Pla general d'un passadís de l'UCI de Vall d'Hebron que atén pacients covid
Per EFE
Publicat el 31 d’agost 2021

Un 86,2% dels pacients amb Covid-19 persistent pateixen també trastorns psicològics o emocionals com l'angoixa i la depressió, segons un estudi que han dut a terme la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG) i el col·lectiu Long COVID ACTS en el qual han participat 2.100 pacients.

Diferents experts han anunciat que la pandèmia ha produït un increment del 30% dels trastorns emocionals en la població general, i estudis recents de l'Hospital de Sant Joan de Deu apunten que aquests increments són aproximadament d'un 50% en població infantil i adolescent.

Segons la infermera de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària (AIFICC) i psicòloga Gloria Ríos, els principals trastorns que s'estan veient en gent jove són angoixa, depressió, TCAS i un increment dels brots psicòtics i conductes autolesives.

L'experta diu que un col·lectiu especialment vulnerable també en aquest aspecte són les persones grans, en ser el col·lectiu més fràgil i més vulnerable davant la Covid fins a la seva vacunació perquè se'ls ha aïllat en molts casos del seu entorn social, comunitari i familiar, i la solitud ha fet estralls.

"Observem que en algunes d'aquestes persones grans que han patit solitud ara els costa novament recuperar la dinàmica de socialització, ja sigui perquè tenen por o perquè no se senten amb ànims", afegeix Ríos.

Els trastorns mentals que més s'estan observant en l'edat adulta són trastorns d'angoixa, síndromes depressives, TOC i un increment de l'abús de substàncies, especialment d'alcohol i tabac.

Ríos alerta de la cronificació d'alguns processos de duel: "Amb les restriccions per la Covid-19 moltes persones no es van poder acomiadar dels seus éssers estimats com volien i necessitaven, i això implica no haver fet el dol correctament, cronificant-se i provocant malestar emocional".

La psicòloga creu que és necessari "dimensionar el nombre de professionals experts en salut mental d'acord a la població i les necessitats que presenta: es necessiten més psiquiatres, psicòlegs i infermeres en salut mental en l'Atenció Primària".

Destaca que la situació actual, amb una alta demanda d'atenció en salut mental, fa necessari incrementar recursos i reforçar el sistema de salut, no només en el primer nivell assistencial.

Alerta que "en l'Atenció Primària ho estem abordant amb les eines que tenim i el temps del qual disposem, que és poc, per la qual cosa no hem de perdre de vista tampoc que els especialistes estan col·lapsats". 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —