TROBEN COSSOS PLANETARIS HABITABLES AL VOLTANT D’UNA ESTRELLA MORTA
Per Gissel·la Palma Ruiz i EFE
Publicat el 12 de febrer 2022

Per primer cop a la història, s'ha observat que un anell amb restes planetàries està orbitant al voltant d’una estrella morta. Això suggereix la possibilitat d'una zona habitable en un planeta al voltant del seu sol, on hi podria haver aigua i vida. 

Les anomenades nanes blanques són estrelles mortes que han cremat tot el seu combustible d'hidrogen. Com que són molt difícils d’observar per la seva baixa lluminositat no se sap gaire sobre els seus sistemes planetaris. 

Tot i així, el Monthly Notices of the Royal Astronomical Society ha publicat un estudi sobre la nana blanca WD1054-226, situada a 117 anys llum de la Via Làctia. L’equip va observar caigudes de llum pronunciades que corresponen a 65 núvols de restes planetàries que orbiten l’estel cada 25 hores.

Els investigadors van arribar a la conclusió que la regularitat que presenten aquestes estructures tan precises es deu a un planeta pròxim. L’autor principal d’aquest estudi, Jay Farihi, destaca que és “el primer cop que els astrònoms detecten qualsevol tipus de cos planetari en la zona habitable d’una nana blanca”.

Les estructures observades són de la grandària d’una lluna, són irregulars i polsoses, semblants a un cometa, i passen per davant  de l’estel amb una regularitat sorprenent, cosa que, en paraules de Farihi, és “un misteri que no podem explicar actualment”. Les especulacions rauen en el fet que un patró orbital tan uniforme en les llunes és degut sovint a la influència d’un planeta proper, ja que sense ell la fricció i les colisions farien que aquestes estructures es dispersessin. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —