Moçambic
Per EFE i Redacció
Publicat el 10 d’octubre 2020

Més de 2.000 persones han mort i 300.000 han estat desplaçades de la província de Cabo Delgado (nord de Moçambic) des de l'octubre de 2017; data en la qual el grup armat Al Shabab —sense relació amb l'organització homònima somalí— va començar la seva campanya de terror al país, segons revela Amnistia Internacional (AI)

"Tres anys després que comencessin els enfrontaments a la província de Cabo Delgado a Moçambic, les víctimes d'aquest conflicte estan lluny d'obtenir justícia, veritat ni cap reparació", denuncia Amnistia Internacional en un comunicat. 

Membres de la milícia autodenominada Al Shabab, que posseeix vincles amb Estat Islàmic, van atemptar per primera vegada fa tres anys contra diverses institucions governamentals, a més d'una comissaria en la qual van morir dos policies. 

Des de llavors, aquest tipus d'atacs armats només ha anat en augment, i les víctimes són tant la població civil d'aquesta regió rica en pedres precioses (robins) com els projectes d'extracció de gas natural dels quals participen grans multinacionals com la italiana ENI o l'estatunidenca Anadarko.

Segons Amnistia Internacional, només en els primers quatre mesos de 2020 els atacs violents perpetrats a Cabo Delgado per part d'Al Shabab van augmentar en un 300 % respecte al mateix període de 2019.

"Aquest grup armat és responsable d'un sofriment inimaginable a Cabo Delgado. Han reduït a cendres les llars de la gent mitjançant atacs coordinats incendiaris, han matat i decapitat civils, han saquejat aliments i propietats i han obligat a centenars de milers a fugir de les seves llars", descriu la directora d'AI al sud i l'oest d'Àfrica, Deprose Muchena.

Aquests atacs es produeixen a més en un context d'inseguretat marcat també per la violència de l'exèrcit moçambiquès, acusat en la seva campanya antiterrorista d'execucions extrajudicials, tortura i detencions arbitràries de sospitosos gihadistes.

"Hi ha evidència que les forces de seguretat també han comès delictes de dret internacional i violacions dels drets humans, incloses desaparicions forçades, tortures i execucions extrajudicials", confirma Muchena, qui culpa al govern moçambiquès d'impedir que la premsa, tant local com internacional, pugui investigar lliurement sobre això.

"Les violacions contra la població civil han d'acabar immediatament. Les autoritats de Moçambic han de garantir que cap presumpte autor, ni tan sols membres de les forces de seguretat, quedi impune", sentencia aquesta ONG.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —