El confinament de les persones sense llar
Publicat el 12 de maig 2020

El Centre Cultural Albareda del barri del Poble Sec ha presentat aquesta setmana l'exposició virtual "Viure al carrer en estat d'alarma", que recull una cinquantena de fotografies que el fotògraf Juan Lemus ha fet durant l'últim mes i mig per deixar constància de les dificultats de les persones sense llar i de la feina dels voluntaris de la Fundació Arrels des que es va decretar l'estat d'alarma. L'exposició es pot veure des d'ahir a la pàgina web del centre cultural.

Les fotografies —totes en blanc i negre— mostren les tasques que han fet els voluntaris d'Arrels per garantir les necessitats bàsiques d’alimentació, higiene, orientació i protecció sanitària de les persones sense llar. "Quan faig una feina més en profunditat opto pel blanc i negre perquè dona unitat i així el color no distreu", explica Lemus, que forma part de l'equip de comunicació de la Fundació. Durant l'estat d'alarma, Arrels ha reforçat el seu servei d'atenció a les persones sense llar amb un equip de carrer d’emergència.

 

"Després d'una setmana on vaig estar ajudant durant els àpats, el pic de feina va baixar i vaig treure la càmera per començar a fer fotos", explica Lemus. Prop d'una vintena de les fotografies de l'exposició mostren les tasques dels voluntaris a la llar Pere Barnés i al centre de dia del carrer de la Riereta, dues instal·lacions d'Arrels que han adaptat per mantenir oberts els serveis bàsics de consigna, farmaciola i dutxa, que segons Lemus és "el servei més essencial".

La resta de fotografies, que mostren les tasques dels voluntaris al carrer, s'han fet a la Gran Via, al Passeig de Gràcia, a la Ronda Universitat i a la Plaça Universitat. Per al cartell promocional de l'exposició, Lemus ha escollit una fotografia d'un usuari del centre de dia que es posa una mascareta: "S'està posant la mascareta per primer cop. Per aquest motiu vaig escollir-la, perquè també repartim kits d'higiene, no només els oferim menjar".

La proposta de fer l'exposició va sorgir del Centre Cultural Albareda arran d'una seqüència de fotografies —algunes de les quals s'hi han inclòs en l'exposició— que Lemus va publicar al seu compte d'Instagram on mostrava com un voluntari dutxava una persona sense llar. "La directora del centre va veure les fotografies i llavors vam començar a perfilar l'exposició", recorda Lemus, que admet que la idea inicial era fer una exposició només de les tasques a la llar Pere Barnés, però que finalment van creure que era millor ampliar la mirada i fer una exposició "més transversal" de l'activitat de la Fundació.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —