Consum porta als jutjats 17 aerolínies per no oferir la devolució dels bitllets
Per ACN
Publicat el 01 de juny 2020

El Ministeri de Consum demanarà una acció de cessació contra almenys 17 aerolínies per "pràctica comercial deslleial". El ministeri engega aquest tràmit que implica reclamar judicialment que cessi una actuació després de detectar que diverses companyies ometen informació i no ofereixen els clients la devolució dels bitllets cancel·lats en un termini de set dies, tal com fixa la normativa comunitària europea i la Llei General de Defensa de Consumidors i Usuaris.

Consum també demana que es declarin nuls tots els contractes a través dels quals els usuaris hagin acceptat un val substitutori de la devolució si s’ha adquirit mitjançant un consentiment viciat. És a dir, quan la companyia aèria no hagi informat l’usuari sobre aquest dret i li hagi ofert l’abonament com a única opció.

Les 17 aerolínies denunciades pel Ministeri de Consum, segons informa, són: Air Europa, Air France, Binter Canarias, EasyJet, Eurowings, Iberia (Iberia Express i Air Nostrum), Jet 2, KLM, Latam Airlines, Lufthansa, Ryanair, Scandinavian Airlines (SAS), Transavia, Thomson Airways (TUI), United Airlines, Volotea i Wizzair.

El ministeri al·lega que recorre a aquesta via per protegir els usuaris i per garantir que la justícia obligui a cessar aquesta pràctica comercial ara i en un futur. La interposició d’aquesta acció s’ha debatut aquest dilluns amb les comunitats autònomes.

La normativa

La normativa europea estableix que, davant de la cancel·lació d’un vol, les companyies han d’oferir els viatgers la devolució dels diners en un termini de fins a set dies, oferir un canvi per dur-los al seu destí tan aviat com es pugui o quan li sigui més convenient a l’usuari.

Està permès que emetin vals com a alternativa al retorn dels diners, però la Comissió Europea assenyala el caràcter voluntari de l'acceptació. En cas que no s’accepti, la companyia ha de tornar l’import total del bitllet en un màxim de set dies des de la sol·licitud. 

Davant la situació de la pandèmia provocada pel coronavirus, el ministre de Consum, Alberto Garzón, va remetre una comunicació a les companyies per recordar-los les seves obligacions i demanant-los que abandonessin aquestes pràctiques.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —