Sánchez vol allargar l'estat d'alarma
Per EFE , Redacció i ACN
Publicat el 01 de maig 2020

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest migdia que dimecres que ve demanarà al Congrés d'allargar l'estat d'alarma quinze dies més, fins al 25 de maig. En una compareixença de premsa a La Moncloa, el president espanyol també ha comunicat que l'ús de la mascareta al transport públic serà obligatori a partir de dilluns.

Sánchez ha apel·lat a la "responsabilitat" de tots els partits per aprovar la nova pròrroga de l'estat d'alarma. "És una necessitat, no és un caprici, és un instrument eficaç", ha assegurat, després de subratllar que tots els indicadors confirmen que la malaltia està controlada i que l'estat d'alarma "en conseqüència funciona".

Per garantir l'ús de la mascareta al transport públic, Sánchez ha dit que se'n repartiran 6 milions més als principals nusos de transport públic de tot l'Estat, 7 milions més a les federacions de municipis i províncies i 1,5 a organitzacions com Càrites o Creu Roja.

Sánchez també ha dit que els establiments com perruqueries, ferreteries o llibreries podran obrir a partir del dilluns a clients amb cita prèvia, però amb una condició: que dins hi hagi només un sol client per cada treballador.

Fons especial per a les comunitats autònomes

Sánchez també ha anunciat que vol crear un fons especial per a la reconstrucció post-covid19 per a les comunitats autònomes, dotat amb 16.000 milions d'euros. Sánchez ha dit que plantejarà la proposta als presidents autonòmics durant la reunió que tenen previst mantenir aquest diumenge. Aquest anunci arriba després que el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, demanés a l'estat un fons amb transferències, i no préstecs, per a les autonomies, de quatre mil milions d'euros.

Precisament, Aragonés ha reclamat a Sánchez, que el fons no estigui condicionat a decisions polítiques de l'Estat. El conseller d'Economia ha reclamat rebre el fons d'"immediat" i que el repartiment es faci segons l'impacte de la covid-19 pel territori. Pel que fa al president de la Generalitat, Quim Torra, que ha comparegut conjuntament via telemàtica, ha celebrat l'oferta de diàleg i cooperació de la Moncloa, però espera que aquesta vegada sigui "seriosa". També s'ha alegrat que el govern espanyol apliqui l'obligatorietat de les mascaretes al transport públic, i ha recordat que si fos pel govern la mesura ja s'aplicaria des de fa setmanes.

El president de la Generalitat, però, ha tornat a lamentar la manca de diàleg per part del govern espanyol, i ha dit que s'ha sentit com un "convidat de pedra" a les conferències de presidents fetes fins ara -demà se'n celebra una altra. Torra ha assegurat que encara que es mantingui aquesta negativa al diàleg, ell continuarà assistint a les reunions per responsabilitat: "No ens callarem res".

Finalment, Torra ha tornat a defensar el vot en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma, i ha reiterat que la "millor manera" de gestionar l'epidèmia és descentralitzant les decisions.

Desconfinament per fases

El pla ideat pel govern espanyol consta de quatre fases, que duraran, pel cap baix, dues setmanes cadascuna. Per tant, s'arribarà a la "nova normalitat" a finals de juny, tot i que encara es mantindran certes mesures de distanciament i higiene.

El primer pas d'aquesta desescalada va començar el 26 d'abril, amb la sortida dels nens. I avui la fase 0 continua amb més mesures d'alleujament: les persones majors de 14 anys poden sortir per fer exercici de manera individual o passejar un cop al dia, per franges horàries. Això sí, s'haurà de mantenir una distància interpersonal amb la resta de persones d'almenys dos metres i s'hauran d'evitar els espais concorreguts, així com aquells llocs on pugui haver-hi aglomeracions. Les persones amb símptomes o en aïllament domiciliari no podran ni passejar ni sortir a fer esport, ni tampoc no podran sortir els residents en centres de gent gran.

Aquí teniu tota la informació detallada de les condicions d'aquest primer desconfinament.

Franges horàries

Passejades i esport individual per als ciutadans majors de 14 anys: entre les 6.00 i les 10.00 del matí i entre les 20.00 i les 23.00 de la nit

 • No s'aplicarà als municipis amb menys de 5.000 habitants, on les sortides podran fer-se entre les 6.00 hores i les 23.00 hores

 • Passejades i esport de persones dependents o majors de 70 anys: de 10.00 a 12.00 del matí i entre les 19.00 hores i les 20.00 hores

 • Els nens, acompanyats d'una persona adulta, podran realitzar un passeig de màxim una hora de durada i una distància no superior a un quilòmetre del seu domicili, entre les 12.00 hores i les 19.00 hores (la setmana passada l'horari era de 9.00 a 21.00 hores)

Passejos

 • Dues persones, com a màxim, que convisquin juntes

 • Les persones dependents podran fer-ho també acompanyades per una persona treballadora de la llar (a càrrec) o cuidadora habitual

 • A un quilòmetre del domicili, com a màxim

 • Un passeig al dia

 • Sense límit de temps però dins de la franja horària assignada

Exercici

 • De forma individual i sense contacte, excepte en persones que, per necessitat, hagin de sortir acompanyades

 • En vies o espais públics

 • A l'aire lliure: no es permet l'accés a instal·lacions esportives tancades

 • Un cop al dia

 • Dins el municipi on es resideix

 • No es pot fer servir vehicle motoritzat ni transport públic per desplaçar-se per tal de passejar o fer esport

 • Sense límit de temps però dins de la franja horària assignada

 • En la mesura del possible, les passejades i l'activitat esportiva s'han de realitzar de manera continuada evitant parades innecessàries en les vies o espais públics. 

Aquesta fase 0 de preparació també permetrà l'obertura de petits locals a partir del 4 de maig. Perruqueries, dentistes o altres petits comerços es podran obrir per a clients amb cita prèvia. Aquesta iniciativa ajudarà a alleujar l'estrès econòmic que estan vivint les empreses petites.

En tot cas, s'hauran de complir les mesures de prevenció i higiene enfront de la Covid-19 establertes per les autoritats sanitàries.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —