Els cossos policials se sumen a la febre de TikTok
Per Redacció i ACN
Publicat el 19 de desembre 2020

Els Mossos d'Esquadra s'han estrenat a la xarxa social TikTok per arribar amb els seus continguts al públic més jove, que en molts casos no segueix altres tipus de xarxes socials on el cos també hi té perfils. Són l'últim cos policial present a Catalunya en fer-ho, juntament amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, que ja hi són des de fa setmanes. 

TikTok té una forta acceptació entre els joves d'entre 16 i 24 anys, i té cada cop més acollida entre els que tenen entre 25 i 31. Les xarxes socials dels Mossos sumen en total 1.130.000 seguidors entre Twitter, Facebook, Instagram i Youtube. El llançament d'aquest nou perfil coincideix amb la nova campanya de promoció d'accés al cos. Està previst que properament es convoquin 435 places de nous agents en un procés que es durà a terme durant el 2021.

De fet, el seu segon vídeo a la plataforma ja insta els membres de la xarxa a "triar el camí" cap als Mossos d'Esquadra. En ell, hi apareix una jove que apareix vestida amb l'uniforme d'un moment a l'altre. El vídeo, que mostra la nova agent apareix fent tasques d'investigació amb una càmera o desplaçant-se en moto o en furgó, acaba amb el missatge "ens faltes tu".

@mossoscat

Tria el teu camí a #mossos #EnsFaltesTU #tiktok #foryou

♬ What If (I Told You I Like You) - Johnny Orlando & Mackenzie Ziegler

Segons el cos, el canal oferirà continguts propis, dinàmics i nous en àmbits com la prevenció, el coneixement de les seves diferents mesures de precaució davant la pandèmia de la Covid-19, les violències de caire sexual o masclista, ciberestafes, consum d’alcohol i drogues, falsos rumors, bullying i ciberassetjament o seguretat en el trànsit.

La Guàrdia Civil, la pionera

Els primers a sumar-se al fenomen TikTok van ser els agents de la Guàrdia Civil. Van estrenar el perfil el 12 d'octubre, el dia de la seva patrona i de la Hispanitat. En ell, fan servir els vídeos curts i les cançons enganxoses per conscienciar el públic mes jove sobre qüestions diverses. N'hi ha de tota mena: des d'un alertant sobre les conseqüències de no reciclar el plàstic per a les espècies marines, fins a un que simula una accident per fer pedagogia sobre l'ús del cinturó de seguretat.

@guardiacivil

#paraserviryproteger sin distinción de especies #parati #fyp #062 #aprendecontiktok

♬ Oh No - Kreepa
@guardiacivil

##guardiacivil #062 #allidondenosnecesites #gc #foryoupage #xyzbca #fyp #Ghost #EstoOloOtro #WeAreFamily ?‍?

♬ VMESHBEATS ADDERALL X BOO X IG FREESTYLE - Varoon Ramesh

També en fan ús per informar sobre les diferents tasques que duen a terme. És el cas del següent vídeo, on mostren la seva "lluita contra els n4rcos" lliscant sobre la seva llanxa a ritme del reggeaton de Morad. 

@guardiacivil

#guardiacivil #062 #allidondenosnecesites #gc #foryoupage #xyzbca #fyp #paraserviryproteger

♬ Motorola - Morad

Ara bé, els vídeos no han estat ben rebuts per alguns sectors del cos. La Unión de Oficiales Guardia Civil Profesional va voler recordar fa un parell de setmanes que "la Guardia Civil s'ha caracteritzat durant tots aquests anys per la seva seriositat i responsabilitat en l'acompliment de les seves tasques". Així doncs, lamentaven que el nou canal de TikTok "provoqués burles, que poden estar fent malbé la imatge del cos". "No tot ha de valer per modernitzar-nos o adaptar-nos als nous temps", sentenciaven en un comunicat.

Una eina més

Menys d'un mes després, va ser el torn de la Policia Nacional, que va estrenar TikTok el 7 de novembre. Ho va fer amb l'objectiu comú d'arribar a més joves i promoure així l'ús de la mascareta i d'altres mesures anti-Covid. Segons el cos, però, també hi entren en joc altres problemàtiques com la violència de gènere, el bullying o el consum de drogues, sobre les quals també es vol fer pedagogia.

"La Policia Nacional no podia deixar d'estar present en aquesta plataforma de cara a fer arribar a tots els ciutadans els seus continguts de seguretat", va assenyalar a través d'un comunicat. D'acord amb el què explicaven, la resta de les seves xarxes socials s'han convertit en un "aliat fonamental" del seu treball preventiu, dissuassori i operatiu i creuen que TikTok, la que està més en auge entre els adolescents, seguirà la mateixa línia.

Els seus vídeos tenen en comú amb els dels altres cossos l'alta presència de policies dones, malgrat que la seva presència sigui minoritària al personal. Hi tenen Tiktoks de caràcter lúdic, com el següent, on recorden al ciutadà que "mai està sol" tot mostrant com una sèrie d'agents es passen la gorra els uns als altres en canviar de torn.

@policia

SIEMPRE hay un relevo para que NUNCA estés sol@ #estamosporti #foryou #foryoupage #xyzacb #viral #policia #ParaTi

♬ HAPPY SUMMER ADVENTURE - Sergey Wednesday

I d'altres en què alerten a l'usuari de possibles fraus; en aquest cas, dels bitllets falsos en circulació.

@policia

?¡Que no te cuelen ninguno!? #aprendecontiktok #parati #viral #foryou #foryoupage #xyzbca

♬ SOLD OUT - Devin Kennedy
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —