"Es vol guanyar als tribunals allò que al claustre no es va guanyar amb vots" - Diari de Barcelona

El Consell de l'Alumnat de la Universitat de Barcelona (UB) ha demanat que es respectin les decisions del claustre, després que un jutjat hagi anul·lat un manifest a favor dels presos independentistes aprovat l'octubre de l'any passat en considerar que vulnera la llibertat ideològica, d'expressió i d'educació.
En un comunicat, el Consell recorda que els estatuts del centre reconeixen la competència del claustre per "debatre i aprovar propostes de resolució sobre temes de transcendència social o universitària", i consideren que l'empresonament de líders polítics sí que té transcendència social.
"Condemnem i rebutgem la sentència bàsicament perquè entenem que el claustre estava exercint les seves funcions", apunta Genís Vives, secretari de l'òrgan estudiantil, en declaracions al Diari de Barcelona.
En aquesta línia, Vives assegura que la mesura té com a única finalitat "aprofundir en la judicialització", ja que "s'està intentant guanyar als tribunals el que no es podia guanyar en vots". Cal recordar que el manifest anul·lat es va aprovar amb més d'un 90% de suport, també el de molts no independentistes, i es va fer també a la resta d'universitats públiques catalanes.
#Institucional | ? Comunicat davant la condemna judicial pel manifest del Claustre de la @UniBarcelona en què es rebutja la #SentènciaProcés.
— Consell de l'Alumnat UB (@estudiants_ub) October 6, 2020
? Defensem l’autonomia universitària i l’exercici de les competències del #ClaustreUB.
?? https://t.co/krrkONkvDn pic.twitter.com/9cRE8OzsVX
Així mateix, el representant estudiantil recorda que aquesta no és la primera vegada que la Universitat de Barcelona es pronuncia sobre fets que afecten a tota la societat: "el claustre de la UB s'ha mostrat en contra de la guerra del Golf (1991), a favor de l'avortament lliure (2014) o fins i tot a favor de l'autodeterminació (1990) i mai hi havia hagut cap problema", afirma Vives.
En la sentència, la magistrada considera que la universitat "no pot assumir com a pròpia una posició política determinada, i menys si aquesta és manifestament contrària a l'ordenament jurídic vigent". De fet, la sentència assumeix les tesis de la fiscalia i dels demandants contra la UB i assegura que "la defensa del claustre de la UB dels actes executats els últims mesos per forces polítiques que han ocupat les institucions autonòmiques, declarats en la seva majoria inconstitucionals i perseguits penalment, no només són impugnables, sinó que dificulten el desenvolupament integral d'alumnes i professors".
Per tot això, el jutjat obliga la UB a anul·lar la declaració institucional, a publicar la sentència a la seva web durant un mes i a pagar les costes judicials dels demandants fins a un màxim de 600 euros.
La UB recorrerà la sentència
Respecte als següents passos a seguir, Vives apunta que "el primer que cal fer és recórrer la condemna i esgotar totes les vies possibles, inclús la que ofereix el Tribunal Europeu de Drets Humans un cop esgotada la via interna". De moment, la Universitat de Barcelona ja ha anunciat que recorrerà la sentència, segons ha informat el rector Joan Elias.
Elias ha expressat a través de les xarxes socials que respecta la sentència però no la comparteix i afegeix que ha donat ordre de presentar el recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). "Està en joc l'autonomia universitària, un valor fonamental per a nosaltres", afirma.
Respecto la sentència que condemna la @UniBarcelona per l’aprovació d’un manifest al nostre Claustre, però no la comparteixo. He donat ordre de presentar un recurs davant el TSJC. Està en joc l’autonomia universitària, un valor fonamental per a nosaltres.
— Joan Elias (@RectorUB) October 5, 2020

