'OT 2020': coronavirus, mems i una guanyadora
Publicat el 13 de juny 2020
Temps de lectura 6 minuts

Tot i que Operación Triunfo 2020 va acabar abans d’ahir, feia molts dies que la nostàlgia s’havia apoderat del hashtag que l’organització promou cada dia a Twitter per comentar tot el que passa al Canal 24 hores del seu Youtube. Durant la darrera setmana, l’etiqueta s’ha omplert de reculls de les polèmiques, anècdotes, mems i actuacions que han protagonitzat aquesta edició, la més llarga de la seva història degut a l’aturada pel confinament i si hi ha un adjectiu que s’ha repetit sense parar és el de “surrealista”. 

Ja va avisar Tinet Rubira, el director de Gestmusic, que aquesta edició d’OT introduiria alguns canvis que farien que el concurs  s'assemblés més que mai a un reality:  els concursants només s’han pogut acomiadar d’un company quan han estat expulsats i hi ha hagut canvis en els privilegis dels preferits de l’audiència. 

Els shipejos, un element més del programa 

Si en altres edicions ja hi havia hagut bastants shipejos, la d’enguany ha batut tots els rècords. Sembla que, en un moment donat del concurs, tots els participants ja havien tingut algun afer amb algun o altre company. 

I evidentment, l’equip del programa s’ha aprofitar d’aquesta situació.  Just abans de cantar junts a Gèrard i Anne els van posar un vídeo en què es veia com es feien un petó, cosa que ells havien intentat evitar. Flavio i Samantha també han estat, d’alguna manera, utilitzats en aquest sentit. Tot i que mai han dit públicament que tinguin una relació sentimental, els vídeos que s’emetien donaven a entendre el contrari. De fet, quasi obsessionats en fer que aquesta relació sortís a la llum, el programa els va organitzar un sopar romàntic

Ara, el concursant que més ha interioritzat aquesta idea de reality show ha estat Hugo. El cordovès, que va entrar amb parella (qui es diu Aurora, però a qui els tuitaires van adjudicar el sobrenom de la Boreal) ha estat relacionat amb dues companyes: Anaju i Eva. La qüestió és que durant l’aturada del programa pel confinament, Hugo va pensar que era una bona idea fer un directe a Instagram per cridar als quatre vents que havia enganyat  a la seva parella amb Eva. Tot i que no és l’únic concursant que ha estat infidel, si ha estat el primer en anunciar-ho. 

Més 'broncOTes' que mai 

Dins d’aquesta edició, no només ha hagut espai per a l’amor, sinó també per a l’odi. En aquest sentit, Eli ha estat la gran protagonista. Poc estimada pels seguidors del programa, durant les tres primeres setmanes de concurs, en realitat, les úniques en què va participar abans que l’expulsessin, va estar a l’ull de l’huracà pràcticament sempre per fer comentaris poc respectuosos i desagradables, a més de molestar als seus companys. 

 

De fet, la directora de l'acadèmia, Noemí Galera, va haver-li de cridar l’atenció un parell de cops. També va tenir tutories, eufemisme que empra OT per referir-se a les bregues amb Jesús, en aquest cas per haver fet uns comentaris homòfobs i masclistes. Ell, però, després de ser expulsat el 8 de març, sempre ha rebutjat aquestes etiquetes.

Tots els cantants han acabat l’edició amb el seu single 

Malgrat que el salseo ha estat molt protagonista, una altra de les vessants del concurs més explotades ha estat la de la composició, ja que els concursants han rebut classes setmanalment i tots han estrenat single mentre ha durat el concurs. La gran majoria d’ells i elles el van poder interpretar al mateix plató d’Operación Triunfo, tot i que en els darrers dies hi ha hagut polèmica pel fet que Samantha i Maialen, les dues concursants que es van quedar a les portes de la final, així com Anaju i Hugo, quarta i cinquè classificats, no l’han pogut cantar en cap gala, tot i que les seves eren algunes de les cançons més escoltades entre les creades pels concursants.

Com que aquest any Universal Music no tenia un contracte firmat amb tots els concursants, els setze singles han estat produïts per artistes i companyies diferents i diverses discogràfiques han pogut fer propostes als concursants. Això també ha estat font de polèmiques, ja que, “casualment”, els tres finalistes que signaran per la discogràfica Sony Music van ser els triats pel jurat del concurs, el que ha fet pensar que ambdues coses puguin estar relacionades i que els cantants fossin triats per interessos discogràfics i no pels seus mèrits.

El coronavirus també arriba a OT

A finals de gener, es feia broma sobre la possibilitat que tota Espanya s’infectés de coronavirus i els concursants haguessin de repoblar la humanitat, com si OT es convertís en El mecanoscrit del segon origen. Com sempre, la realitat supera a la ficció i el programa es va haver de cancel·lar durant dos mesos per la crisi sanitària. 

Abans de ser cancel·lat i degut a les noves mesures de seguretat que s’havien de seguir per evitar contagis, l’última gala abans de l’aturada es va fer des de l’acadèmia i amb Roberto Leal, el seu presentador, des del sofà de casa seva a Madrid. Ara, les  gales s’han fet amb públic virtual i amb so ambient gravat i els concursants han hagut de mantenir distància social amb la resta de l’equip, fins i tot amb els seus professors.

En els dos mesos de suspensió els concursants van poder accedir a les seves xarxes socials i llegir totes i cadascuna de les crítiques que havien rebut durant el concurs. Alguns dels seguidors creuen que això els ha fet perdre naturalitat i espontaneïtat, en la qual es basa tot el programa.  

Una edició farcida de mems

Per si una pandèmia mundial era poc, aquesta edició d’Operación Triunfo ha comptat amb moltes altres situacions del tot surrealistes. Enguany hem vist una concursant passejar per l’acadèmia, actuar i creuar la passarel·la sobre una cadira de rodes folrada amb teles de colors llampants: Samantha es va lesionar el genoll unes hores abans de la Gala 8 i ens va donar una de les millors imatges de la història del programa.

Tampoc podrem oblidar quan, per uns instants, vam creure que Rafa i Eva estaven esperant un fill ni la nit en què Natalia Jiménez, la membre del jurat més polèmica, va respondre als espectadors que l’havien criticat amb uns stories tant amenaçadors com ridículs. 

Un altre dels moments més recordats d’OT 2020 serà sens dubte l’actuació d’Estrella Morente amb Nia, la que ha acabat sent la guanyadora del concurs, resultat del privilegi que va tenir la concursant en ser escollida preferida del públic a la Gala 6. Sense haver-ho pactat amb ningú de l’organització del programa (ni amb la mateixa Nia), Morente va començar la interpretació que havien de fer del bolero Volver fent apologia de la tauromàquia i pronunciant un vers molt criticat en aquell moment però, com no podia ser d’una altra manera, aviat convertit en mem: “Ni el torero mata al toro, ni el toro mata al torero: los dos se juegan la vida en un mismo azaroso juego.” 

Guanyadora des del principi 

Des de la gala 0, molts ja apostaven per Nia com a possible guanyadora del xou. De fet, es podria dir que, en realitat, la gran incògnita durant aquests mesos ha estat qui quedava segon, un lloc que ha acabat ocupant Flavio. Tot i que la canària va demostrar un gran nivell i versatilitat des del principi, el seu punt d’inflexió va arribar a la Gala 5, on es va posar a la pell de Beyoncé per cantar (i ballar!) un himne com és Run the world. Tot i que aquesta actuació va ser difícil d’igualar, la cantant va continuar treballant sense descans per aconseguir millorar setmana rere setmana. 

Segurament, el públic que l’ha convertida en guanyadora ha sabut valorar també el seu esforç per seguir creixent com a cantant malgrat que ja ranejava l’excel·lència. Una noia humil, però no falsament modesta, que no ha parat d’assajar ni un minut i que a més és simpàtica i divertida. Tot i ser una diva sobre l’escenari, sempre s’ha considerat igual de guanyadora que els seus companys.

L’adéu a Roberto Leal

No se sap si aquesta serà l’última edició del concurs, ja que hi ha qui opina que el format ha de reposar. Si n’hi ha una altra, però, no la presentarà Roberto Leal, el conductor d’Operación Triunfo des de la seva tornada a RTVE. Alegre, proper, bromista, eixerit… l’andalús ha estat un pilar bàsic per a l’èxit del concurs: tot i ser un personatge poc conegut abans de començar a treballar al reality, durant aquests últims anys ha sabut mantenir la compostura en els moments més polèmics i s’ha guanyat el cor dels seguidors del programa que van entrar en pànic quan, durant el confinament, va fitxar per Atresmedia i no es sabia si presentaria la recta final del programa.

Leal ha sabut cuidar tant als concursants com al públic, cosa que no ha fet l’equip de direcció i realització. La mala gestió del canal de Youtube, de la tria d’imatges a les gales i de les xarxes socials del programa li han costat una baixada d’audiència al directe durant l’última setmana del concurs. Tot i que OT porta tres anys cridant als quatre vents que li deu tot al seu públic, l'edició d'enguany ha acabat amb un gust agredolç i manifestant a les xarxes que en moltes ocasions el programa no s’ha merescut els concursants que ha tingut, als quals els toca ara treballar per fer-se un lloc a la indústria de la música. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —