Un esquiador a les pistes araneses de Baqueira-Beret.
Per ACN i Redacció
Publicat el 22 de gener 2022

El Govern farà a la primavera una consulta vinculant entre els ciutadans de l'Alt Pirineu i Aran per decidir si volen uns Jocs Olímpics d'Hivern l'any 2030. Així ho ha anunciat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, a la primera reunió de la Taula de representació territorial de la candidatura olímpica, segons ha pogut confirmar l'ACN.

En una enquesta encarregada pel mateix Govern duta a terme el mes passat, s'ha comprovat que més del 74% de la població d'aquesta vegueria veu interessant fer els JJOO. La decisió final però, s'adoptarà en funció de la consulta, que es farà entre els veïns de la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà, l'Alt Urgell i la Cerdanya.

Són veïns de 6 comarques de l'Alt Pirineu i Aran que pertanyen a 77 municipis d'aquesta vegueria. Finalment, s'ha descartat incloure en la consulta els veïns de Barcelona, que s'havia considerat tenint en compte que la candidatura porta el nom de Pirineus – Barcelona 2030. També s'havia plantejat la possibilitat que votessin veïns del Solsonès, el Ripollès i el Berguedà, però finalment també s'ha descartat.

3 de cada 4 pirinencs ho veuen interessant

El 74,6% dels ciutadans de l'Alt Pirineu i Aran creu que la celebració d'uns Jocs Olímpics d'Hivern seria interessant per al Pirineu, mentre que el 20,7% opina el contrari, segons una enquesta del Govern a la qual ha tingut accés l'ACN. Segons la mateixa enquesta, el 73,3% del conjunt de la societat catalana també veu positiu per al territori la proposta de fer uns JJOO el 2030, i el 68,1% creu que beneficiaria tot Catalunya.

Entre els aspectes que més es valoren destaca la millora de les infraestructures, la promoció i internacionalització, i la creació d'ocupació. Preocupa el cost econòmic, l'impacte ambiental i el llegat que en quedarà. L'enquesta s'ha fet a 1.506 persones, 300 de les quals són de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran. És a dir, només una cinquena part dels enquestats viuen en comarques a priori impactades pels jocs.


Pistes de Masella

Segons l'enquesta, la millora de les infraestructures és el principal repte del Pirineu. Ho és pel 25% de la societat catalana que ha estat consultada, i també per la gent de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran en un 34%. Els ciutadans del Pirineu també veuen com a reptes la millora dels serveis sanitaris, la potenciació dels serveis d'oci, la millora del transport públic i frenar el despoblament o l'envelliment de la població, així com la creació d'ocupació.

En general, hi ha coneixement del projecte dels JJOO d'Hivern 2030. El 66% de la societat catalana i el 82% de ciutadans del Pirineu n'estan al corrent. Es percep com un projecte interessant, tant per a Catalunya com per al Pirineu, perquè els Jocs poden aportar promoció de la zona, creixement econòmic, turisme, millora de les infraestructures, internacionalització i més ocupació, entre d'altres.

Segons l'enquesta, el 64,4% de les opinions espontànies sobre els Jocs entre la societat catalana i el 61,7% entre la ciutadania de l'Alt Pirineu i Aran són positives. Destaquen els aspectes positius en general (47,1%) i la potencial millora econòmica (10,3%). La gran majoria de la població consultada està d'acord amb què els JJOO contribuirien a augmentar el turisme i la visibilitat del Pirineu a nivell internacional, especialment a les comarques de la Val d'Aran, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i la Cerdanya.

Les principals preocupacions

Per contra, pels més detractors del projecte, el motiu principal de rebuig als JJOO és el cost econòmic que tindrien (un 53% per als catalans i un 55% per a la gent del Pirineu) i el fet de no percebre's com una prioritat. La creació d'infraestructures que puguin quedar abandonades després dels JJOO és el principal risc percebut tant al territori (45%) com pels catalans en general (47%).

Així mateix, l'impacte mediambiental que podrien generar també se situa com una de les principals preocupacions. Al territori, el fet de no disposar de neu suficient seria el segon risc identificat per un 36% dels sondejats, i en el cas del conjunt de Catalunya, aquest temor el té un 31% dels enquestats. D'altra banda, també destaca la preocupació de la societat que l'ocupació sigui precària i temporal o que el turisme que generin els Jocs no sigui sostenible.

L'enquesta, que ha estat encarregada per la Direcció General d'Anàlisi i Prospectiva, s'ha fet per saber les necessitats del territori, la percepció, l'interès i el coneixement sobre el projecte, així com quines oportunitats i dubtes s'identifiquen. El sondeig es va dur a terme entre el 9 i el 20 de desembre de 2021.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —