Consells de seducció per a ciutats “guapes”
Per Sara Sans , Celia Oliveras i Carme Castell
Publicat el 28 de novembre 2020

Els seductors més reconeguts del món digital són els algoritmes, que recullen les teves dades i preferències per fer més atractives les xarxes socials i l’Internet, però ara els hi ha sortit competència des de l’App Store. La Universidad Francisco de Vitoria, a Madrid, ha aconseguit desenvolupar una aplicació que recull els factors més seductors de diverses ciutats del món i recomana els usuaris amb quina d’aquestes hauria de tenir una primera cita.

La Unesco i la Comissió Europea de les Smart Cities van presentar aquest projecte recentment a la fira Smart City Expo World Congress, que enguany s’ha celebrat en línia a causa de la pandèmia. L’esdeveniment va ser protagonitzat pel contingut audiovisual i les xerrades en línia, a través dels quals s’han exposat varietat de projectes d’empreses i emprenedors.

Del 0 al 100

L’aplicació Attractive Cities analitza factors com la seguretat, el medi ambient o l’oferta de treball, entre d’altres, i defineix què fa a una ciutat atractiva al nou talent. Depenent de les teves preferències i la puntuació que li atorguis a cada factor, et suggerirà un país o un altre.

Després de seleccionar unes condicions bàsiques relacionades amb l’idioma, la religió i el paisatge, l’usuari ha de repartir 100 punts entre 10 factors, segons la importància que li doni a cadascun. Aquestes opcions van des de l’educació i la salut, fins a la seguretat i les taxes d’ocupació. Per trobar la ciutat ideal, l’aplicació analitza factors racionals, com els anteriors, però també emocionals, que ponderen tant els serveis de la ciutat com el cost de viure-hi. Aquests últims també descriuen els nivells de magnetisme que ofereix, entenent aquest com l’atractiu de la mateixa ciutat, caracteritzat per la seva història, cultura, projectes creatius, competència, etc.

El plat fort de l’aplicació són els 10 factors que defineixen les ciutats, que es basen en els resultats d’un estudi impulsat per la mateixa Universidad Francisco de Vitoria. Llavors, els factors racionals són: la governança, l’educació, l’ocupabilitat, els serveis socials i de salut, la sostenibilitat, la connectivitat, el pla urbanístic, la cultura, la mobilitat i la seguretat.

Pagar el preu de la bellesa

Attractive Cities no considera, però, les conseqüències que pateixen totes les ciutats guapes que reben el nou talent. La gentrificació, per exemple, és el procés de transformació d’un barri on els mateixos residents han de marxar per deixar lloc a una nova onada de persones. La construcció massiva d’edificis cada vegada més alts, la sobrepoblació per metre quadrat, un increment de les emissions de gasos contaminants o l’increment del turisme són també conseqüències de ser una ciutat guapa i convertir-se en un lloc que sedueix al món.

L’aplicació redefineix el concepte de contracte social entre les grans metròpolis i els seus habitants, entenent-lo com la proposta de valor que una ciutat ofereix als seus ciutadans i al possible talent que vulgui anar-hi, al qual cal seduir. Per a Attractive Cities, el món és un mercat de ciutats on les persones decideixen, en funció de les seves preferències i de la rendibilitat que cadascuna els pot oferir, comprar-ne una o una altra.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —