Dark Academia
Publicat el 15 d’octubre 2020
Temps de lectura 5 minuts

Si a TikTok Espanya la guerra es lliura entre les Jenis i les Cayetanes, al món anglosaxó s'han portat les lluites estètiques a un altre nivell. En el seu cas, les noies, no sé per què gairebé sempre són noies, es diferencien entre les Cottagecore i les Dark Academia. Aquestes etiquetes han inundat la xarxa social —#Cottagecore acumula 4.000 milions de reproduccions i #DarkAcademia 137—, fet que ha ajudat a que rebin atenció fora del món de TikTok. Durant la passada temporada de primavera estiu, els mitjans ja es van fer ressò de l'estètica Cottagecore i ara, amb l'arribada de la tardor, és el torn del academisme. Però, què representen?

Les Dark Academia serien el que aquí es coneix com a intensitos i el seu nom ja ens indica quines són les seves dues grans passions: la foscor i l'estudi. Són gent que evoca als clàssics, des de Plató fins a Jane Austen, que estan en una constant recerca del seu jo interior i mai se'ls hi acaben les ganes d'aprendre. Estèticament, que és la part més important de tot plegat, volen recordar a "l'Europa clàssica", entenent "l'Europa clàssica", com un híbrid entre Hogwarts i l'Internat del príncep Carles d'Anglaterra a The Crown.

@vintagekino

My season is coming ? ##fyp ##foryou ##aesthetic ##vintage ##history ##darkacademia ##Spooktember

♬ オリジナル楽曲 - ちゃぼてん

A l'altre costat de la balança es troben les Cottagecore. Un altre cop el seu nom en dona un parell de pistes sobre el que reivindiquen: una ànima campestre. En el seu cas, tot gira al voltant d'una visió romanitzada de l'antiga vida al camp i el contacte amb la natura. De fet, les seves integrants es defineixen a elles mateixes com a "fades". Si bé algunes de les persones que professen aquesta espècie de religió tenen la sort de viure al camp anglès, moltes altres viuen en un minúscul apartament a Londres i s'aferren als seus vestits de flors, que són la base de la seva personalitat.  

@lillies.apothecary

I woke up to a cloudy day, so I made lemon bars and candied lemons until the sun came out! ? ##aesthetic ##cottagecore ##stayhomestaystrong ##progamer

♬ Hey Lover by The Daughters Of Eve - Maisy

Ara que les tenim situades, és més fàcil entendre el perquè de la seva rivalitat: tot i que són una mica més elegants que les TikTokers espanyoles i no es ridiculitzen entre elles a través d'etiquetes i reptes. A més, les seves primeres diferències es van començar a fer notar a Tumblr, la xarxa social per excel·lència de les zellenials. I justament són majoritariament noies d'aquesta edat les que pertanyen a aquestes dues estètiques.

Com puc ser Cottagecore o Dark Academia?

Com hem dit, la presència d'aquestes tendències ha augmentat per exemple a les revistes de moda, fet que les ha fet molt més accessibles al públic general. Si ara mateix vas a qualsevol botiga de fast fashion, hi trobaràs els ítems necessaris per anar vestida com una autèntica Dark Academia, ja que l'estil que segueixen és el que nosaltres considerem com a roba de tardor i hivern. En canvi, el Cottagecore és més propi de la temporada d'estiu. A més, a les xarxes pots trobar molts perfils amb inspiració per vestir segons les dues estètiques. 

Per una banda, els seguidors de la Dark Academia vesteixen generalment amb colors foscos: verd militar, marró, magrana... i molt de negre. Els bàsics del seu armari són: samarreta de coll alt, jersei, americana de quadres, una camisa amb volants i gorgeres, un abric fins als peus, una falda de tipus uniforme escolar i unes sabates d'estil Oxford.

Inspiració d'un conjunt propi de la Dark Academia

En canvi, la cosa canvia al Cottagecore, on tenen molt més de protagonisme els colors càlids, com ara el blau cel, el rosa clar, el verd pastel i molt de blanc. La roba és més ampla i fluida, i hi tenen molt de protagonisme els vestits llargs, sovint estampats amb floretes. A l'hivern, l'altra opció són jerseis blancs combinats amb faldes estampades o granotes. El seu complement ideal són els barrets de palla per poder passar el dia al camp i no cremar-se la cara.

@annatheadventuress

some of my favorite cottagecore outfits???##cottagecore##cottagecorefashion##cottage##fyp##cottagecoreaesthetic##fairycore##vintage##softgirl##honeycore

♬ original sound - ? cece ?

Aquest estiu es va fer molt popular l'anomenat "vestit de les maduixes", també  a TikTok, que seria el súmmum del Cottagecore.

Aquest vestit, dissenyat per Lirika Matoshi, es va convertir en viral a TikTok

Les biblioteques i els camp de roselles

Una de les grans diferències que hi ha entre aquestes dues estètiques, més enllà de la roba que porten i de la seva aparença, rau en el seu estil de vida. El Cottagecore és molt més pausat: amb la idea de seguir el ritme de la natura, tenen una vida més tranquil·la lluny de les ciutats i en la qual només mengen fruita de temporada, consumeixen productes locals i porten roba teixida per ells mateixos. Els seus seguidors es basen en la idea que les coses fetes bé i amb temps tenen molt més valor que qualsevol altra i al seu món tot és bonic, estètic, com si es tractés d'un taulell de Pinterest.

@sophie.seddon

another day in paradise ??##cottagecore ##cottage ##aesthetic ##fyp

♬ Put Your Head on My Shoulder - Paul Albert Anka

En canvi, els propis integrants de la Dark Academia reconeixen que el seu estil de vida pot ser criticat pels seus "sacrificis" en la higiene, les hores de son i les relacions personals per poder invertir tot aquest temps en nous coneixements. Perquè, qui necessita dormir vuit hores al dia quan es pot rellegir Anna Karenina? I és que els Dark Academia viuen per aprendre, i tot allò que no sigui consumir quelcom que els aporti alguna cosa nova, serà per ells una pèrdua de temps.

De totes maneres, també cuiden molt l'estètica, especialment a les fotos de les xarxes socials. Des dels seus apunts immaculats, fins a un prestatge de llibres de segona mà, en el seu món tot és estètic també.

La Dark Academia, molt més accessible

Si et vols sumar a una d'aquestes dues tendències, has de saber que la Dark Academia és molt més fàcil d'imitar que no pas el Cottagecore. Primer, ara mateix qualsevol botiga està plena de la roba que necessites. Segon, la base de la seva vida és estudiar, i això es pot fer de la mateixa manera a un pis de Barcelona que a una habitació d'estudiant de Harvard. Senzillament has de passar-ho tot per un filtre gòtic.

@cozyhobbit

i bought a new desk and decided to do a ##darkacademia themed wall for the ✨aesthetic✨ ##cozyvibes ##roomdecor ##darkacademiaaesthetic ##vibtageaesthetic

♬ オリジナル楽曲 - ちゃぼてん

Canvia els pòsters de la teva habitació per il·lustracions antigues, canvia les espelmes d'Ikea que tens per casa per canelobres, dona els teus best-sellers a algú altre i vés a una botiga de segona mà a comprar-te uns quants clàssics, i ara que ens tanquen els bars, passa't la nit llegint i fent apunts de qualsevol cosa, encara que ja hagis acabat la carrera.

Però apunts bonics, eh, i escrits amb una estilogràfica i amb una obra de Wagner de fons. Ah, i si mirar Notting Hill és el teu plaer culpable, ja te'n pots oblidar, avui toca tornar a veure El club dels poetes morts. Si necessites més idees, la seva pàgina de Fandom està plena d'opcions tant de música, com de literatura i cinema.

@cozyhobbit

i bought a new desk and decided to do a ##darkacademia themed wall for the ✨aesthetic✨ ##cozyvibes ##roomdecor ##darkacademiaaesthetic ##vibtageaesthetic

♬ オリジナル楽曲 - ちゃぼてん

Ara bé, si et vols convertir en una Cottagecore, però tens un pressupost baix i no tens la sort de viure al camp, el primer que has de fer és inundar la teva habitació de plantes, si són de les que pengen millor. Aprendre a cuinar pastissos de fruita, esmorzar torrades amb melmelada feta a casa, comprar-te uns quants accessoris pels cabells i si pot ser, tenyeix-te'ls de roig. La idea és que la teva vida s'assembli tant com sigui possible a la d'una fada que viu al bosc. Per això mateix, a vegades es fan algunes coses una mica estranyes, com ara glaçons amb margarites.

Unes estètiques més inclusives i per a tothom

Tot i que aquestes estètiques sembla que hagin de tenir un codi molt rígid, ells mateixos expliquen que no és així, que tot plegat només són recomanacions i que cadascú les pot adaptar com vulgui o pugui. A més, s'han fet càrrec de deixar clar que tothom és benvingut, sigui quina sigui la seva orientació o identitat de gènere, encara que, per exemple, els romàntics del segle XIX eren una societat molt més hermètica i exclusiva. A més, tot i semblar dues estètiques molt caucàsiques —qui ha vist una fada negra representada en una pel·lícula?—, a TikTok hi ha un moviment de persones afroamericanes que s'identifiquen amb aquests dos col·lectius i es reivindiquen com a vàlides per participar-hi.

@cosyfaerie

Forcing myself to have a productive morning, even though I’m loosing motivation during lockdown? ##melbournelockdown ##morningroutine ##darkacademia

♬ Yuh - Yeah

Tot i que aquestes estètiques i totes les seves variants fa anys que captiven Internet, també han guanyat molts adeptes durant la pandèmia i el confinament total entre març i abril. Des de llavors, molts tenim la sensació que la vida que teníem abans del coronavirus ha desaparegut per sempre i que aquesta era millor que qualsevol cosa que un futur negre que s’apropa. Nosaltres també vam aprofitar per fer les coses amb més calma, tranquil·lament, i fins i tot ens vam posar a fer pa. Justament això és el que els passa als seguidors d'aquestes estètiques. Les fugen del present i busquen el seu refugi al passat, uns al camp i els altres a les biblioteques.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —