 de setembre, vol apropar la feina dels arqueòlegs, "força allunyada de l'imaginari popular aventurer construït per la ficció", un treball "minuciós, prenyat d'emoció i que requereix esforç físic i flexibilitat".

Ebre, Música i Patrimoni

L'exposició forma part de l'edició 2021 del cicle 'Ebre, Música & Patrimoni' que organitza el Museu de les Terres de l'Ebre d'Amposta. El fil conductor de l'edició d'enguany és el paisatge sonor. El COMEBE organitza activitats complementàries dins del cicle. Demà a les 19.30 h, es podrà veure a l'Església del Poble Vell de Corbera d'Ebre l'espectacle 'Mort a les cunetes', un muntatge teatral que narra la història de la fossa de Can Maçana on es van afusellar nou republicans, acusats de rebel·lió i sedició, la mitjanit del 9 de febrer de 1939. Un es va escapar i ho va poder explicar.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —