cribratges
Per ACN
Publicat el 17 d’agost 2020

Els cribratges massius per detectar casos de covid-19 al Besòs i el Maresme de Barcelona ja són en marxa. Les proves es destinen a 8.000 persones residents en un clúster específic de carrers, en la zona delimitada per Rambla Prim, Llull, Ramon de Penyafort i Jaume Huguet. En les primeres dues hores, el Centre d'Atenció Primària (CAP) del Besòs ha realitzat 91 proves PCR i preveu fer-ne 400 diaries des d'aquest dilluns fins al dimecres, de les nou del matí a les set del vespre. Aquestes proves se sumen a les 836 realitzades aquest cap de setmana a Torre Baró, un altre dels barris amb una major incidència del coronavirus en les últimes setmanes. 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha valorat "molt positivament" la resposta de la ciutadania de la zona i ha destacat la "relació" entre la "precarietat" i la "presència del virus". En una entrevista a Rac1, l'alcaldessa ha assegurat que "és important posar tots els mitjans perquè, on hi hagi més vulnerabilitat, la població rebi més suport". 

Torre Baró i el Besòs i Maresme de Barcelona són els barris on més incidència ha tingut la covid-19 durant les últimes setmanes. En els darrers 14 dies, del 28 de juliol al 10 d'agost, l'impacte de la pandèmia a Barcelona ha estat de 174 infectats per cada 100.000 habitants. En el cas de Torre Baró, la xifra es dispara a 510 persones, mentre que en el Besòs i el Maresme se situa en 467. 

Benvingut encara que sigui tard

En aquest barri, s'han cridat un total de 8.000 persones a fer-se la prova per detectar possibles casos de coronavirus. Els veïns han valorat positivament aquesta iniciativa, tot i que consideren que s'hauria d'haver fet "fa molt temps". En qualsevol cas, creuen que és un primer pas per moderar l'increment de contagis al Besòs. "És un barri molt conflictiu. La gent va sense mascareta i no manté les distàncies", ha assegurat Antoni Forgues, veí del barri. 

L'organització i coordinació del cribratge massiu al CAP Besòs s'ha produït des de l'atenció primària del centre, l'Ajuntament de Barcelona i l'Hospital del Mar, amb la col·laboració del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i la policia local. 

Durant aquests dies, el centre s'ha dividit en tres parts. Una per les persones asimptomàtiques, una altra per als pacients amb símptomes de coronavirus i una darrera per als pacients del centre. A primera hora d'aquest dilluns s'ha registrat un pic de pacients, que s'ha controlat a partir de les onze del matí. 

Fa més d'una setmana que el Departament de Salut de la Generalitat va començar a fer els cribratges massius en persones asimptomàtiques amb l'objectiu de trencar les cadenes de transmissió del virus. Les proves es van fer a Ripollet, Sabadell i Terrassa la primera setmana d'agost, i a Vilafranca del Penedès i Santa Coloma de Gramenet des del dilluns passat fins divendres.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —