En imatges: accions de protesta contra la visita de Felip VI i Pedro Sánchez a Barcelona - Diari de Barcelona

Als voltants de l'Estació de França és on han començat les accions de protesta contra la visita de Felip VI i Pedro Sánchez a Barcelona per assistir a l’acte de lliurament dels premis de la Barcelona New Economy Week, un esdeveniment econòmic organitzat pel Consorci de la Zona Franca que ha començat a les 10.30 a l’estació ferroviària.
Aquesta visita era també la primera trobada pública del president del govern espanyol Pedro Sánchez amb el monarca, després que fa dos setmanes no s’autoritzés per primer cop la visita del rei a Catalunya en l’entrega dels despatxos de l’Escola Judicial.
La zona ha estat fortament custodiada pels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional. "Catalunya no té rei", "Sentenciem-los" i "Fora el Borbó" són alguns dels crits i eslogàns que s'han pogut sentir i veure en la marxa que ha transcorregut des d'Arc de Triomf fins a l'Estació de França, convocada pels CDR.
Fotos: Mar Bermúdez
Centenars de persones convocades pels CDR s'han dirigit cap a l'Estació de França a través dels carrers del Born. Al pas dels manifestants les botigues anaven tancant persianes per si es produïen incidents. No n'hi ha hagut. Els manifestants han avançat tranquil·lament mentre feien clams contra el rei i cantaven l'himne de Catalunya en un ambient reivindicatiu.
Fotos: Mar Bermúdez
A Pla de Palau s'han trobat els manifestants convocats pels CDR amb els d'Òmnium i l'ANC que venien des de Colom. La plaça es trobava acordonada amb un ampli desplegament policial.
Foto: Celia Oliveres
En alguns edificis propers a l'Estació de França s'han penjat grans pancartes on es poden llegir lemes com "Catalunya no té rei" i "Freedom & Love".
Foto: Lorena Sopena
Foto: Mar Bermúdez
Alguns manifestants han cremat fotos de Felip VI i bitllets de 500 euros falsos amb una corona ratllada, en referència a les presumptes comissions il·legals que el rei emèrit Joan Carles I hauria cobrat. També s'ha cremat una bandera espanyola i diferents pancartes dels participants, per exemple, una corona feta de cartolina.
Foto: Celia Oliveres
Durant el transcurs del matí també hi ha hagut altres accions puntuals com el llançament de pols de colors a la policia. La manifestació ha estat dispersa i sense incidents.
Fotos: Lorena Sopena
Reaccions d'organitzacions i partits independentistes
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha demanat que la "resistència" a la visita de Felip VI a Barcelona, amb mobilitzacions als carrers, es converteixi en iniciativa política per aconseguir la independència. Paluzie ha criticat el dispositiu de "blindatge" que ha evitat que la cadena humana organitzada per protestar contra la presència de Felip VI hagi arribat davant de l'Estació de França, on el monarca ha participat en un acte d'entrega d'uns premis econòmics en el marc de la Barcelona New Economy Week. "Es tracta que la monarquia ni tan sols vegi les protestes", ha criticat Paluzie, que creu que "els Borbons regnen a Catalunya per dret de conquesta".
"En aquesta guerra de desgast, la gent surt al carrer per dir que no és benvingut a Catalunya", ha celebrat Paluzie, que ha advertit que només amb resistència no s'aconseguirà la victòria. Per això ha reclamat que aquesta oposició es transformi en iniciativa política per aconseguir la independència.
El president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha reclamat l'abdicació de Felip VI. Maragall ha criticat que l'Estat "ocupa Catalunya cada vegada que el rei ha de venir a Catalunya". En aquesta línia, ha descrit el monarca com un "rei bombolla", que "s'ha d'amagar": "No veu la ciutat, i la ciutat no el veu ni el reconeix", ha afegit el dirigent republicà, que ha reivindicat que "Catalunya no té rei". També ha lamentat que Barcelona "posa l'escenari" i l'Estat "la repressió i l'ocupació".
Maragall també ha descrit Felip VI com un "rei paràsit" que "ve a xuclar de l'energia de l'economia catalana", i ha demanat que el rei només trepitgi Catalunya si és "per demanar perdó per la repressió".
Pancarta retirada per ordre dels Mossos
Els Mossos d'Esquadra han fet retirar una pancarta que Òmnium havia desplegat en un hostal situat davant de l'Estació de França, on s'hi llegia "Joan Carles Primer, Felip l'últim". Fonts policials han explicat que, abans de muntar el dispositiu, els Mossos ja alerten els propietaris d'hostals i hotels que no pot haver cap objecte que impedeixi la visibilitat en portes o finestres, per una qüestió de seguretat. Dijous es va contactar amb el propietari de l'Hostal Colon i aquest ha exigit al client que retirés la pancarta de dos per quatre metres i deixés l'habitació. Finalment ha estat el propietari qui l'ha despenjada.
La pancarta que els Mossos han ordenat retirar. Foto: ACN
Acte molt breu
Felip VI i Pedro Sánchez han abandonat l'Estació de França cap a les 11:30 per dirigir-se cap a la Zona Franca per la Ronda Litoral. La sortida 22 ha estat tallada en sentit Besòs per qüestions de seguretat, així com la Via Laietana i el passeig de Colom des d'avinguda del Marquès d'Argentera fins a la plaça Drassanes. El rei i el president del govern espanyol han marxat entre crits dels manifestants, que s'han aplegat a Pla de Palau.
En un clima de descontentament a Catalunya per l’actuació del monarca pel que fa al procés independentista, i esperat per un important nombre de manifestants, Felip VI ha reclamat "una imatge d'unitat" per proporcionar "un entorn estable i beneficiós per a les empreses, generant així major riquesa i treball".
Foto: Celia Oliveres
Concentracions prèvies a la visita
Les primeres concentracions de rebuig van començar ahir al vespre davant els ajuntaments. Seguint la convocatòria de l’ANC i els CDR, desenes de persones van assistir a la primera protesta per la visita del rei Felip VI a Barcelona. La concentració va consistir en cremar fotografies del monarca davant de les places dels ajuntaments de Catalunya. En el cas de Barcelona, van ser un centenar de persones les que es van trobar a la plaça Sant Jaume.

