Juani Rishmawi aquest matí en ser trasllada al judici
Per EFE
Publicat el 10 d’agost 2021

El judici militar contra la treballadora humanitària espanyola Juana Ruiz Sánchez, coneguda com a Juani Rishmawi, acusada per Israel de pertinença a organització il·legal entre altres càrrecs, ha començat  avui després de tres ajornaments a Cisjordània ocupada.

"El cas contra la nostra client Juana Ruiz és infundat i és part de l'esforç d'Israel per criminalitzar tota activitat i organització humanitària externa en els territoris ocupats (palestins)", ha declarat a Efe el seu advocat, Avigdor Fledman, abans de la vista.

Ruiz Sánchez, de 62 anys, ha entrat emmanillada i visiblement cansada a la sala de la presó militar d'Ofer, a Cisjordània ocupada, on hi ha el seu marit i dos representants del Consolat General d'Espanya a Jerusalem.

Detinguda des del passat 13 d'abril, Ruiz Sánchez treballava com a coordinadora de projectes a l'ONG palestina Comitès de Treball per a la Salut, i fins a maig no va ser acusada formalment per la Justícia militar. Està sent jutjada per cinc càrrecs, entre ells, "pertinença a una organització il·legal", "participació en activitats d'una organització il·legal" i "formar part de la junta directiva d'una organització il·legal".

Israel considera que l'entitat on està ocupada desviava fons a l'activitat del Front Popular per a l'Alliberament de Palestina (FPLP), al qual considera terrorista, igual que la UE o els Estats Units. El Ministeri d'Exteriors israelià va denunciar que el FPLP estaria operant una xarxa d'organitzacions humanitàries a Cisjordània, entre les quals va destacar als Comitès de Treball per a la Salut, la directora de la qual, Satha Odeh, també va ser detinguda al juliol. Aquestes ONG desviarien fons que països europeus donen com a cooperació internacional a través d'un mecanisme de frau, falsificació i tergiversació de documents.

La UE s'ho mira

Dijous passat l'Alt Representant de la Política Exterior de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, va defensar que "fins avui, (la UE) no ha trobat proves fonamentades d'ús indegut o desviació a Palestina". "Ara està examinant les recents acusacions de les autoritats israelianes sobre aquest tema", va argumentar Borrell en resposta parlamentària al requeriment de l'eurodiputada, Soraya Rodríguez.

"La UE està perfectament al corrent de l'assumpte de la ciutadana espanyola Juana Ruiz Sánchez", va assegurar el cap de la diplomàcia europea i va afegir que "proporcionar a Ruiz Sánchez unes condicions de detenció adequades i garantir que rebi assistència consultar i assessorament jurídic continuen revestint extrema importància".

Borrell va mostrar el compromís de la UE per continuar "fent costat a les organitzacions de la societat civil com a contribuents essencials a la bona governança, la protecció dels drets humans i el desenvolupament sostenible".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —