LGTBIQ+
Per ACN
Publicat el 05 de juny 2021

Unes 200 persones s'han concentrat aquest dissabte a Barcelona per rebutjar les agressions homòfobes del cap de setmana passat i visualitzar en un mapa els atacs LGTBI-fòbics. El president de l'Observatori contra l'Homofòbia, Eugeni Rodríguez, ha dit que davant l'atac violent a uns joves a la platja del Somorrostro calia una resposta "excepcional" i espera que ara s'iniciï un "nou paradigma" en la lluita contra la LGTBI-fòbia a Catalunya. Rodríguez també ha recordat que les administracions públiques tenen l'obligació de "gestionar-ho de la millor manera". L'acte ha comptat amb la presència, entre altres, del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; la de Drets Socials, Violant Cervera; i el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra.

En declaracions als mitjans, Rodríguez ha recordat que el patró que es va donar en l'atac a la platja del Somorrostro va ser "molt greu" i va ser un episodi "terrible", si bé ha destacat positivament la "molt bona" coordinació amb els Mossos d'Esquadra i entre les diverses administracions.

Segons Rodríguez, no es pot viure "a cop d'excepcionalitat" i menys ara que ha ocorregut aquest episodi i que pot tornar a passar. "Hem de tenir totes les eines per fer-hi front", ha reclamat interpel·lant el nou Govern. El president de l'OCH ha assenyalat que cal posar "fil a l'agulla" i, juntament amb les administracions locals, treballar i coordinar-se, tant per prevenir nous atacs com per gestionar-los si passen en qualsevol punt de Catalunya.

A més, també ha expressat preocupació perquè creu que hi ha atacs o agressions que estan passant i no s'estan denunciant, ja que l'itinerari penal "no és gratis, és costós i es revictimitza".

Al seu torn, el conseller d'Interior ha descartat donar detalls sobre la investigació per trobar els agressors i ha reiterat el "compromís" de coordinació entre ajuntaments, Govern i grups parlamentaris. També ha destacat que cal intensificar el treball i ha expressat el suport a les entitats i les víctimes.

"Caldo de cultiu d'odi"

Rodríguez ha contextualitzat que les incidències LGTBI a Barcelona no són alienes a d'altres situacions a Europa, on malauradament hi ha hagut també episodis greus. "Estem en un moment que hi ha un caldo de cultiu d'odi, l'extrema dreta està al poder i això també impregna en els joves", ha indicat.

Per la seva banda, Manuel Peinado, president de la Federació Plataforma d'Entitats LGTBI de Catalunya, ha subratllat la importància de visibilitzar les agressions al col·lectiu LGTBI a "tot el territori".

Mapa d'incidències

Les entitats convocants han visualitzat en un mapa de Catalunya les 77 incidències ocorregudes arreu del territori des de principis d'aquest 2021 i que han estat registrades per l'Observatori contra l'Homofòbia. "Volem fer palès en aquesta cartografia les diferents situacions i que darrere dels números, hi ha històries, hi ha vides", recull el manifest llegit aquest dissabte, que ha repassat les situacions denunciades, com per exemple insults o atacs. En acabar l'acte, Rodríguez ha defensat que "un ha de poder ser també gai o lesbiana a l'últim poble de Lleida" i ha reclamat posar-se a treballar.

A més d'entitats i dels consellers Elena i Cervera i el regidor Marc Serra, també han assistit a l'acte altres representants polítics, com el secretari primer de la Mesa del Parlament, Ferran Pedret, la diputada de la CUP Dolors Sabater, i regidors d'ERC i JxCat.

Text per: Blanca Blay i Arnald Prat

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —