Pedro Sánchez
Per ACN i Redacció
Publicat el 24 d’octubre 2020

El decret de l'estat d'alarma que el govern espanyol ha aprovat en un consell de ministres extraordinari estableix un toc de queda a tot l'Estat entre les 23 i les 6, amb marge per a les Comunitats Autònomes de modificar-lo una hora, segons ha anunciat el president espanyol, Pedro Sánchez. El decret té una durada de 15 dies però la previsió del govern espanyol és prorrogar-lo durant sis mesos, fins al 9 de maig. Entra en vigor aquesta tarda i Sánchez vol que el Congrés aprovi la pròrroga la setmana que ve.

El decret permet que les autonomies restringeixin reunions i també moviments entre CCAA, així com fer confinaments perimetrals. Del toc de queda en queda fora només Canàries.

 

En roda de premsa a La Moncloa, Sánchez ha explicat que el decret disposa del dictamen favorable del Consell d'Estat i l'Advocacia de l'Estat i entrarà en vigor aquesta mateixa tarda. Segons el president espanyol, les raons per a la seva aprovació estan "plenament justificades", i cal "transmetre la realitat" als ciutadans, que és que "estem plenament immersos a la segona onada de la pandèmia".

"La situació és extrema", ha afirmat, i per tant "aprovem de nou l'estat d'alarma perquè és l'eina més eficaç" per plantar cara al virus en el que serà una "batalla dura". "Els científics apunten que malgrat que és el mateix virus aquesta onada té unes altres característiques" per la mitjana d'edat i la pressió hospitalària. Per això aquest segon estat d'alarma, ha dit, té característiques específiques.

En aquest sentit, el decret estableix que les autoritats delegades de l'estat d'alarma seran els presidents de les CCAA i l'òrgan de direcció serà el Consell Interterritorial de Sanitat. El decret prohibeix la llibertat de circulació de les persones de les 23h a les 6h i només es podrà circular per causes justificades –obligacions professionals, adquirir medicaments i cures a menors- i serà d'aplicació a tot l'Estat tret de les Canàries.

Alarma descentralitzada... durant sis mesos

Les CCAA podran modular la franja i podran decidir que la hora d'inici digui a les 10h i les 12h i la finalització entre 5h i 7h. A més les CCAA podran limitar l'entrada i sortida dels seus territoris i decidir el confinament d'un àmbit territorial inferior. En aquest àmbit també hi haurà excepcions a algunes CCAA. A més els governs autonòmics podran limitar la permanència de persones a espais públics o privats a un màxim de 6 persones, tret dels casos de familiars que conviuen.


La durada de l'estat d'alarma és de 15 dies però el govern espanyol vol que el Congrés aprovi la pròrroga la setmana que ve per estendre l'estat d'alarma durant sis mesos fins el 9 de maig. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, compareixerà cada 15 dies al Congrés.

En tot cas Sánchez ha afirmat que quan la situació ho permeti "aixecarà l'estat d'alarma" automàticament sense "ni un dia de demora". Segons ha apuntat, són sis mesos perquè els experts calculen que cal aquest termini per doblegar la corba de manera eficient. Sánchez ha explicat que l'objectiu sanitari del seu govern és reduir la pandèmia fins als 25 casos per cada 100.000 habitants.

 

Pendent d'una majoria al Congrés

Per aconseguir la pròrroga el govern espanyol necessitarà l'aprovació del Congrés dels Diputats, on previsiblement disposarà dels suports dels seus socis parlamentaris. Caldrà veure si el PP s'hi suma, tot i que de moment ha demanat al seus territoris que no sol·licitin el toc de queda.

És la quarta vegada que el govern espanyol activa l'estat d'alarma. La primera va tenir lloc el desembre del 2010, quan el govern de Zapatero va aprovar per desactivar la vaga de controladors aeris. La segona és la del març passat que va permetre decretar el confinament general de la població per plantar cara a la pandèmia del coronavirus. La tercera es va activar el 9 d'octubre per adoptar mesures a la Comunitat de Madrid.

L'aprovació de l'estat d'alarma dota les Comunitats Autònomes de mecanismes jurídics que els permetin restringir la mobilitat sense topar –com en les últimes setmanes- amb els diferents criteris dels jutges que han avaluat les decisions autonòmiques. Aquesta necessitat de clarificar el marc normatiu va ser una de les peticions que la Generalitat va posar sobre la taula al Consell Interterritorial.

Tot plegat a 24 hores de la Conferència de Presidents que Sánchez ha convocat per aquest dilluns per parlar del repartiment dels fons europeus per a la recuperació. La reunió –telemàtica- comptarà amb la presència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —