Construccions primitives de somni enmig de la selva - Diari de Barcelona

Els nostres avantpassats s'apanyaven com podien per subsistir: feien foc fent picar rocs, creaven eines amb pals, branques i pedres a les quals donaven forma de punxa i es construïen les seves pròpies cases amb el material que tenien a mà.
Avui dia, això ens pot semblar massa llunyà, sobretot tenint en compte els grans avenços tecnològics de la societat en els darrers segles. Aquesta, però, continua sent la realitat d'una petita part de la població que ha decidit renunciar a la tecnologia moderna per mostrar a través de YouTube que es pot continuar fent arquitectura fascinant amb material bàsic que tothom té a l'abast.
Des de fa un parell d’anys, s’han viralitzat diversos canals de YouTube que comparteixen exclusivament vídeos de supervivència natural, protagonitzats principalment per població asiàtica que es dedica a crear estructures o habitacles espectaculars sense cap mena d’eina. Tot el material l’extreuen de la naturalesa, i les seves mans són l’únic utensili del qual s’ajuden. Alguns dels més populars són Tube Unique Wilderness, amb més de 5,5 milions de subscriptors; Primitive Survival Tool, amb gairebé 4,5 milions; Primitive Survival, amb més de 3,64 milions; i Jungle Survival, amb més de 3,57 milions, entre d’altres.
Ús de tecnologia primitiva
Aquests grups de youtubers utilitza la tecnologia primitiva per fer les construccions, és a dir, no hi ha cap influència del món modern. Es tracta d’un gènere de vídeos que generalment tenen una durada d’entre 15 i 30 minuts, durant els quals podem veure una o dues persones construint a càmera ràpida tota mena d’estructures: cases de dos o tres pisos, piscines espectaculars d’aigua natural, refugis subterranis, casetes per a animals abandonats o, fins i tot, una taula de billar.
Fan servir exclusivament material que troben a la natura. Ells mateixos es creen les seves eines amb branques d'arbres, pedres esmolades i pals. No els falta originalitat, ja que busquen solucions per tot el que necessiten: si volen pintura per donar color a les construccions, agafen fulles o fruits del bosc i els piquen per extreure'n els pigments. Així, obtenen una substància líquida que utilitzen per pintar amb les mans o amb l’ajuda de pals petits que fan de pinzell.
Una destral primitiva. Foto: Getty Images
Quant als materials que fan servir per donar forma a les estructures, principalment solen utilitzar bambú, branques, fulles, herba, pedres i terra, entre altres. El procediment sol ser sempre el mateix: quan la construcció és sota terra, comencen picant per crear un gran forat i, tot seguit, van donant forma a les que seran les parets de l’habitatge (sovint creen falses finestres o, fins i tot, fan columnes per decorar).
Per donar una major solidesa a l’estructura o, en cas de fer una piscina, poder omplir-la d’aigua, col·loquen una capa d’una mena de ciment natural. Per aconseguir-lo, recol·lecten fang de la vora d’algun riu o llac i el barregen amb sorra i aigua (a vegades també amb petites branques que semblen palla). Això esdevé una massa fangosa que, un cop s’asseca, queda solidificada i es converteix en el material casolà més semblant al ciment.
El predecessor d’aquesta moda
La majoria d’aquests youtubers són asiàtics i viuen a països com ara Singapur o Cambodja, però un dels predecessors i més famosos és l’australià John Plant. El seu canal, Primitive Technology, compta amb més de 10,2 milions de subscriptors actualment, tot i que fa sis mesos que no publica cap vídeo nou. Les gravacions tenen lloc al nord de Queensland (Austràlia) i els vídeos, els quals va començar a publicar el 2015, acumulen gairebé 900 milions de reproduccions.
No s'acostuma a conèixer gaire sobre la vida personal d'aquells que comparteixen aquest tipus de contingut, ja que mai parlen als seus vídeos i tampoc solen explicar res sobre ells. Tanmateix, Plant ha assolit una popularitat tan gran que fa un parell d'anys va aclarir que el seu contingut és només una afició. "He après a través de llibres, internet i a base de prova i error. No sóc cap indígena, sinó que visc a una casa moderna i menjo aliments d’avui dia", comenta, encara que assegura que "ocasionalment acampa al bosc" durant les gravacions.
John Plant durant la gravació d'un dels seus vídeos de YouTube
La passió de Plant per aquest món li ve de ben petit, ja que quan tenia 11 anys va construir una petita casa de pedra i fusta a la vora de casa seva. Va ser un dels primers a crear un canal de YouTube dedicat exclusivament a publicar aquest tipus de contingut i, gràcies a la gran popularitat que ha anat assolint durant aquests anys, avui dia pot viure dels diners que en guanya. A més, el mes d’octubre va publicar el seu primer llibre: Primitive Technology: A survivalist’s guide to building tools, shelters & more in the wild, una guia de supervivència similar als seus vídeos.
Una de les grans incògnites, però, és què passa amb les construccions que tots aquests youtubers fan durant hores -i en molts casos, fins i tot dies- un cop acabades. Com que són estructures fetes íntegrament amb materials naturals, és probable que amb el pas dels dies es vagin descomponent, sobretot si plou o tenen lloc altres fenòmens meteorològics.
Tot i no ser arquitectura permanent, no hi ha cap mena de dubte que la capacitat que tenen aquestes persones de fer aquestes construccions de somni amb tecnologia primitiva és tota una virtut que relaxa i fa que ens transportem al neolític amb només contemplar els seus vídeos.

