El tabac ha entrat en quarantena? - Diari de Barcelona

Coincidint amb la prohibició de fumar a llocs públics com als carrers o a les terrasses dels bars, és interessant observar com han canviat els hàbits dels fumadors durant aquesta pandèmia. Si bé és cert que la quarantena no ha estat una situació fàcil, ara que ja fa mesos que es pot sortir al carrer una de les preguntes pertinents és si ha baixat la mitjana de cigarretes diàries dels fumadors.
Persones que s’han trobat confinades amb fumadors han començat a fumar, tot i no haver consumit mai tabac. Foto: Pixabay
Miguel Alarcón és l’encarregat del Centre Magna, que ofereix hipnoteràpies per deixar de fumar. Amb una sessió de dues hores i mitjançant la hipnosi, s’activa la ment i el cos per a lluitar contra el vici del tabac. Durant el confinament, el centre va haver de tancar, ja que no es considera mèdic, Això, però, no vol dir que deixessin d’oferir els seus serveis. “He fet un parell de visites per vídeotrucada, però la gent no confiava en l’efectivitat de la sessió en línia, que és la mateixa que presencialment”, explica Alarcón al Diari de Barcelona.
Tot i que la demanda dels serveis d’hipnoteràpia ha estat l'habitual, sí que hi ha hagut moltes recaigudes i nous fumadors. Segons Alarcón, hi ha tres tipus de persones que han canviat els seus hàbits respecte el tabac durant la pandèmia. En primer lloc, els adolescents, entre els quals "ha baixat el nombre de nous consumidors respecte a l'esperat perquè no hi ha reunions". D’altra banda, les persones que s’han trobat confinades amb persones fumadores han començat a fumar, tot i no haver consumit mai tabac. Per últim, i les més previsibles, les persones que havien deixat de fumar abans de quedar-se tancades i que s’han trobat en una situació d’estrès total.
Des de professionals del sector
El responsable de comunicació de la junta directiva del Gremi d’Estanquers de Catalunya, Juan Martín, desmenteix en una trucada al Diari de Barcelona el pensament popular que el consum del tabac havia augmentat. “El consum de tabac ha baixat, estem entorn d’un 20 % o 30 % menys” respecte al mateix període de l’any anterior, afirma. Aquesta davallada en el nombre de cigarretes venudes respon a unes circumstàncies especials. Martín explica que el 13 de març, quan van decretar l’estat d’alarma, “va haver-hi unes compres compulsives molt grans, perquè la gent es pensava que els estancs tancarien”.
Com ha pogut ocórrer aquesta baixada del consum? La resposta és ben senzilla: a Catalunya i a Espanya hi ha un gran nombre de fumadors socials, que són “aquells que fumen amb amics, quan surten”. Com que la gent no podia reunir-se, aquest tipus de fumador no ha consumit tabac, que és el que ha fet baixar tant el percentatge de vendes.
És interessant saber que els estancs, com que no només venen tabac, sinó que són distribuïdors de loteries, de productes alimentaris i fins i tot d’higiene, són considerats com un servei essencial i per tant, van mantenir les portes obertes durant tot el confinament. Això els ha fet canviar la percepció dels compradors, que no veuen els establiments com un “subministradors de verí”, sinó com molt més.
Catalunya i a Espanya hi ha un gran nombre de fumadors socials, “aquells que fumen amb amics, quan surten”. Foto: Pixabay
Respecte les pèrdues per les vendes de tabac no generades, el Gremi d'Estanquers afirma que es pateix pel sector, ja que “hem tingut ingressos, però hem tingut les mateixes despeses”. Aquestes vendes no efectuades, però, s’han camuflat agafant una nova font d’ingressos, amb els productes abans mencionats. Ara, però, la inquietud és si hi haurà un nou confinament. Si n’hi hagués, “es presenta negre”, anuncia Martín.
Un altre element que fa patir els estanquers pel seu futur és la prohibició de fumar a les terrasses i carrers on no es mantingui la distància de seguretat podria esdevenir una excusa per deixar de fumar. “Totes les persones que deixen de fumar són ingressos que no percebem”.
Més dosis
Malgrat la baixada de les vendes, l’estrès ha estat clau per als consumidors de tabac. Estar tant de temps a casa sense poder sortir al carrer per a donar un tomb, i més, teint en compte la situació alarmant que hi havia a nivell mundial, ha alterat la vida dels fumadors, que s'han sentit sobrepassats per les circumstàncies i han trobat com a refugi les cigarretes.
Si bé és cert que el fumador social es va perdre durant el confinament, els fumadors de tota la vida ho han tingut molt difícil per mantenir un ritme normal. Molts d’ells han augmentat la dosi diària, però sempre sent conscients d’aquest canvi, justificant-lo amb la pandèmia mundial. Tot i així, es fa molt difícil fer una anàlisi sobre les persones que fumen més per poder sortir de casa en comparació amb els fumadors socials, que tenint una cervesa i asseguts a l’ombra, encenen una cigarreta.
Per tant, la resposta a la pregunta de si el tabac ha entrat en quarantena no és rotunda. Per un costat, el tabac ha format part de la quotidianitat de la pandèmia, acompanyant els fumadors; els de tota la vida, els recaiguts i els nous. Per altra banda, sí que ha entrat en quarantena des d'un punt de vista mercantil: per la baixada del consum de tabac i per tot aquell que es pretenia consumir i que s’ha quedat dins la caixa als magatzems dels estancs.

