Cribatge de la covid-19 al barri del Besòs i del Maresme
Per EFE
Publicat el 18 d’agost 2020

Gairebé 600 veïns de barri del Besòs (Barcelona) ja s'han sotmès a PCR en un cribratge massiu. La intenció del Departament de Salut, que ha instal·lat una carpa al carrer Alfons el Magnànim per fer les proves, és dur a terme 400 test PCR diaris fins demà dimecres, 1.200 en total. En aquest barri del districte de Barcelona, on viuen unes 10.200 persones, la setmana passada el risc de rebrot (EPG) se situava en 467, molt per sobre dels 146 que té de mitjana tot Catalunya. Malgrat aquesta previsió, ahir el nombre de PCR fets va ascendir a 567, segons Salut, que disposarà entre avui i demà dels resultats.

Les proves PCR, que es fan en horari de nou del matí a set de la tarda, estan destinades a les persones residents en diversos carrers d'aquest barri del districte de Sant Martí i en concret a la zona compresa pels carrers entre Jaume Huguet, Rambla Prim, Llull i carrer Ramon de Penyafort. Aquest cribratge massiu, que vol arribar al 10% de la població d'aquest barri, es fa a persones asimptomàtiques, sense restriccions d'edat i amb l'única condició que visquin en aquests carrers específics del barri del Besòs i el Maresme.

Nous cribatges al Baix Ebre

Per altra banda, Salut iniciarà aquesta tarda i fins dijous un altre cribratge massiu de PCR a tots els ciutadans de Benifallet (Baix Ebre), on s'han diagnosticat 14 positius en una localitat de 739 habitants, en un brot que s'ha estès a altres municipis limítrofs com Pinell de Brai i Xerta.

Segons ha informat el departament de Salut, la presa de mostres per al cribratge per detectar persones asimptomàtiques s'iniciarà aquesta tarda en un espai habilitat al Casal de la població que connecta interiorment amb l'actual consultori sanitari local.

Les mostres es recolliran fins dijous al matí i es convidarà a tota la població, així com també a aquelles persones que estiguin en el municipi per vacances. Els test PCR es faran des de les 15:00 hores d'avui per franges horàries per carrers i sense limitació d'edat, inclosos els visitants forans que estiguin a la localitat.

En el dispositiu, coordinat pels responsables de la Regió Sanitària de Terres de l'Ebre, col·labora el servei de vigilància epidemiològica de les Terres de l'Ebre, professionals d'Atenció Primària de l'ICS Terres de l'Ebre, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), professionals de laboratori de l'ICS Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, l'Ajuntament de Benifallet i Protecció Civil amb voluntaris de la Creu Roja.

A la Regió Sanitària Terres de l'Ebre l'índex de creixement potencial o risc de rebrot es troba en 103,41 amb un risc alt, pel que fa a la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt), que se situa en 1,13.
En l'última setmana hi ha hagut 98 casos positius de coronavirus en aquesta zona.

Un nou dispositiu

Aquest mes d'agost, el departament de Salut ha iniciat una nova estratègia per intentar tallar els brots fent test massius de PCR a la població en aquelles ciutats o barris on augmenten els casos per detectar els asimptomàtics i aïllar-los perquè no contagiïn i trencar així la cadena de transmissió del virus. Aquesta estratègia de cribratge intensiu i d'intervenció comunitària en localitzacions específiques es fa on els epidemiòlegs veuen que augmenta el nombre de casos i l'índex de contagi.

Fins ara, s'han fet cribratges a les poblacions de Ripollet, Sabadell, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Santa Coloma de Gramenet, avui s'iniciarà un a Benifallet (Baix Ebre) i Salut ja prepara nous cribratges en altres poblacions on els contagis també van en augment.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —